İDO’dan sonra TURYOL da seferlerini durduruyor mu?

İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) iç hat seferlerini durdurma kararının ardından, TURYOL da ‘kontak kapatabiliriz’ açıklaması yaptı.

İDO sonra TURYOL da seferlerini durduruyor mu?

İstanbul Boğazı’nda günde ortalama 470 sefer yapan TURYOL kontak kapatma tehlikesiyle karşı karşıya. TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can akaryakıt maliyetlerinin son bir yılda yüzde 143 arttığını söylerken İDO gibi iç hat seferlerini durdurabileceklerini belirtti. Can, “Biz de TURYOL olarak her an kontak kapatabiliriz. Maliyetlerimiz çok fazla arttı” diye konuştu.

1 Aralık 2018 tarihi itibari ile iç hat seferlerine son verdiğini duyuran İDO’nun özelleştirilme süreci İBB Meclisi’nin 19 Kasım tarihli oturumunda tartışma yarattı. CHP’li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam konuyla ilgili soru önergesi vererek, 2011 yılında İBB Meclisi tarafından oy çokluğu ile gerçekleştirilen İDO’nun özelleştirilme sürecini anlattı.


Bu gemileri kim satıyor?

Sağlam önergesinde SÖZCÜ yazarı Çiğdem Toker’in köşesinde yazdığı “Her biri 2 milyon dolar olan İDO’nun durdurduğu hatlarda sefer yapan 3 gemi satışa çıkarılmış, ihaleyle falan değil. Üç geminin ortak özelliği 1997 yılında Norveç’te inşa edilmesi, üçü de TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İDO Genel Müdürlüğü sırasında hizmete girmiş olması. İDO 2011 yılında özelleştirilirken mülkiyetin İBB’de kaldığı açıklanmıştı. O halde bu gemileri kim satışa çıkardı, geliri kim alacak?” sorusuna da yer verdi.

Sağlam, İDO’nun iç hatlardan çekilmesinin ve faturasını ‘devlete ve İBB’ye’ kesmesinin hukuki ve ekonomik sonuçlarının olup olmayacağını da sordu. Soru önergesi yanıtlanmak üzere oybirliği ile İBB Meclis Başkanlığı’na havale edildi.


Sözlü tartışma yaşandı

Oylamanın ardından CHP’li ve AKP’li meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışma sırasında söz alan TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı olan CHP’li Meclis Üyesi Yunus Can konuyla ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Can, İDO’nun iç hat seferlerini durdurmasının nedeninin maliyetlerin çok yükselmesi olduğunu, geçen yıla göre akaryakıt giderlerinin yüzde 143 arttığını söyledi. TURYOL’un da İDO’nun da kullandığı gemilerin motor parçalarının, yedek parçalarının yabancı menşeli olduğunu belirten Can, bu parçaların dövize endeksli olması nedeniyle giderlerin çok arttığını vurguladı.

TURYOL: Her an kontak kapatabiliriz

İDO’nun deniz ulaşımındaki payının sadece yüzde 3 olduğunu ifade eden Can “İDO’nun olağanüstü bir sefer sayısı yok. Biz TURYOL olarak ya da başka özel şirketler o seferleri gerçekleştirebilir. Ama biz de TURYOL olarak her an kontak kapatabiliriz. Maliyetlerimiz çok fazla arttı. İDO’nun iç seferlerini iptal etmesinin arkasında başka neden aramaya gerek yok tek neden maliyetlerin artık karşılanamaz hale gelmesi” diye konuştu.

TURYOL, şehir hatları vapurlarına önemli bir alternatif


TURYOL, İstanbul’da Kadıköy/Haydarpaşa-Eminönü/Karaköy ve Üsküdar-Eminönü/Karaköy hatlarında tarifeli olarak günlük ortalama 470 sefer yapıyor. Ada turu ve Boğaz turu da düzenleyen firma, Çınarcık, Kocadere, Esenköy ve Armutlu ilçelerine de sefer gerçekleştiriyor.

Black Friday 2018 indirimleri Türkiye’de ne zaman başlıyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.