Fatih Portakal’dan RTÜK cezalarına tepki: İzlenirliğimizi artırıyorlar

Fatih Portakal RTÜK’ün cezaları ile ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Portakal, “Bilmiyorlar mı, hedefe koydukça, ceza verdikçe izlenirliğimizin arttığını” ifadelerini kullandı. Uğur Dündar da Halk TV’ye kesilen cezaya tepki gösterdi.

Fatih Portakal RTÜK cezalarına tepki

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fatih Portakal’ın Fransa’da hükümeti protesto eden ‘Sarı Yelekler’ eylemleriyle alakalı sözleri nedeniyle Fox Ana Haber bültenine 3 kez durdurma, Fox TV’ye de Kasım ayı reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında para cezası uygulamıştı.

Konuyla alakalı resmi Twitter hesabından açıklamada bulunan Fatih Portakal, “Sözlere başka anlamlar yükledikçe, Fox Haber’e yasak koydukça daha fazla insanın evinde izleniyor, bense her akşam bir fazla yurttaşa dokunuyorum. Günlük reyting ölçümleri bunu gösteriyor. Ama… Bilmiyorlar mı, hedefe koydukça, ceza verdikçe izlenirliğimizin arttığını!” dedi.


Fatih Portakal’ın o paylaşımı:

FOX Genel Yayın Yönetmeni: İşimiz haberi korkmadan vermek

RTÜK’ün Fox Haber’e yönelik cezasına ilişkin kanalın Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk de Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Şentürk, “Biz haberciyiz… İşimiz haberi saklamadan, eğmeden, bükmeden, korkmadan vermek ve de sorgulamak, şimdiye kadar bunu yaptık bundan sonra da bunu yapacağız” dedi.

​​Fox Ana Haber Bülteni Suncusu Fatih Portakal, Fransa’da gerçekleşen ‘Sarı Yelekler’ eylemlerini yorumlayarak “Hadi bakalım barışçıl bir eylemle zamları, doğalgaz zamlarını protesto edelim. Hadi bakalım, yapalım. Yapabilecek miyiz?” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Birileri çıkmış, portakal mıdır, mandalina mıdır, narenciye midir nedir. Sokağa çağırıyor. Haddini bil haddini bilmezsen haddini bu millet patlatır enseni. Sokağa mı çağırıyorsun, işte buyur” diyerek Fatih Portakal’a tepki göstermişti.

RTÜK’ten HALK TV ve FOX TV’ye ceza kesildi

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Yaşar Uğurlu’nun imzasıyla hazırlanan raporda, her iki kanal için “Halkı kin ve düşmanlığa sürüklüyor” değerlendirmesi yapıldı. Kanallara, yasanın “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesine dayanılarak ceza kesildi.

Kararın gerekçeleri

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, “Uğur Dündar’la Halk Arenası” programında Müjdat Gezen’in “bak Recep Tayyip Erdoğan sen benim, bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın haddini bil”, Metin Akpınar’ın ise “Belki liderini ayağından asarlar belki mahzenlerde zehirlenerek ölür” ifadelerini kullandığı hatırlatıldı.


Söz konusu ifadelerin, eleştiri sınırlarını aştığı, toplumu kin ve düşmanlığa teşvik ettiği belirtilen açıklamada, bu nedenle Halk TV’ye en üst sınırdan 5 kez program durdurma ve tavandan idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Açıklamada, yine “Uğur Dündar’la Halk Arenası” programında Yılmaz Özdil‘in “Tayyip Erdoğan bir tek bira içmiş olsaydı bugün çok daha iyi bir Türkiye olurdu” sözünün izleyicilerin alkol kullanmaya, alkolün iyi bir şey olduğunu düşünmeye teşvik ettiği değerlendirilerek, Halk TV’ye 3 kez program durdurma ve tavandan idari para cezası kesildiği kaydedildi.

Fox TV Ana Haber Bülteni Sunucusu Fatih Portakal’ın ise “Hadi bakalım barışçıl bir eylem için protesto edelim, zamları protesto edelim Doğal gaz zammını. Hadi bakalım. Yapalım. Yapabilecek miyiz?” ifadelerini kullandığı aktarılan açıklamada, bu nedenle kanala 3 kez program durdurma ve tavandan idari para cezası verildiği ifade edildi.

“RTÜK iktidarın infaz kurumu oldu”

Taşçı ise, “Cumhurbaşkanının işaretiyle yargının ardından RTÜK’ün de harekete geçerek yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı doğrusu göz yaşartıcı. Anlaşıldı ki, görev sırası RTÜK’e geldi, o da görevini yerine getirdi. Bu kadar hızlı rapor düzenleyip karar alabilen RTÜK’ten aynı hızı bu ülkenin kurucusu Atatürk’e ‘zurnanın son deliği’ denilen televizyon yayınları için de bekliyorum” diye konuştu.

Uğur Dündar’dan açıklama

Uğur Dündar, yıllardır sunduğu Halk Arenası programına ve FOX Ana Haber’e verilen RTÜK cezalarına, “Halk Arenası’na 5 hafta yayın durdurma, Halk Tv’ye 80 bin TL para cezası!.. FOX Tv’ye 3 gün haber durdurma, 1 milyon TL’ye yakın para cezası!.. İLERİ DEMOKRASİ BÖYLE BİR ŞEY!..” şeklinde tepki gösterdi.

Dündar sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Ben eksik yazmışım! 3 hafta program durdurma ve 80 bin TL para cezası da Yılmaz Özdil’in konuk olduğu programa vermişler! BÖYLECE YEREL SEÇİMLERİ BULDUK DEMEKTİR!..” ifadesini kullandı.


Uğur Dündar, Müjdat Gezen ve Metin Akpınar ile yapılan programa 5, Yılmaz Özdil ile yapılan programa da 3 hafta ceza verildiğini belirterek, “Destek veren herkese çok teşekkürler. Sağolun,varolun. Ancak bazıları toplam 5 haftalık ceza aldık gibi anlamışlar. Hayır. Büyük mizah ustaları Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’li programdan 5, değerli kardeşim Yılmaz Özdil’li programdan da 3 hafta olmak üzere toplam 8 hafta!..” dedi.

Müjdat Gezen: Bunlardan korkan bunlar gibi olsun!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.