Yırca köylüleri: Zulme dayanışma ile direnmenin örneği

Bundan tam 4 yıl önce 2014’de 6600 Zeytin ağacı termik santral için katledildi. Ağaçların gözyaşını vicdan sahibi insanlar duydu. Soma’nın Yırca köyü sakineri ağaçlarla ağladı, zulme karşı direndi. Kömürün isi, sabunun mis’i oldu. Peki nasıl oldu?

yırca köyü soma hanımeli sabun

Bizler 2013 yılında şehirde ağaçlarına sarılıp zulme direnenler yüreğinde hissetti acıyı ve meselenin derinliğini bir kez daha gösterdi hayat, tabii görmek isteyenler gördü feryatlara kulak tıkamayanlar duydu ancak…

Üç maymunu oynayanlar aynı sene köyün bağlı olduğu ilçe olan Soma’da Maden işçisi 301 canın kaybını da duymazdan gelmişti.


Çok fazla acı, çok fazla duyarsızlık, çok fazla kötülük vardı bu coğrafyada öte yandan dayanışma vardı, ezilenin yanında sorgusuz sualsiz duran omurgalı insanlar vardı, karanlığa karşı aydınlık vardı.

Yırca Köyü’nde ağaçlar katledilirken gerek bazı dernek ve STK üyeleri gerek şahsi katılımıyla çevre dostları köydeydiler. Direnirken dayanışmanın en güzel örnekleri sergilenir bu sefer dayanışma o günlerde kalmadı ve güzel bir oluşum meydana getirdi.

Yırca Köyü kadınları örgütlendi köy derneği iktisadi işletmesi kuruldu doğal zeytinyağından sabunlar, balmumundan mumlar dağdan mis kokulu kekikler, ada çayları köyün meydanındaki Sabun Evi’nde. Sizler de tüketiminiz üretime fayda sağlasın istiyorsanız, doğal ve sağlıklı ürünlerden alabilirsiniz, geçen yıl yılbaşı için bazı şirketlere çok sayıda üretim yapılmış bu sene sizin şirketiniz için neden olmasın istediğiniz şekilde kalıplar hazırlanıp kadın emeğiyle sizlere ulaşır.

Ben bu sene köye 2 kere misafir oldum ve Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Çevre Festivali’nde “Yırca Köyü Üretici Kadınları” standında bulundum. Artık kendimi fahri Yırca Köylüsü olarak görüyorum o sıcacık dayanışma o anlamlı emek sizi sarmalıyor yolunuz düşerse Sabun Evi kapısı herkese açık. instagram.com/yircahanimeli

Başka Bir Dünya Mümkün? Sen de gönüllü ol

soma yırca köylüleri hanımeli sabun evi bal mum

Fotoğrafta gördüğünüz Sabun Evi’nin gökkuşağı rengindeki merdivenleri başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıp aydınlık için emek harcayan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Manisa Gençlik Şubesi gönüllü gençleri tarafından boyandı.

Soma’da 301 işçinin ölümünün yıl dönümünde bu sene Yırca Köyü’nde ÇYDD Manisa Gençlik tarafından “Köyde Şenlik Var” çalışması yapıldı. Köyün az sayıda çocuğu üniversiteli abla abileriyle kaynaştı onlar için uzaktan gelen öğretmenleriyle etkinlikler yaptı. Kimi zaman kuş evi boyadık, kimi zaman teleskopla eğitmenler eşliğinde gökyüzünü inceledik, yaratıcı drama oyunlarında oyunlar oynadık. Köyün çeşmesini, duvarlarını boyadık, yerel tohumun önemini köylü halkıyla beraber tartıştık, yaşlılarımızla sohbetler ettik, sağlık kontrolleri yaptık, köy kadınlarıyla beraber gülüştük.


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yıllardır her şeye rağmen ayakta duran aydınlık yolundaki öncü bir kurum. Ben de gönüllü eğitmenlerden biriyim. Soma faciasının yıl dönümünde, acının yıl dönümünde Soma’nın Yırca köyüne başka bir dünyanın olabileceğine dair çocukların kaderinin ebeveynlerinden farklı olabileceğine hatta köylerinin kaderini onların değiştirebileceğine dair umutlar taşıdık Çağdaş Gençlik Manisa ekibiyle…

Yine bu yaz bu kez Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Soma Şubesi tarafından yaz okulu için davet edildim. Pırıl pırıl gençlerle, çocuklarla eğitim yapma imkanı buldum. ÇYDD Manisa ve ÇYDD Soma’nın yaptığı işlerin kıymetini bir yazıya sığdırmam çok güç; ancak huzur duyduğum, şahit olmaktan mutlu olduğum bir gerçeği sizinle paylaşmak isterim ki:

Soma’da güzel şeyler oluyor!

Aldığım davetle gönüllü eğitmen olmak için yola çıkmadan önce İstiklal Caddesi sokaklarında bar taburesinde memleket kurtarma muhabbeti yapan arkadaşlardan biri “gideceksin de ne olacak ki, inanabiliyor musun bir şeylerin değişeceğine?!” dedi.

soma yırca köylüleri hanımeli sabun evi bal mumu

İnanmazsak nasıl yaşarız bilmiyorum olmayacaksa bile denemeli, karanlığa sövmekle aydınlığı getiremeyiz. Bir millet ancak eğitimle, sanatla, bilimle çağdaşlığı yaşar, aydınlığa çıkar.

Birlikte dayanışmayla yol alabilmek birbirimize daha çok kenetlenip güzel işler yapabilmek dileğiyle…

soma yırca köylüleri hanımeli sabun evi bal mumu çağdaş yaşamı destekleme derneği ÇYDD manisa gençlik

Gönüllü tüm eğitmen arkadaşlarıma, ÇYDD Manisa Gençlik ekibindeki ışıltılı genç kardeşlerime; ÇYDD Soma ekibindeki saygıdeğer eğitmen büyüklerime; Yırca Köyü’nün neşeli misafirperver emekçi güçlü kadınlarına; yolculuğuna hayran olduğum artık “dostum” deme şansına eriştiğim nam-ı diğer Sabuncu Kenan’a; bu güzel buluşmalara vesile olduğu için ÇYDD gönüllüsü Yaratıcı Drama öğretmeni meslektaşım Pervin Demir Berkay’a; ve bu yazıyı okuyunca harekete geçip başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıp iyiliğe hizmet etmeye gönüllü olan sizlere teşekkür, minnet ve sevgiyle…

Kömürün isi, sabunun mis’i oldu

Peki nasıl oldu? Bu hikayeyi zeytin ağaçlarını nöbet beklerken tanıştığı köylülerle aile olan ve çevre aktivisti kimliğiyle hayallerinin peşinden giden Kenan Kahya‘dan dinleyebiliriz:


İmece Evi: Ekolojik komün çiftlik yeni sakinlerini bekliyor


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...