İstanbul perşembe gecesinden itibaren kar yağışlı havanın etkisine girecek. Balkanlar üzerinden gelen yeni sistemin beyaz örtüsü yapması bekleniyor. İşte detaylar…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Müdürü Ahmet Uçar, Türkiye’nin yarın Orta Akdeniz ve Ege üzerinden gelen derin bir alçak basınç merkezi ile akşam saatlerinden itibaren Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisine gireceği açıkladı.
Uçar’ın verdiği bilgiye göre; önümüzdeki günlerde Türkiye’nin güney ve batı kıyılarında kuvvetli yağmur, kuzey, iç ve doğu kesimlerinde yer yer yoğun olmak üzere kar yağışları ile batı kesimlerinde başlayarak zamanla iç ve kuzey kesimlerinde fırtınanın etkili olması bekleniyor. Yarın güney ve batı kesimleri ile zamanla iç kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
İstanbul için Cuma günü kar yağışı uyarısı
Yağmurla başlayacak yağışların, iç kesimlerin yüksek yerlerinde karla karışık yağmur ve kar, akşam saatlerinden itibaren ise Marmara’nın batısında kar şeklinde olması bekleniyor. İstanbul’da perşembe gecesinden itibaren Silivri ve Çatalca gibi batı ilçelerinden başlayarak tipi şeklinde karla karışık yağmur ve kar; Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ise aralıklarla karla karışık yağmur ve kar etkili olacak.
Beyaz örtü yapacak mı?
İstanbul kent genelinde aralıklarla görülecek kar yağışının, hafta başına kadar iç ve yüksek kesimlerde 5-15 cm, kıyı kesimlerde ise daha az olmak üzere örtü yapması tahmin ediliyor. Rüzgarın, perşembe günü akşamdan cuma öğleye kadar kuzey yönlerden fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
Ahmet Uçar, Ankara’nın da perşembe günü akşam ve cuma sabah saatlerinde yağmur ve karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Ankara’da cumartesi ve Pazar günleri ise aralıklarla kar yağışı bekleniyor.
Meteoroloji’nin son yayınladığı uyarı:
Beklenen Meteorolojik Hadise: Ülkemiz Orta Akdeniz Üzerinden Gelen Yağışlı Hava ile Balkanlar Üzerinden Gelen Soğuk Havanın Etkisine Girecek!
Başlama – Bitiş Zamanı: 03.01.2019 12:00 – 06.01.2019 18:00
Genel Durum
Yapılan son değerlendirmelere göre; ülkemizin 03.01.2019 Perşembe günü batı kesimlerden başlayarak Orta Akdeniz üzerinden gelen derin alçak basınç merkezi ile akşam saatlerinden itibaren Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisine gireceği bekleniyor.
Bugün (02.01.2019 Çarşamba) ve yarın artması beklenen hava sıcaklıklarının yarın akşam saatlerinden itibaren kuzeybatı kesimlerde, Cuma gününden itibaren iç kesimlerde tekrar azalacağı tahmin ediliyor.
Yeni sistemle birlikte önümüzdeki günlerde ülkemizin güney ve batı kıyılarında kuvvetli yağmur; Kuzey, iç ve doğu kesimlerinde yer yer yoğun olmak üzere kar yağışları ile batı kesimlerinden başlayarak zamanla iç ve kuzey kesimlerinde fırtınanın etkili olması bekleniyor.
Önümüzdeki hafta başına kadar ülkemizde beklenen hava durumu:
3 Ocak 2019 Perşembe: Ülkemizin güney ve batı kesimleri ile zamanla iç kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağmurla başlayacak yağışların, iç kesimlerin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar, akşam saatlerinden itibaren Marmara’nın batısında kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların Kıyı Ege ve Akdeniz kıyılarında yer yer kuvvetli sağanak, akşam saatlerinden sonra Marmara’nın batısında yer yer kuvvetli kar yağışı şeklinde etkili olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın öğle saatlerinden itibaren Ege’de zamanla Marmara, Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
4 Ocak 2019 Cuma: Ülkemizin büyük bir bölümünün yağışlı geçeceği; yağışların Doğu Akdeniz ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli sağanak, Marmara’nın güney ve doğusu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun batısının yükseklerinde yer yer kuvvetli kar yağışı şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzey, iç ve batı kesimlerde fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.
5 Ocak 2019 Cumartesi: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusu dışında kalan ülke genelinde yağışların görüleceği; yağışların güney ve batı kıyılar ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde kuvvetli yağmur, Marmara’nın batısı ile Toroslar’da kuvvetli kar yağışı bekleniyor.
6 Ocak 2019 Pazar: Ülkemizin büyük bir bölümünün yağışlı geçeceği; yağışların güney ve batı kıyılar ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.
Ankara, İstanbul, İzmir hava durumu:
Ankara’da bugün (2 Ocak Çarşamba) öğle saatlerinden sonra hafif karla karışık yağmur yüksek kesimlerinde kar yağışı bekleniyor. Perşembe akşam ve Cuma sabah saatlerinde yağmur ve karla karışık yağmurlu, yükseklerinin kar yağışlı; Cumartesi ve Pazar günleri ise aralıklarla kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren güneybatı (lodos) yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
İstanbul’da bugün (2 Ocak Çarşamba) akşam saatlerinden itibaren yağmur şeklinde başlayacak yağışların, Perşembe günü akşam saatlerinden sonra Silivri ve Çatalca gibi batı ilçelerinden başlayarak tipi şeklinde karla karışık yağmur ve kar; Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ise aralıklarla karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.
Rüzgarın; Perşembe akşam saatlerinden Cuma öğle saatlerine kadar kuzey yönlerden fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Aralıklarla görülecek kar yağışlarının hafta başına kadar İstanbul’un kıyı kesimlerde hafif bir örtü, iç ve yüksek kesimlerinde 5-15 cm civarında bir örtü yapacağı tahmin ediliyor.
İzmir’de kar yağacak mı?
İzmir’de bugün (2 Ocak Çarşamba) yağış beklenmiyor. Perşembe günü yer yer kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı; Cuma ve Cumartesi günlerinin ise aralıklarla yağmurlu ancak iç kesimlerinin yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Perşembe öğle saatleri ile Cuma sabah saatleri arasında güney yönlerden fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
Ülkemizi etkileyecek yeni sistemle birlikte görülmesi beklenen olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması; yayımlanacak olan meteorolojik uyarı ve raporların takip edilmesi önem arz etmektedir.
Oluşması Muhtemel Riskler:
Ani Sel – Su Baskını – Sel – Çatı Uçması – Ağaç veya Direklerin Devrilmesi – Soba ve Doğalgaz Kaynaklı Baca Gazı Zehirlenmesi – Buzlanma – Don Olayı – Ulaşımda Aksamalar.