Paris yanıyor: Fransa’da Sarı Yelekliler protestoları

Fransa’da Sarı Yelekliler protestoları büyümeye devam ediyor. 75 bin kişinin katıldığı akaryakıt fiyatlarına zammı protestolar nedeniyle hükümet OHAL seçeneğini gözden geçiriyor.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

Fransa’da Sarı Yelekliler eylemlerinde çıkan olaylar nedeniyle hükümet olağanüstü hal seçeneğini inceliyor. Paris’te dün düzenlenen gösterilerde 133 kişinin yaralandığı, 412 kişinin de gözaltına alındığı açıklandı.

Hükümet sözcüsü, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castener’in uygun tedbirleri görüşmek üzere Pazar günü biraraya geleceğini belirtti. Sözcü, barışçı göstericilere de görüşme çağrısında bulunulduğunu ifade etti.


Paris’in ünlü Şanzelize Caddesi’ni kapattılar

Sarı Yelekliler, Paris’teki ünlü Champs-Elysees (Şanzelize) Caddesi’nde Zafer Anıtı çevresinde toplandı. Bordeaux, Breste, Toulouse, Lille ve Marsilya başta olmak üzere onlarca kentte de gösteriler düzenlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eylemcilerin taleplerine olumlu yanıt vermezken, hükümet ile Sarı Yelekliler arasında yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadı.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

Gösteriler nasıl büyüdü?

Başlangıçta yakıt fiyatlarının arttırılmasına karşı ortaya çıkan Sarı Yelekliler, vergi artışının yanı sıra artık sosyal adaletsizlik ve siyasetçilere olan güvensizliğe ilişkin tepkilerini de dile getirmeye başladı.

Akaryakıt fiyatlarının artırılmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Macron’un protesto edildiği gösteride olaylar çıkmıştı. Polis tarafından oluşturulan güvenlik barikatını aşmak isteyen, araçları ateşe veren ve polise cam kırıkları fırlatan göstericilere polis müdahale ederek, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su sıkmıştı.

Gösteriler sırasında yaklaşık 5 bin polis memuru görev yapmıştı. Sarı Yelekliler, üç haftadır Cumartesi günleri eylem yapıyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, dün yapılan gösteriye yaklaşık 75 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Sarı Yelekliler, akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasının yanı sıra vergi indirimi ve asgari ücret ile emekli maaşlarını artırılmasını talep ediyor.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

OHAL ilan etmeyi düşünüyoruz

Fransa’da hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, ülkenin başkenti Paris’i etkisi altına alan, benzin fiyatlarına yapılan vergi zammını protesto etmek için düzenlenen Sarı Yelekliler eylemlerinin önüne geçmek için olağanüstü hal ilan etmeyi düşündüklerini açıkladı.

Griveaux, Europe 1 radyo kanalına yaptığı açıklamada bu tarz eylemlerin tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almaları gerektiğini söylerken barışçıl eylemcileri ise müzakere masasına davet etti.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un bugün kabineyle bir acil durum toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Griveaux, bu toplantıda alınması düşünülecek önlemler kapsamında OHAL’in de yer alabileceğini aktardı.

Paris’te düzenlenen gösterilerle ilgili Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki G20 zirvesi kapsamında Cumartesi günü bir açıklama yapan Macron, ortaya çıkan sahnelerin kaosu andırdığını dile getirmişti.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

Macron: Eylemler meşru öfkenin barışçıl bir ifadesi değil

Macron, “Bugün Paris’te olanlar meşru bir öfkenin barışçıl bir ifadesi değil. Bu şiddetli eylemleri yapan suçlular değişim istemiyor, ilerleme aramıyor, kaos istiyorlar” ifadesinde bulundu.

Fransa, 2015 yılında Paris’i etkisi altına alan saldırıların ardından OHAL ilan etmiş, altı defa uzattığı OHAL’i iki yıl sonra kaldırmıştı.


Başbakan Edouard Philippe, Polonya’daki iklim zirvesi için gerçekleştireceği yolculuğu iptal etti.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

270 kişiye gözaltı

Cumartesi gün boyunca, bazıları metal sopa ve balta taşıyan maskeli eylemcilerin araçları ateşe verdiği ve bazı binaları meşaleyle yaktıkları görüldü.

Kentin turistik merkezlerinden Champs-Elysées’te eylemcileri dağıtmak isteyen polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

17 Kasım’da başlayan, benzin vergilerine getirilen zammı ve pahalı yaşam koşullarını protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemler, hafta sonu Paris’in merkezinde göstericiler ve polisin çatışmasına varacak seviyeye ulaştı.

Protestocuların giydikleri sarı yeleklerle anılan eylemler kapsamında en az 17’si güvenlik görevlisi olmak üzere 110 kişi yaralandı ve 270 kişi gözaltına alındı.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

Eylemlere 75 bin kişinin katıldığı düşünülüyor

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Cumartesi geç saatlerde yaptığı bir açıklamada, güvenlik güçlerinin şiddeti önlemek için her türlü önlemi aldığını ancak ‘aşırı vahşi, organize ve kararlı gruplarla’ karşılaştıklarını söyledi.

Ancak Castaner, hükümetinin petrole bağımlılığı azaltmak için uygulamaya koyduğu planların iletişimini yapmak konusunda başarısız kaldığını söyledi.

BFM televizyon kanalına konuşan eylemciler ise şiddeti yetkililerin körüklediğini belirtiyor.

paris fransa sarı yelekliler france yellow jackets

Sarı Yelekliler eylemleri

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan sarı yelekleri giydikleri için Sarı Yelekliler olarak adlandırılıyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’nın küresel ısınma ile mücadele etmek adına benzine ek vergiler getirmesine karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişledi.

Sarı Yelekliler’i herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor, bu nedenle hükümet de protestocularla müzakere etmekte zorlanıyor.


Cuma günü Başbakan Edouard Philippe ile protestocular arasında bir görüşme planlanmış, fakat görüşmeye yalnızca iki protestocu katılmış, katılımcılardan biri de “Görüşmenin canlı yayınlanması talebimiz kabul edilmedi” diyerek toplantıyı henüz başında terk etmişti.

Astroloji: Aralık 2018 aylık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.