24 Haziran seçimlerinde Adil Seçim Platformu kilitlendiği için eleştirilerin odağında olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 24 Haziran’da vatandaşların eleştirilerinin haklı olduğunu ancak seçim sonucunu etkileyecek bir manipülasyon olmadığını ifade etti. İnsan kaynağı nedeniyle bazı bölgelerde sorun yaşadıklarını söyleyen Onursal Adıgüzel, 31 Mart’ta benzer sorunların yaşanmayacağını iddia etti.
Son 5 yılda yedinci kez kurulacak sandık öncesinde, sahte seçmen iddiaları ve seçim güvenliği konusu çokça tartışılıyor. RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, hem seçim güvenliği konusunda hem de sahte seçmen iddialarına ilişkin yaptıkları çalışmaları anlattı.
“Sokaktaki vatandaşın seçilene saygı duymalarını bekliyorlarsa bu iş dürüst ve güvenilir yapılmalı” diyerek sözlerine başlayan Adıgüzel, “Bizim 973 ilçeden ulaşılabilen bir intranet sistemimiz var. Oraya bütün seçmenleri yükledik ve analiz yaptk. Nerede daha çok seçmen sayısı değişikliği var dedik. Baktık Çankırı’da Orta ilçesinde seçmen sayısı 24 Haziran’a göre iki katına çıkmış. Seçmenlerin 4 bini İstanbul’dan 3 bini Ankara’dan taşınmış görünüyor. Yine Ankara’da Çamlıdere’ye çok ciddi bir akış olduğunu gördük” dedi.
“100 yaşın üzerinde 6 binden fazla seçmen var”
Üsküdar’da AK Partili dört Belediye Meclisi üyesinin evinden 200’e yakın seçmenin çıkmasına da değinen Adıgüzel, “2014 seçimlerinde AK Parti 7 bin oyla Üsküdar’ı kazandı. Üsküdar’da bir evde 40 kişi yaşıyor görünüyor. Üsküdar’a gelen seçmenler Ümraniye ve Kadıköy’den gelmiş. Güçlü olunan yerden bir seçmen akışı var” diye konuştu.
100 yaşın üzerinde 6 binden fazla seçmen olduğuna dikkati çeken Adıgüzel, “Onların arasında ilk kez oy kullanacaklar var. İncelendiğinde onların yaşamadığı görülüyor. Bu incelemeleri yapmak YSK’nın görevi” derken, 24 Haziran’da muhalefetin oluşturduğu Adil Seçim Platformu’nun işlevsiz kalması nedeniyle yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi.
“İnsan kaynağı sebebiyle sorun yaşadık”
CHP Genel Başkan Yardımcısı, şunları söyledi:
“Vatandaşlarımız 24 Haziran’ı eleştirmekte haklılar. Ama seçim sistemi manuel bir sistem. Amacımız toplayabildiğimiz kadar çok tutanağı toplayıp bunları birleştirip sonuca erdirmekti. Biz sistem çökmesinden çok her yerde aynı insan kaynağı potansiyeline sahip olmamak sebebiyle sorun yaşadık. İstanbul ve Ankara’daki örgütlerimiz çok hızlıydı ama bazı bölgelerde sıkıntılar yaşadık.
Seçim sonuçlarını AA ile aynı hızda açıklayacağımızı söylemiştik ama bilgi akışından ve hızdan kaynaklanan sorunlar yaşadık. Diğer siyasi partilerden eksikleri tamamlayabiliriz diye düşünmüştük ama onlar da bazı sorunlar yaşadı.”
“Sandıkların yaklaşık yüzde 98’ini kontrol etmiştik. Tabii ki farklar vardı ama yüzde yüz seçimin kaderini etkileyecek bir manipülasyon yoktu” diyen Adıgüzel, 31 Mart’taki yerel seçimde 24 Haziran’a benzer sıkıntılar yaşanmayacağını belirtti.
