Türkiye dünyayı krize sürükleyebilir: Üç ülke domino etkisi yaratacak!

Ekonomist Garry Shilling’e göre 3 ülke domino etkisi yaratacak. ABD’de konut piyasasının çöküşünü öngören Shilling, “Türkiye dövizle borçlanarak yıllarca ekonomiyi kandırdı ancak bu devir bitti. Bu durum Arjantin ve Venezuela ile birlikte dünyayı Asya krizindeki gibi bir krize sürükleyebilir” dedi.

Türkiye dünyayı krize sürükleyebilir üç ülke domino etkisi gary shilling arjantin venezuela

“Domino etkisi yapabilir”

ABD’de yaşanan emlak krizini ve konut piyasasının çöküşünü 2004 yılında öngören ünlü ekonomist Dr. Gary Shilling, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan krizin bulaşıcı olduğunu belirterek, “Arjantin, Türkiye ve Venezuela’nın yaşadığı sorunlar devam ederse domino etkisi yaparak tıpkı 90’larda Tayland’ın yaşadığı gibi bir kur çöküşüne yol açarak dünyayı krize sürükleyebilir” dedi.

Dr. Gary Shilling, 1996 yılında Tayland’da yaşanan kur çöküşünün önce Doğu Asya ülkelerine, ardından da Latin Amerika, Arjantin, Brezilya ve Rusya’ya sıçrayıp dünyayı etkisine aldığına dikkat çekti. Business Insider’a verdiği röportajda “Eğer bir kriz geliyorsa, Arjantin ve Türkiye’yi büyük sorunlar açısından en ön sırada görüyorum” diyen Shilling, şöyle devam etti:


“Ekonomiyi kandırdılar”

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, düşük faizli kurla borçlanarak yürüttüğü harcama politikasıyla ekonomiyi kandırdı. Ancak artık bu dönem kapandı. Türkiye şu anda bunun sancılarını yaşıyor. Dünyadaki yatırımcılar bu sorunlar nedeniyle artık gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmaktan korkuyor. O yüzden uzun vadede en iyi yatırım dolarda kalmak. Ne zaman dünyada bir sorun olsa dolar bundan kârlı çıkar çünkü güvenli limandır.”


“ABD ticaret savaşından karlı çıkacak”

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırma politikalarını da eleştiren Shilling, “Bu yüzden ABD dünya savaşlarından beri yaklaşık 12 kez resesyonla karşı karşıya kaldı. Yine aynısı olabillir” uyarısında bulundu. Shilling, satıcı durumunda olduğu için ABD’nin ticaret savaşından kârlı çıkacağını da savundu.

Japon kadın yatırımcılar Türkiye’den çekildi

“Bayan Watanabe” olarak tanımlanan çoğunluğu emeklilerden oluşan Japon ev kadınları, bir zamanlar çok iyi para kazandıkları Türkiye tahvillerinden elini çekti. İngiliz Financial Times Gazetesi’nde yayınlanan makalede, hacmi 2016’da 5.6, 2017’de 4.1 milyar dolara kadar çıkan gelişmekte olan ülkeleri kapsayan Uridashi tahvillerinin şu anda 1.8 milyar dolar civarında hacme ulaştığını ve yılı yaklaşık 2.3 milyar dolarla kapatmasının beklendiğini yazdı.


Uridashi kurunda baskın olan Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 40’ın üzerinde değer kaybettiğine, Brezilya Reali ve Hindistan Rupisi’nin de çift haneli rakamlardaki değer kayıplarıyla çok cazip olmadığına dikkat çekilerek, Japon ev kadınlarının, yüksek getirisi nedeniyle bu yıl dolara endeksli tahvillere yöneldiği belirtildi.

Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40’ın altında!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.