2019 yılı teknoloji beklentileri: Bu yıl neler konuşacağız?

Esnek telefonlar bu yıl çıkacak mı? 5G sonrası ortaya çıkacak, bant genişliği ve GSM teknolojisi ne olacak? Elektrik araçların pil ömürleriyle ilgili yeni bir buluş gerçekleşir mi? Amazon’un uydudan ücretsiz internet uygulamasıyla ilgili denemeleri nasıl bir sonuç doğuracak? Asistan hizmetleriyle uygulamalar çok arttı, yapay zeka ile donatılmış asistan hizmetleri kapsamını ne kadar genişletecek?

2020 yılı iş dünyasının kariyer ve teknoloji trendleri neler olacak?

Soruları uzatabilirim ama gelelim teknoloji çevrelerinin, etkinliklerinin gündemine:
Yılın ilk teknoloji gündemi Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Şovu yani CES Fuarı ile başlıyor.

CES, teknoloji ve yenilikçiliğin ruhuna ilham verir. Yıllar geçtikçe daha fazla ilgi gören etkinliğin buy yıl 180 bini aşkın endüstri yöneticisi, medya mensubu, yatırımcı, girişimci Las Vegas’ta ağ fırsatları, konferanslar, önemli notlar, uygulamalı sergiler ve daha fazlası için bir araya gelecek.


CES 2018’de 182 bin 198 endüstri profesyonelini ağırladı ve Eureka Park’ta 1.018 start-up akıllara durgunluk veren girişimlerini sergiledi. 4.598 katılımcı şirket ve marka kendini gösterme fırsatı buldu, ürünlerini tanıttı.

Twitter’da 1 milyondan fazla, Facebook’ta ise 224 bini aşkın video CES’den bahseden paylaşım yapıldı. Dünya genelinde bütün sosyal medya ve geleneksel medya paylaşımları 107 milyon adedi geçti ve 71 milyar potansiyel kişiye ulaşılabilir bir yaygınlığa erişti.

CES’e duyulan ilgisi şundan kaynaklanıyor: En son akıllı şehirler, spor teknolojisi ve tasarım ve kaynak gibi yeni kategorilerin ortaya çıktığı ve araç teknolojisinden dronlarının büyümesini sürdürdüğü konulara kadar yeniliklere fırsat veriyor.

Neredeyse bütün teknoloji devlerinin yöneticileri başta olmak üzere bini aşkın sunum, konuşma ve basın toplantısı yine fuar süresince gerçekleşiyor ve bütün bir yılı domine eden bir etkinlik halini alıyor.

Amerika’da Huawei ve ZTE konusunda güvenlik kaygıları sürüyor ve Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşı CES’te etkisini gösterecek. Yani geçmiş yıllardaki Çin teknoloji şirketlerinin etkisi bu yıl görünmeyebilir. Yine de otonom araç üreten Baidu başta olmak üzere mobil üreticilerinin dışında Çinli şirketleri görebileceğiz.

CES açısından otonom araçlar önemli bir çıkış yeri. Tesla, Ford gibi Amerikan şirketlerinin yanı sıra Mercedes, Audi, BMW gibi Avrupalı markaların prototipleri

CES açısından otonom araçlar önemli bir çıkış yeri. Tesla, Ford gibi Amerikan şirketlerinin yanı sıra Mercedes, Audi, BMW gibi Avrupalı markaların prototipleri ve yeniliklerini burada sergilemeleri bekleniyor.

Bunun yanı sıra CES, her yıl otonom araçlar, giyilebilir teknolojiler, ev teknolojileri konusunda daha etkin olmaya devam ediyor.

2019 Dünya GSM kongresi

Önümüzdeki süreçte, mobil, otonom araçlar, ev ürünleri ile kişisel ürünler dünyanın farklı yerlerinde ve farklı etkinliklerde kendi gündemleriyle gündeme gelirse şaşırmam. Zaten 2019 Şubat sonu Barcelona’da Dünya GSM Kongresi yapılıyor ve cep telefonlarıyla ilgili en son teknolojiler sunuluyor ve tartışılıyor. Bu yılın Barcelona gündemini 5G olacağı biliniyor.
Haliyle, Çinli markalar Amerika defansını delmek için Barcelona’da büyük bir şova hazırlanıyor olacaktır.

Samsung da, Galaxy 10 serisini burada tanıtacağına dair ipuçlarını verdi. Samsung, kulislere bakılırsa, esnek modelini bu yıl da tanıtmayı gündeme almadı.
Buna karşılık CES’te 8K televizyonları sadece Samsung değil LG de tanıtacak.


Sony, CES’te yeni bir çıkış arıyor ama kulisler farkındalığı güçlü bir telefonla çıkabileceğini bu yıl da ihtimal vermiyor. Sony, akıllı telefonların kamera özelliklerini geliştirecek potansiyele sahip. Bu konuda bir tedarik şirketine dönerse şaşırmayacağım.

Geçen yıl Türkiye pazarına Xiaomi ofis ve mağaza açarak giriş yaptı. Bu yıl ise dünya akıllı telefon pazar payı ile dördüncü olan Oppo girdi. Yerli üreticiler olan GM, Casper ve Vestel’i de dikkate alırsak, rekabet yeni başladı, diyebiliriz.

Apple, ürün lansmanlarının bu tür genel etkinliklerde yapmıyor. Yine de Qualcomm ile devam eden patent ihtilafları ile uğraşırken akıllı telefon pazar payı oranında üçüncülüğü de kaybedebilecek gibi görünüyor.

5G teknolojisi

5g technologies teknolojisi

Qualcomm, akıllı telefon pazarının geleceğini belirleyen şirketlerden. Bu yıl 5G uyumlu ürünlerin lansmanı ağırlık kazanacak.

5G ve geniş bant internet yatırımları sebebiyle önümüzdeki iki yılın ara ürünler ile piyasalar meşgul edilecektir. Bunun yanı sıra teknoloji aksesuarları konusunda verimli bir yıl olacağını tahmin etmek zordur.

Dünya ticaret savaşları ve pek çok ülkede yaşanan ekonomik krizler, teknoloji ürün satışlarında ciddi sorunlar ortaya koyabilir.

Bu yönüyle maliyetleri aşağı çekecek mobil uygulamalar, e-ticaret projeleri ve blockchain teknolojilerini daha fazla konuşacağız.

sağlık teknolojisi genetik biyo mühendislik

Sağlık teknolojisi, önümüzdeki 30 yılın en fazla konuşulacak alanlarından olacaktır. Her şartta yeni sağlık teknolojileri, buluşlar, ilaçlar ve tedavi yöntemleri duymaya hazır olun. CES başta olmak üzere, bu konularda yeni ürünlerin sergilendiğine şahit olacağız.

Akıllı cihazların yaygınlaşma alanı ev, ofis ve şehir olarak genişliyor

En büyük teknoloji yatırım alanı akıllı şehirler olacaktır. Öncelikle belediye seçimleriyle birlikte ülkemizde de akıllı şehir yatırımları gündemde daha fazla yer alacak. Ancak bu alan, kamusal yatırımlara girdiği için tüketici ürünleri gibi popüler etkiler oluşturmuyor.


Teknoloji o kadar etkin bir dalga oluşturuyor ki alt ve üst gelir düzeyindeki kişileri eşit olarak hedefinde tutuyor. Hal böyle olunca, kimse bu alanı ilgi alanından çıkaramıyor.
Şimdiki teknoloji beklentilerimiz bu yıl cevap bulsa bile, önümüzdeki yıl farklı beklentiler artmaya devam edecektir.

2019 yılında hayatımızı değiştirecek teknolojik gelişmeler