24 HAZİRAN’DA NE OLMUŞTU?
24 Haziran Seçimlerinde oy sayım teyidi için Anadolu Ajansı’na alternatif olması için kendi sistemini kuran CHP’nin “Adil Seçim Platformu” adı verilen internet portalı kilitlenmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sandıkların yalnızca yüzde 5’i açıldığında “seçimin ikinci tura kaldığını açıkladıklarını” itiraf etmişti. Daha sonra ise “Adil Seçim Platformu” portalı için elle kesilen 80 bin TL’lik faturayı paylaşmıştı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP öncülüğünde sivil toplum örgütleri ile birlikte gerçekleştirilen Adil Seçim Platformu organizasyonunun, 7 milyon lira ödediği iddiasına Twitter’dan “faturalı” yanıt verdi.
CHP’nin sistemi çalışmadı yalanıyla bizleri hedef gösterme gayretleri boşa çıkınca şimdi de Adil Seçim Mobil Uygulaması’na 7 milyon lira ödediler yalanıyla sahneye çıktılar. Sözüm ona bu gazeteciler beni arayıp maliyeti sorsa faturaları gönderebilirdim. Faturalar ektedir. pic.twitter.com/UEVR5qqPn2
— Onursal Adıgüzel 🇹🇷 (@onursaladiguzel) 3 Temmuz 2018
Adıgüzel, “CHP’nin sistemi çalışmadı yalanıyla bizleri hedef gösterme gayretleri boşa çıkınca şimdi de Adil Seçim Mobil Uygulaması’na 7 milyon lira ödediler yalanıyla sahneye çıktılar. Sözüm ona bu gazeteciler beni arayıp maliyeti sorsa faturaları gönderebilirdim. Faturalar ektedir” diye yazarak yaklaşık 80 bin liralık faturayı paylaştı.
Sosyal medyada dalga konusu olmuştu:
Ancak Onursal Adıgüzel’in verdiği yanıttan ziyade bir bilişim firmasının el yazısıyla fatura tanzim etmesi yankı bulmuş; çok sayıda Twitter kullanıcısı fatura ile ilgili esprili mesajlarla Adıgüzel’e yanıt vermişti.
İşte o yorumlardan bazıları:
Nalbur bile böyle fatura kesmiyor artık 🙂
— 22561018 (@Ewre1018) 3 Temmuz 2018
Daha bilgisayar çıktısı fatura veremeyen firmadan hizmet alıp sonra da o hizmetin seçim gecesi yoğunluğunu kaldıracağını mı düşünüyordunuz? Kapasiteyi anlayamadınız mı şu faturayı görünce?
— Güney (@guneykakat) 3 Temmuz 2018
20 yıllık muhasebeciyim bu kdv hanesi buraya nasıl yazılır anlamadım.28.500 ün %18 kdv si olan 5.130 nerede , faturayı kesen vatandaş o kısma %18 nasıl yazar.Lan böyle faturamı olur onursal allah sizi kahretmesin onursal. pic.twitter.com/uVh8Jd3r4n
— YİNE ÇIKAR GELİRİZ (@fbahmetfb81) 3 Temmuz 2018
Siz de bir bilişim firmasının faturalarını İbrahim Mütefferika’ya bastırmış olmasi garip gelmedi mi?
— Prof Dr Ketum Revnak (@ProfKetumRevnak) 3 Temmuz 2018
Ülke e-faturaya geçti ama CHP taş devrinde yaşıyor.
Bu faturanın kesildiği parti ülkeyi çağ atlatma iddiasında. 🤔— Onur Seyyah (@SeyyahOnur) 3 Temmuz 2018
Firmayı buldum hocam. pic.twitter.com/GjSIbDHCst
— arda (@34ofsayt) 3 Temmuz 2018
tebrik ediyoruz. fatura no’su da 1 den başlıyor. firma sanırım sizden başka birine iş yapmamış!. Ya insan bunu yayınlamaktan utanır. Siz CHP seçmenini ne zannediyorsunuz? bütün alaycı yorumları hakediyorsunuz. yazıklar olsun!
