NASA’nın son uzay aracı Insight Mars’a iniş yaptı. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük bir araç Mars yüzeyine inmemişti.
Insight iki yıllık görevi de dünkü inişle birlikte başlamış oldu. NASA’nın Mars’ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları yavaşlamıştı. InSight’ın ise bu açığı kapatıp Mars’ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya’ya ileteceği düşünülüyor.
NASA’nın canlı yayınladığı ve uzun süredir merakla beklenen iniş başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olsa da hava olayları nedeniyle bazı sıkıntılar da yaşandı. Uzayda geçen altı buçuk aylık yolculuktan sonra Insight, 23:00’ten önce Mars atmosferinin zirvesine çarptı.
Araç daha sonra yüzeye iniş yaptı ve hızını saatte 12 bin milden 5 mile düşürmeyi başardı. InSight, yüzeye güvenli bir şekilde ulaşmak için bir paraşütü otonom olarak dağıtmak, radar ölçümlerini toplamak ve iticilerini doğru zamanda ateşlemek zorunda kaldı. Uzay aracının yüzeye inişi toplamda 7 dakika sürdü.
Aaah…soaking up the Sun with my solar panels. 🌞 After a long flight, and thrilling #MarsLanding, it feels great to get a good stretch and recharge my batteries. (Like, literally.) It’s just what I’ll need to really start getting in tune with #Mars. https://t.co/yse3VEst3G pic.twitter.com/LpsiI0KNNz
— NASAInSight (@NASAInSight) 27 Kasım 2018
Mars’ın yeraltı yapısını inceleyecek
InSight yere indiği zaman, Dünya’ya sorunsuz bir iniş yaptığına dair bir mesaj gönderdi. Bu sinyalden dakikalar sonra ise daha güçlü bir sinyal gönderen araç, hem önceki sinyali onayladı hem de durumu hakkında daha fazla bilgi verdi.
InSight’ın görevi ise Mars yüzeyinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca yerinde sabit duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars’ın yeraltı yapısını inceleyecek. Mars’taki sismik aktivite, yeraltı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilgi verecek.
MarCO uydusu nedir?
MarCO uydusu olarak bilinen bu küçük uydular, mayıs ayında InSight’la birlikte California’dan fırlatılmıştı. MarCO’lar, 10 santimetrelik küplerden yapılan CubeSats’ların modifiyeli birer versiyonu. Böylece MarCO’lar da uzayda kullanılan ilk CubeSats uydular oldular.
InSight yere indiğinde, Dünya’ya sorunsuz bir iniş yaptığına dair bir mesaj gönderdi. Bu sinyalden dakikalar sonra daha güçlü bir sinyal gönderen araç, hem önceki sinyali onaylamış hem de durumu hakkında daha fazla bilgi vermiş oldu.
NASA’nın bu inişten elde edeceği bilgiler bu kadarla sınırlı değil. NASA’nın Uzay Tanıma Mekiği de inişi kaydetti ve inişe dair veriler topladı. Bu verilerin kaydedildiği sinyallerin Dünya’ya ulaşması birkaç saat sürecek.
InSight’ın ilk birkaç ayı iki ana ekipmanını aktif hale getirmekle geçecek. Bunlardan birisi, Mars’ta yaşanan depremleri kaydeden sismografın kurulması olacak. Diğeri ise kendini çakan bir çivi şeklinde tasarlanmış olan sonda aracının yerleştirilmesi olacak. Bu küçük araç zeminin üç metre kadar derinine kazıp orada gezegen yüzey sıcaklığını ölçecek.
Insight’ın Mars’a sorunsuz inişi, NASA’daki bilim adamları tarafından da coşkuyla karşılandı. Insight sayesinde gelecek dönemde Mars hakkında daha geniş bilgilere ulaşabileceğiz. Bu araç NASA’nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor.