2019 yılında hayatımızı etkileyecek önemli değişiklikler

2019 yılı için düzenlemeye gidilen konu başlıkları nelerdir? İşte, hayatımızı etkileyecek birçok alanda yapılan değişiklikler…

2019 yılında hayatımızı etkileyecek değişiklikler
2019 yılında hayatımızı etkileyecek değişiklikler

2019 için yapılan zam oranları

Motorlu taşıtlar vergisine yüzde 15,9 zam yapıldı.

Asgari ücret 2020 TL oldu.


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve otoyollara yılbaşında zam yapılmadı.

Osmangazi köprüsünde geçen yıl 71,75 TL olan otomobil geçiş ücreti, 2019 yılının ilk sabahı 103,05 TL‘ye çıktı. Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol geçiş ücretleri de zamlandı. Daha önce 5,5 TL olan Altınova- Orhangazi arası 11,5 TL, 7,40 TL olan Gemlik- Bursa arası 15,65 TL‘ye yükseltildi.

Elektrik ve doğalgaza 2018 yılı içerisinde yapılan toplam zam yüzde 58,7’yi buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşında konutta elektrik ve doğalgazda yüzde 10 indirim yapılacağını duyurdu. Yıl içinde ise elektriğe 4 kez olmak üzere toplamda yüzde 31 zam yapıldı. Doğalgaz yapılan zamlar da yüzde 27,7’yi buldu.

2018 yılındaki bu zamlar ve oranları ise şöyle oldu:

Elektrik zammı

1 OCAK: Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8,8, sanayi ve ticarethanelerde elektriğe ise yüzde 8,4 zam yapıldı.

1 NİSAN: Elektrik fiyatları ortalama yüzde 2,89 zamlandı.

1 AĞUSTOS: Farklı abone gruplarına göre elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında arttı.

1 EYLÜL: Elektrik yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zamlandı.

Kimya Mühendisleri Odası, konutlarda kullanılan elektriğe toplamda yüzde 31, sanayi elektriğine ise yüzde 41 zam yapıldığını açıkladı.

Doğalgaz zammı

1 NİSAN: BOTAŞ, elektrik santralleri ve sanayiye sattığı doğalgaz fiyatını yüzde 9,7 oranında artırdı.

1 AĞUSTOS: Doğalgaz çevrim santrallerinde kullanılan gaz fiyatına yüzde 49,5 zam geldi. Konuttaki gaz fiyatı yüzde 9, sanayide kullanılan gaz fiyatı da yüzde 14 zamlandı.

1 EYLÜL: Konutta kullanılan doğalgazın fiyatı yüzde 9, sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı  yüzde 14 arttırıldı.


Marketlerde kullanılan plastik poşetler ücretli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında plastik alışveriş poşetleri, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başladı. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmayacak ve her yıl için güncellenecek. Ayrıca plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası verilecek.

15 mikronun altında olan, gıdanın doğrudan temas ettiği ve hijyen için ihtiyaç duyulan birincil ambalaj poşetlerinin ise ücretsiz verilmeye devam edilecek.

Sigaralarda tek tip uygulama

Yeni düzenlemeye göre, sigara markası paketin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5’ini aşmayacak şekilde yazılacak. Paketlerin üzerine markanın logosu veya simgesi konulamayacak. Bu kurallar, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları için de geçerli olacak.

İnternette AKN uygulaması kaldırıldı

Kullanıcıların belirli bir kotayı aşması durumunda internet hızının yavaşlamasına neden olan AKN (Adil Kullanım Noktası) uygulaması 1 Ocak 2019 itibariyle kaldırıldı.

Kredi kartı faiz oranları

2018 yılı içerisinde; Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,02’den 2,25’e, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,52’den 2,75’e yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,62’den 1,80’e, aylık azami gecikme faiz oranı ise yüzde 2,12’den 2,30’a çıkarılmıştı. 2019 yılında ise herhangi bir yeni zammın yapılmayacağı bildirildi.

Yeni imar planı: Bisiklet yolları zorunlu olacak

1 Haziran 2019 tarihinden itibaren, imar uygulaması görmemiş alanlar için hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde ve plan bütününde ulaşım amaçlı bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları bulunması zorunlu oldu. Bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

İnternet fenomenlerine vergi uygulaması

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Google, Youtube, Facebook gibi uluslararası platformlara ve İnternet Fenomeni olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olurken stopaj oranı yüzde 15 olarak belirlendi. Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlara yapılacak ödemelerden ise vergi kesintisi yapılmayacak.

Yargıda hedef süre uygulaması

Adalet Bakanlığı, soruşturma süreleri ile ceza, hukuk ve idari davalara ilişkin azami hedef süreleri belirledi. Yıllarca süren ‘kasten adam öldürme, cinsel saldırı, yağma, rüşvet, zimmet nitelikli dolandırıcılık, uyuşturucu madde imal ve ticareti, kasten yaralama’ davalarının 300 günde görülmesi hedefleniyor. Bu sekiz suç tipinde yargılamada hedef süre, ‘300-390 gün arasında’ olarak belirlendi.

Cinsel saldırı suçlarındaki ortalama 243 gün olan soruşturma süresinin 120 güne, 377 gün olan görülme süresinin 300-390 güne düşürülmesi hedeflendi.

Kasten öldürmede soruşturma süresinin 627 günden 150 güne, 753 gün olan dava süresinin 300-390 gün arasına indirilmesi hedeflendi.

Nitelikli dolandırıcılıkta 922 gün olan soruşturma süresi 360 güne, 776 gün olan dava süresinin 300-390 güne indirilmesi hedeflendi.

Rüşvet davalarında 777 gün olan soruşturma süresinin 300 güne, 847 olan dava süresinin ise 300-390 güne indirilmesi hedeflendi.

Elektronik kitap, dergi ve gazetede KDV oranı arttı

E-kitapta yüzde 8, e-gazete ve e-dergide yüzde 1 olan KDV oranı, 1 Ocak itibariyle yüzde 18’e çıkarıldı. Basılı kitaplarda ise yüzde 8’lik KDV’de bir değişikliğe gidilmedi.

Toplu taşıma araçlarının plakalarında değişikliğe gidildi


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından onaylanan yeni sisteme göre ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nden izin belgesi alan taşıtların sağ ve sol yanları ile tavanlarına plaka yazılması zorunluluğu kararı alındı.

Alkollü içeceklere zam: 1 litre rakının vergisi 154 TL


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.