— Neriman Fidan (@fdn3565) 3 Temmuz 2018
Onursal başganım işi verdiğiniz yazılımcı eski aşti tuvaletçisi olabilir mi? Sadece soruyorum. pic.twitter.com/iPVi9tEogi
— wanq yu (@wanqqyu) 3 Temmuz 2018
Yazılımcı seçim gecesi kaçırıldı. Türkiye mi kodlama mı diye sordular. Allah hepinizin belasını versin dedi tüm faturaları yuttu. Bu ağzından zorla aldıkları.
— .Feyza. (@fyzbyndr) 3 Temmuz 2018
Tek kelime ile yazık. Cumhuriyet Tarihinin en büyük ve önemli seçimine hazırlanıyorsun ve sistemini elle fatura kesen bilişim firmasına emanet ediyorsun.
— 1923 (@Ataturk190519) 3 Temmuz 2018
Onursal bana bak sen Endüstri Mühendisi olduğuna emin misin?
Millet bu adamlar Endüstri 4.0, uzay madenciliği filan anlatıyordu dii mi?
Faturaya bak bakkal Ahmet Efendinin veresiye defteri😂
— Cen_Ben-Ashir (@Hayim_BenAshir) 3 Temmuz 2018
Sonra resmî 6.7 milyon, gayriresmi 9-10 milyon katılımcılı İstanbul mitingine rağmen 3.2 milyon oy yazılmasına razı olursunuz. Rezaletin daniskası. CHP Gnl Mrkz’e bak sanırsın Frank Gehry tasarladı içine bak Rizeli Müteaahhit İdris Reis. Bu kafayla nah seçim kazanırsınız.😂
— Cen_Ben-Ashir (@Hayim_BenAshir) 3 Temmuz 2018
Kusura bakmayın ama Erdoğan doğru söylüyor size 2 koyun bile emanet edilmez. İnsan şunu yayınlamaya utanır.
— 1923 (@Ataturk190519) 3 Temmuz 2018
Laylom fatura
— Butik Hesap (@boutiquehesab) 3 Temmuz 2018
Fatura MB anlaşmalı matbaa yerine notere tasdik ettirilmiş. Yasal bir fatura, ama faturanın kesimindeki özensizlik seçim gecesi yaptıkları iş hakkında bir fikir veriyor.O gece de aynen böyle özensiz, dikkatsiz bir iş yaptılar.
— Bilmemkim (@bkidikut) 3 Temmuz 2018
Hazineden 80 milyon TL secim yardimi alan CHP ortalama maliyeti 3 milyon olan secim takip sistemi kuracagina bi mahalle pc parcacisina 80.000 TL’lik secim yazilimi almis.O da patlamis.Nerde bun80 milyon TL? CHP’nin bi de devlet hazinesini yonettigini dusunsenize?
— Dark Castle 🇹🇷 (@darkcastle22) 3 Temmuz 2018
Bana böyle faturayla sigara satsalar, kesin sahte der almam.
— Semih (@ddsemih) 3 Temmuz 2018
33 630 + 45 430 = 79 060
Bilişim uzmanlarına sormak lazım
Bu para ile ortalama 50 milyon verinin girileceği bir mobil uygulama yapılabilirmiEğer yapılamayacaksa , ” adil seçim platformu ” yalanıyla halk sokağamı dökülmeye çalışıldı
Bu suç değilmi ?
— MollaOsmanoğlu🇹🇷 (@MQLLAOSMANOGLU) 3 Temmuz 2018
Ya bu firma merdiven altı diyeceğim. Onlar bile daha özenli. Her tarafından elinde kalan abuk sabuk insan bunlar. Seçmen olarak becerisizliklerini ve lakayıtliklerini nihayet çok net gördük.
