TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyonu yüzde 1,44 gerileyerek, yıllık bazda yüzde 21,62 oldu. Tüketici fiyatları, Haziran 2017’den beri ilk kez aylık bazda düşüş yaşamış oldu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyon rakamlarının inandırıcı olmadığını belirtti. Aralık ayında da ekside gelirse, memur ve emeklinin zam oranları düşecek!
Kasım 2018 enflasyon rakamları:
Kasım ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 50,58 yükselişle kuru soğan oldu. Aynı dönemde benzin yüzde 5,56’lık oranla fiyatı en fazla azalış gösteren ürün oldu. Üretici fiyatlarında ise düşüş yüzde 2,53 oranında gerçekleşti.
TÜFE’de 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,79, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,62 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,63 artış gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan, sağlıkta %0,57, konutta %0,47, lokanta ve otellerde %0,41 ve alkollü içecekler ve tütünde %0,17 artış gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında %2,85, eğlence ve kültürde %2,08, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,96 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,74 düşüş gerçekleşti.
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler %27,87, gıda ve alkolsüz içecekler %25,66, konut %24,76 ve eğlence ve kültür %21,18 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
Mahfi Eğilmez: Enflasyon rakamları inandırıcı değil
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son enflasyon rakamlarının ‘inandırıcı olmadığını’ belirtti.
TÜİK’in kasım ayı enflasyonunu “yüzde -1.44”, yıllık enflasyonu yüzde 21.62 olarak göstermesinden sonra Mahfi Eğilmez Twitter hesabından bir anket düzenledi.
Eğilmez, “TÜİK enflasyonda ciddi bir düşüş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın doğru olduğuna inanıyor musunuz?” diye sordu.
TÜİK Enflasyonda ciddi bir düşüş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın doğru olduğuna inanıyor musunuz?
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) 3 Aralık 2018
17 bin 488 kullanıcının katıldığı anketin sorusuna “İnanıyorum” diye yanıt verenlerin oranı yüzde 12, ‘İnanmıyorum’ diye yanıt verenlerin oranı yüzde 88 çıktı.
Eğilmez, sonucu, “Anket TÜİK’in, açıkladığı enflasyon oranı konusunda çok ciddi bir inanılırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor” diye değerlendirdi.
Tüketici enflasyonunun eylülde yüzde 25.24’e çıkmasının ardından TÜİK’in enflasyon hesaplamasını yapan birimini yöneten başkan yardımcısının görevden alınması, gelecek rakamlarla ilgili güvenlik tartışmasını tetiklemişti.
Peki neden inandırıcı değil?
Enflasyonun eksi çıkması, milyonlarca memur ve emeklinin zam hayalini kursağında bıraktı. TÜFE’deki bu ani düşüş nedeniyle milyonlarca işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin 5 aylık zammı yüzde 12.24’ten yüzde 10.6’ya geriledi. 1.64 puanlık azalış nedeniyle en düşük işçi emeklisinin alacağı aylık zam 27 lira 65 kuruş azaldı. İşçi emeklisinin yıllık kaybı 332 liraya ulaştı.
Bugüne kadar hiç eksi enflasyon yaşanmayan Kasım ayındaki bu tarihi rekor(!) Aralık ayı için de endişe yarattı. Aralık ayında da enflasyonun eksi çıkması halinde yıl başında milyonlarca emekli ve memurun alacağı zam oranı daha da aşağı düşecek.
Bakan Albayrak’tan enflasyon açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyon rakamları sonrası açıklamalarda bulundu. Enflasyonda bir önceki aya göre yüzde 1.44 düşüş olduğunu söyleyen Albayrak, “Bu tablo enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak şu ifadeleri kullandı:
Tüketici Fiyat Endeksi, Kasım’da bir önceki aya göre yüzde 1,44 düştü. Üretici Fiyatlarında da yüzde 2,53 düşüş gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 24.34’ten yüzde 20.72’ye geriledi. Bu tablo enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini göstermektedir.
Kasım ayı enflasyon rakamları, Eylül ayındaki yüksek enflasyon sonrasında atılan adımların ve Enflasyonla Topyekun Mücadele programının başarısını ortaya koymuştur. Dengelenme süreci kur ve faizlerden sonra enflasyon rakamlarında da etkisini göstermeye başlamıştır.
Fiyatlardaki köpüğün ortadan kalkmaya başladığı bu süreci, para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruş ile desteklemeye devam ediyoruz. Dengelenme süreci etkisini Aralık ayında da gösterecek. YEP’teki 2018 hedefimizi yakalayacağımızı öngörüyoruz.
2019’da, özellikle Cumhurbaşkanlığı sisteminin sağladığı güçlü koordinasyon ile, tüm bakanlıklarımızla birlikte enflasyonla mücadelede başlattığımız yapısal adımları daha da ileri taşıyacağız.