Türkler, beğenilme ve arzulanma gibi isteklerini nasıl tatmin ediyor? Tinder tam bu noktada devreye giriyor. Online dating app olarak, işlevi bir gecelik ilişki veya uzun dönemli ilişkiler yaratmak olan bu uygulama, sağlayabileceklerinden çok azı kullanılarak, farklı bir şekilde tatmin sağlıyor.
Toplum alabildiğine bireyselleşiyor. Bireyselleştikçe yalnızlaşıyor. Bireycilik, Türkiye’de halen dominant değil… Şükür ki. Ancak, yalnızlaşma, doğası gereği üstü kapalı şekilde büyüyor. Giderek hızlanan hayat tarzımız, artık ben zamanı yerine şirket zamanına ağırlık vermemiz gerektiğini anlatıyor bize aslında. Evlerin boyutu küçülürken şirket binaları büyüyor… Aile üyelerinin sayısı azalırken şirketler daha çok istihdam yapabilmek istiyor.
İş alanları dışında sosyalleşebilmek en doğal içgüdülerimizi tatmin edebilmek neredeyse mümkün değil! Peki, bir birey bu temel isteklerini karşılayamazsa, nasıl sağlıklı şekilde hayatta kalabilir? Alternatif yöntemlere başvurmak mümkün mü?
Kısacası ana soru aslında; Türkler, beğenilme ve arzulanma gibi isteklerini nasıl tatmin ediyor? Şahsi görüşüm, Avrupalılar ile aynı. (En Avrupalı olduğumuzu nokta)
Teknoloji avantajını kullanan kapitalizm, sosyalleşmek ve özlemlerimizi tatmin ederek harcayacağımız süreyi sisteme yararlı olmak için harcamamızı sağlayacak uygulamalar üretiyor. Telefonda konuşmak yerine mesajlaşmak, dışarı çıkıp yüz yüze görüşmek yerine görüntülü sohbet ve dışarıda birileriyle tanışmak yerine çöpçatanlık uygulamaları…
İşte Tinder tam bu noktada devreye giriyor. Online dating app olarak, işlevi bir gecelik ilişki veya uzun dönemli ilişkiler yaratmak olan bu uygulama, sağlayabileceklerinden çok azı kullanılarak, farklı bir şekilde tatmin sağlıyor.
Tinder’ın trend olmasını sağlayan özelliklerinden biri beğendiniz insanları sağa doğru kaydırmanız, beğenmediklerinizi ise sola kaydırmaktı. Tinder’da sağa kaydırdığınız kişi de sizi sağa kaydırdıysa Match! (Eşleşiyorsunuz) oluyorsunuz. Ben ise, bu bağımlılık yapmış olan el hareketinin daha derin bir anlamı olduğuna inanıyorum; olsa da olmasa da…
Türkiye’de ve Avrupa’da Tinder kullanan insanlarla konuştuğumda genelde aldığım cevap, mesajlaşma safhasına geçmedikleri ve eşleştikten sonra uygulamadan çıkış yaptıkları oldu. Peki neden? Eğer biriyle bir ilişki noktasına gelinmeyecekse, bu uygulama neden hala kullanılıyor?
Çünkü sanat akımı olarak başlayan ve yaşam tarzı olarak da gördüğümüz minimalist trend, pratiklik ve az kullanım ile tatmin olmak üzerine kurulu. Olabilecek en basit, derinliği olmayan, manasız şekilde insanları dış görünüşüne göre eleştirip, sizi de o dar bakışla eleştiren insanlar ile eşleştiğinizde içinizden bir ses hala arzulandığınızı ve beğenildiğinizi size gururla hatırlatıyor.