— Asli Fb 🏆 #alikoç (@asltuna) 3 Temmuz 2018
Bostancı mah öztürk sok no 5 te firma bile yok kesin evden freelance calişan yeğene yaptırmışlar pic.twitter.com/TnyDLqrOtW
— Serkan Ergün (@simandir) 3 Temmuz 2018
Hayaller Endüstri 4.0 ,
Gerçekler karbon kağıdı ile fatura— Ways to be POOR (@waystobepoor) 3 Temmuz 2018
Onursal bey, keşke bu faturaları paylaşmasaydınız. Tabiri caizse, bir yazılımcı olarak “dumur” olmuş vaziyetteyim. Daha fatura bile düzenlemekten aciz bir firmaya Türkiye’nin geleceğini nasıl teslim ettiniz?
— Ertan Yanardağ (@ErtanYanardag) 3 Temmuz 2018
Adamı hasta etmeyin. Naylon fatura yayınlayacağına ıslak imzalı tutanakları yayınlayın
— Umut T. (@umutt1960) 3 Temmuz 2018
Beyefendi bu beceriksizlik için istifa etmek veya özür dilemek onurunda bulunacak mısınız. Yoksa Onur sadece bir isim mi. Size bir daha oy verirsem elim kırılsın
— İbrahim ASLAY (@ibrahimaslay) 3 Temmuz 2018
Seçimde gerekirse yapay zeka kullanacağız demişlerdi.. Sizin zeka baya yapaymış ya gerçekten :DD
— sevim (@Sclkbg) 3 Temmuz 2018
Köy bakkalına mı yazdırdın lan😀
— Oduncu Dede (@OduncuDede) 3 Temmuz 2018
Adil Seçim Platformu’ndan 24 Haziran seçim gecesi özeleştirisi:
- Seçim öncesi tüm sandık başlarından, doğrudan alacağımız seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye’ye duyuracağımızı ilan etmiştik. Ancak, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, platform üyesi siyasi partilerin veri akışının başlaması ardından yaşanan Adil Seçim uygulaması altyapısıyla entegrasyon problemleri sebebiyle, sandık başlarından gelen seçim sonuçlarını karşılaştırarak yayınlayacağımız sistemimizin çalışmasında, saat 21:00’e kadar ciddi sorunlar yaşadık. Bu süre içerisinde seçim sonuçlarını paylaşamadık.
- Oy verme işleminin tamamlanması ardından kısa bir süre ADİL SEÇİM uygulamasına tutanak yüklenmesi ile ilgili sorunlar yaşandı. Sandık başında tutanak göndermek üzere görüntü alan seçmenlerin zor durumda kalmalarına neden olduk.
- Bu kapsamda seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçlarının gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümüzü zamanında yerine getiremediğimiz için ve seçmenlerin bu yöndeki beklentisini karşılayamadığımız için samimiyetle özür dileriz.
“24 Haziran’da tüm veriler AA ve YSK’dan geldi; CHP’nin sistemi çalışmadı”
CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger, 24 Haziran akşamı ile ilgili yaptığı açıklamada; CHP’de o akşam sistemin çalışmadığını ve sonuçların YSK ve AA’dan takip edildiğini belirtmişti.
CHP parti sözcüsü Bülent Tezcan’ın yaptığı ‘seçimler ikinci tura kaldı’ açıklamasını hatırlatan CHP Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger şöyle konuştu:
“Bülent Tezcan da açıklama yaptığında şöyle bir şey söyledi; “Seçim ikinci tura kaldı” dedi. Bunu duyan şöyle düşünüyor; “Demek ki sağlıklı bir veri transferi yapılabiliyor.” Sonra ben gönüllülerle ve oradaki arkadaşlarla konuştuğumda öğrendim. Böyle bir şeyin olmadığını, bütün verilerin YSK’dan ve Anadolu Ajansı’ndan gelen verilerin verdiğini söyledi.”
Aksünger açıklamasının devamında ise iddiasını şu şekilde açıkladı: “CHP’nin eline o gün veriler geliyor ama onları tasnif etmek ve karşılaştırmakta ciddi zorluklar yaşanıyor ve karşılaştırılamıyor.”