Türkiye’de icra ve iflas dosyası sayısı 19 milyon 901 bin 807’ye çıktı. 2008 yılında 8 milyon ilan ve iflas dosyalarının sayısı 2018 yılında 20 milyona dayandı.
Türkiye ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. Bazı şirketler kendini korumak amacıyla konkordato ilan ediyor. Bazı şirketler ise alacakları için icra takibi başlatıyor. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) günlük tutulan verilere göre İcra Dairelerindeki İcra (Esas) ve İflas Dosya Sayıları 20 milyona dayandı.
Sözcü’den Derin Gökçe’nin haberine göre; en çok bankaların ve telefon şirketlerinin vatandaşa açtığı icra dosyaları var. Bu yüzden diğer icra dosyaları hızlı bir şekilde yapılamıyor. İcra müdürlüklerine giden avukatlar ise durumu ‘İş bitmiyor’ olarak yorumluyor.
Yoğunluk giderek artıyor
Avukat Cenk Söbe: “İstanbul Adliyesi’ndeki icra dairelerinin esas sayısı Kasım itibariyle 30 binleri geçmiş durumda. Yıl sonuna kadar 35 bini bulması halinde İstanbul Adliyesi’nde 37 icra dairesi ve 3 iflas dairesi bulunduğu göz önüne alındığında, sadece İstanbul adliyesinde 1 milyon 295 bin tane icra dosyasından bahsetmek gerekecektir. İstanbul Anadolu Adliyesi’nde de 25 adet icra dairesi bulunmaktadır. Bakırköy Adliyesi ve diğer İstanbul Adliyeleri’ni de hesaba katarsak 3 milyon civarı icra dosyasından bahsetmekteyiz. İcra dairelerinin yoğunluğu her geçen gün artmaktadır.”
İcra davası dosyaları koridorlara yığılmış durumda
Eskiden yarım saatte işlerin bittiğini belirten Av. Cenk Söbe, “Normalde yarım saatte yapılacak işi, dosyaların arşivde olması ve yoğunluktan dolayı bazen 1 haftada bile yapamıyoruz. Bazen dosyalar hiç bulunmaktadır ve bu hususta icra mahkemelerinde şikayet davaları da epey açılmaktadır. İcra dairesine sığmayan dosyaların çoğu zaman koridorlara yığıldığını da gözlemlemekteyiz.” dedi.
En çok bankacılık ve iletişim sektörü icra davası açıyor
2008 yılında 8 milyon kişi icra açılırken bu sayı 2018 yılında 20 milyona dayandı. İcra dairelerinde işlem yapmanın eskisi gibi hızlı olmadığını belirten Ticaret Hukuku Avukatı Melike Zeynep Daye; “İcra dairelerinde işlem yapmak eskisi gibi kolay olmuyor. Bankaların ve GSM sektöründeki firmaların vatandaşa açtığı icra dosyaları diğer icra dosyalarının önünü tıkıyor. Dolayısıyla diğer avukatlar bireysel olarak icra takibi başlatmak istediğinde bu durum zaman alıyor. Kurumsal icraların sayısı bireysel icra sayısını geçiyor.” dedi. (Kaynak: SÖZCÜ)