Okuldan kaçan çocukların ailelerine öneriler

Okuldan kaçma; çocuğun ailesinin haberi olmadan, sık sık uzun süreli, geçerli bahanesi olmaksızın okula gitmemesi ya da ders saatleri dahilinde okulu terk etmesi olarak tanımlanıyor.

Okuldan kaçan çocukların ailelerine öneriler

Eğitimin herhangi bir döneminde okuldan kaçma vakalarının görülebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, önemli bilgiler paylaştı.

Çocukların okuldan kaçma nedenleri arasında sınıf arkadaşları ile anlaşamaması, kendisiyle alay edilmesi ve ders başarısının düşük olmasının yer aldığını söyleyen Psikiyatri UzmanI Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Bunların yanı sıra okula yeni başlayan çocuklarda da anneden ayrılmama isteği de okuldan kaçmaya neden olabilir” dedi.


Çocuğun okula ve okumaya karşı ilgisiz olması ve dışarıdaki hayatın çocuk için cazibesinin olmasının da okulu asmaya neden olabildiğini vurgulayan Psikiyatrist Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Sınıftaki diğer öğrencilerin öğrenme seviyesine yetişememesi, öğretmenlerle sorun yaşaması, ev içinde şiddetli sorun ve çatışmaların yaşanması ve çocuğun çalıştırılması da okuldan kaçma nedenleri arasında yer alıyor” dedi. Dr. Çakmakçı, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

Çocuğunuzun okula devamlılığını kontrol edin

Eğer devamsızlığı sizin bildiğinizden fazla ise sakinliğinizi koruyun, öfke sorun çözmez.

Bir olayın birden fazla açıklaması olacağını unutmayın, çocuğunuzla ilgili çabuk yargıya varmayın.

Öncelikle çocuğunuzun okulu asma nedenini araştırın ve sebebini öğrenin.

Okul korkusu, arkadaş baskısı, anneden ayrılmamak, ders çalışma güçlüğü… Farklı sebepler farklı çözüm yolları getirir.

Ders başarısızlığı, akademik becerilerinin zayıf olmasından kaynaklanıyor olabilir, böyle durumlarda test yapılması gerekir.


Okul ile iş birliği yapın. Rehber öğretmeni ile görüşün.

Çocuğunuz okuldan kaçtığında sonucunun neler olacağını önceden onunla konuşun.

Çocuğunuzu korumak / kurtarmak adına onun için rapor almayın.

Ev içindeki sorumluluklar, disiplin kuralları ve sınırlar hakkında bir uzmandan yardım almanız size yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun okula gidip gitmediğini gözlemleyin ve uygun zamanlarda siz okula getirip okul çıkışında alın.

Çocuğunuz sizin haberiniz olmadan okula gitmediğinde neler yaptığını, kimlerle takıldığını ve nerelere gittiğini araştırın.

Okulu asma durumu, başka riskli davranışlar sergileme olasılığını artırır.


Madde kullanımı, şiddet eğilimi, suç kapsamına girecek davranışlarda bulunma gibi risklerin bulunup bulunmadığını kontrol edin ve bir uzmana danışın.

Yetenekli çocuk yetiştirmenin 4 altın kuralı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.