31 Mart 2019 yerel seçim anketi: AK Parti 2009’a geriledi

AK Parti’nin yaptırdığı 31 Mart 2019 yerel seçim anketi sonuçlarına göre; AK Parti oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 34 çıkıyor. AK Parti İstanbul’da önde görünürken; Ankara’da CHP ile başa baş durumda.

31 Mart 2019 yerel seçim anketi AK Parti CHP ankara istanbul oy oranları

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlere doğru partilerin anket çalışmaları hızlandı. AK Parti, Ankara için yaptırdığı ankette şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştı. AK Parti ve MHP yetkilileri ile görüşen Reuters haber ajansı, AK Parti’nin yerel seçim için yaptırdığı anketlerde ortalama yüzde 35 oyla karşılaştığını belirtti.

AK Parti Ankara’yı kaybedebilir

Reuters’ın görüştüğü bazı AK Parti’li üst düzey yetkililer, anketlerde kararsız seçmen oranının çok yüksek olduğunu ve bunların ikna edilmesi için çalışılacağını belirtiyor. Yetkililer, Ankara’nın kaybedilme riskinin bulunduğuna dikkat çekiyorlar.


Kemik oy yüzde 32-35 aralığında

AK Parti’li bir yetkili, “Anketlerde kararsızlar dağıtılmadan partimizin oy oranı yüzde 32-35 aralığında. Beklentileri karşılamıyor, net. Ama daha kampanya sürecinin başındayız. Kararsızların oy oranı çok yüksek; yüzde 30’a yakın. İl bazında İstanbul iyi ama Ankara çok da parlak görünmüyor.

Büyükşehirlerde AK Parti için sıkıntılar olabilir

“Bazı büyükşehirlerde de sıkıntılar olabilir” derken AK Parti genel merkezinden bir yetkili de, “Şu anda AK Parti’nin oy oranı 32-35 aralığında görünüyor, bunu yukarı çekmeye ihtiyaç var” dedi.

AK Parti yüzde 40’ın altında kalabilir

Bir başka AK Parti’li yetkili ise “31 Mart’taki seçimde oy oranı yüzde 40’ın altında kalabilir. Bu iyi bir sonuç olmayacaktır” derken, “Böyle bir sonuç güven tazeleme tartışmalarını açabilir. Buna ittifak ortağımız MHP de dahil. Bu, olursa Türkiye’nin politik iklimini değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

Ankara başa baş durumda

İstanbul’da partinin oy oranının 10 puan önde olmasına karşın bazı ilçelerin kaybedilebileceği, Ankara‘da ise AK Parti ile CHP adayları arasında ‘başa baş’ bir durum olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

AK Parti’nin son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına sunulan anket sonuçları konuşuldu. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra bu oranın yüzde 38-39‘a çıktığı kaydedilirken, asıl seçim propagandasına başlanacağı 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren kararsızlardaki dağılımın parti lehine ulaşacağı, ‘seçim yatırımı’ projelerin açıklanmasıyla oranın daha da artacağı hesabı yapılıyor


Cumhur İttifakı oy oranı yüzde 52

AK Parti’nin masasındaki 31 Mart 2019 yerel seçim anketi sonuçlarına göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sık sık ‘Cumhur İttifakı’ için hedef koyduğu yüzde 52’lik oy oranına ulaşılabileceği kaydediliyor.

İstanbul’da CHP ile AK Parti arasında 10 puan fark var

Anketlere göre İstanbul’da AK Parti’nin 10 puan farkla seçimi kazanacağı, ancak ilçelerde sıkıntı yaşanabileceği kaydedilirken, “İstanbul’da seçimi rahat alırız ama daha fazla sayıda kaybedeceğimiz ilçe olabilir, bazı ilçelerde sıkıntı var” değerlendirmesi yapılıyor.

Son seçim sonuçları nasıldı?

En son 2014’te yapılan yerel seçimde AK Parti Türkiye genelinde yüzde 45.6, CHP yüzde 27.8, MHP yüzde 15.2 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı için geçen yıl yapılan seçimi yüzde 52.59 ile Erdoğan kazanırken, Cumhur İttifakı yüzde 53.66 oya ulaşmıştı. Bunda AK Parti’nin oyu yüzde 42.56, MHP’nin oyu ise yüzde 11.1 düzeyinde gerçekleşmişti.

Optimar yerel seçim anketi: AK Parti yüzde 45

Diğer yandan iktidara yakın Optimar yerel seçim anketi sonuçlarına göre AK Parti’nin oy oranı yüzde 45 olarak açıklandı. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, başkanlığını Hilmi Daşdemir‘in yaptığı Optimar Araştırma Şirketi’nin 28 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında 26 ilde 2523 kişi ile yüz yüze konuşma yöntemiyle yaptığı araştırmayı köşesine taşıdı.

Ankete göre, Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu düşünenler yüzde 35.5. Ekonomiyi yüzde 25.7 ile işsizlik takip ediyor. Terörse yüzde 14.7 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Abdülkadir Selvi‘nin yazısının ilgili kısmı şöyle:


“Kararsızlar dağıtıldığında AK Parti yüzde 45.5, CHP yüzde 28.6, MHP yüzde 7.6, İYİ Parti yüzde 7.7, SP yüzde 1.4, HDP ise yüzde 7.6 olarak görünüyor. 24 Haziran’a göre AK Parti ve CHP oylarında bir artış dikkat çekiyor. Ancak seçimlerde sandığa sadece partiler değil, ağırlıklı olarak ittifaklar girecek. Cumhur ittifakı ile millet ittifakı yarışacak. O nedenle sadece partilerin oy oranını değil, artık ittifakların alacağı oyu ölçmemiz gerekiyor.”

Erdoğan’dan Suriyeliler için güvenli bölgede iki katlı bahçeli ev açıklaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.