CHP’li Onursal Adıgüzel: 24 Haziran’da manipülasyon yoktu

24 Haziran seçimlerinde Adil Seçim Platformu kilitlendiği için eleştirilerin odağında olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 24 Haziran’da vatandaşların eleştirilerinin haklı olduğunu ancak seçim sonucunu etkileyecek bir manipülasyon olmadığını ifade etti. İnsan kaynağı nedeniyle bazı bölgelerde sorun yaşadıklarını söyleyen Onursal Adıgüzel, 31 Mart’ta benzer sorunların yaşanmayacağını iddia etti.

CHP genel başkan yardımcısı Onursal Adıgüzel 24 Haziran da seçim manipülasyon yoktu
CHP’li Onursal Adıgüzel: Vatandaşların eleştirileri haklıydı ancak 24 Haziran seçimlerinde manipülasyon yoktu.

Son 5 yılda yedinci kez kurulacak sandık öncesinde, sahte seçmen iddiaları ve seçim güvenliği konusu çokça tartışılıyor. RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, hem seçim güvenliği konusunda hem de sahte seçmen iddialarına ilişkin yaptıkları çalışmaları anlattı.

“Sokaktaki vatandaşın seçilene saygı duymalarını bekliyorlarsa bu iş dürüst ve güvenilir yapılmalı” diyerek sözlerine başlayan Adıgüzel, “Bizim 973 ilçeden ulaşılabilen bir intranet sistemimiz var. Oraya bütün seçmenleri yükledik ve analiz yaptk. Nerede daha çok seçmen sayısı değişikliği var dedik. Baktık Çankırı’da Orta ilçesinde seçmen sayısı 24 Haziran’a göre iki katına çıkmış. Seçmenlerin 4 bini İstanbul’dan 3 bini Ankara’dan taşınmış görünüyor. Yine Ankara’da Çamlıdere’ye çok ciddi bir akış olduğunu gördük” dedi.


“100 yaşın üzerinde 6 binden fazla seçmen var”

Üsküdar’da AK Partili dört Belediye Meclisi üyesinin evinden 200’e yakın seçmenin çıkmasına da değinen Adıgüzel, “2014 seçimlerinde AK Parti 7 bin oyla Üsküdar’ı kazandı. Üsküdar’da bir evde 40 kişi yaşıyor görünüyor. Üsküdar’a gelen seçmenler Ümraniye ve Kadıköy’den gelmiş. Güçlü olunan yerden bir seçmen akışı var” diye konuştu.

100 yaşın üzerinde 6 binden fazla seçmen olduğuna dikkati çeken Adıgüzel, “Onların arasında ilk kez oy kullanacaklar var. İncelendiğinde onların yaşamadığı görülüyor. Bu incelemeleri yapmak YSK’nın görevi” derken, 24 Haziran’da muhalefetin oluşturduğu Adil Seçim Platformu’nun işlevsiz kalması nedeniyle yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi.

“İnsan kaynağı sebebiyle sorun yaşadık”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımız 24 Haziran’ı eleştirmekte haklılar. Ama seçim sistemi manuel bir sistem. Amacımız toplayabildiğimiz kadar çok tutanağı toplayıp bunları birleştirip sonuca erdirmekti. Biz sistem çökmesinden çok her yerde aynı insan kaynağı potansiyeline sahip olmamak sebebiyle sorun yaşadık. İstanbul ve Ankara’daki örgütlerimiz çok hızlıydı ama bazı bölgelerde sıkıntılar yaşadık.

Seçim sonuçlarını AA ile aynı hızda açıklayacağımızı söylemiştik ama bilgi akışından ve hızdan kaynaklanan sorunlar yaşadık. Diğer siyasi partilerden eksikleri tamamlayabiliriz diye düşünmüştük ama onlar da bazı sorunlar yaşadı.”

“Sandıkların yaklaşık yüzde 98’ini kontrol etmiştik. Tabii ki farklar vardı ama yüzde yüz seçimin kaderini etkileyecek bir manipülasyon yoktu” diyen Adıgüzel, 31 Mart’taki yerel seçimde 24 Haziran’a benzer sıkıntılar yaşanmayacağını belirtti.


24 HAZİRAN’DA NE OLMUŞTU?

24 Haziran Seçimlerinde oy sayım teyidi için Anadolu Ajansı’na alternatif olması için kendi sistemini kuran CHP’nin “Adil Seçim Platformu” adı verilen internet portalı kilitlenmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sandıkların yalnızca yüzde 5’i açıldığında “seçimin ikinci tura kaldığını açıkladıklarını” itiraf etmişti. Daha sonra ise “Adil Seçim Platformu” portalı için elle kesilen 80 bin TL’lik faturayı paylaşmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP öncülüğünde sivil toplum örgütleri ile birlikte gerçekleştirilen Adil Seçim Platformu organizasyonunun, 7 milyon lira ödediği iddiasına Twitter’dan “faturalı” yanıt verdi.

Adıgüzel, “CHP’nin sistemi çalışmadı yalanıyla bizleri hedef gösterme gayretleri boşa çıkınca şimdi de Adil Seçim Mobil Uygulaması’na 7 milyon lira ödediler yalanıyla sahneye çıktılar. Sözüm ona bu gazeteciler beni arayıp maliyeti sorsa faturaları gönderebilirdim. Faturalar ektedir” diye yazarak yaklaşık 80 bin liralık faturayı paylaştı.

chp adil seçim fatura

Sosyal medyada dalga konusu olmuştu:

Ancak Onursal Adıgüzel’in verdiği yanıttan ziyade bir bilişim firmasının el yazısıyla fatura tanzim etmesi yankı bulmuş; çok sayıda Twitter kullanıcısı fatura ile ilgili esprili mesajlarla Adıgüzel’e yanıt vermişti.

İşte o yorumlardan bazıları:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adil Seçim Platformu’ndan 24 Haziran seçim gecesi özeleştirisi:

  • Seçim öncesi tüm sandık başlarından, doğrudan alacağımız seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye’ye duyuracağımızı ilan etmiştik. Ancak, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, platform üyesi siyasi partilerin veri akışının başlaması ardından yaşanan Adil Seçim uygulaması altyapısıyla entegrasyon problemleri sebebiyle, sandık başlarından gelen seçim sonuçlarını karşılaştırarak yayınlayacağımız sistemimizin çalışmasında, saat 21:00’e kadar ciddi sorunlar yaşadık. Bu süre içerisinde seçim sonuçlarını paylaşamadık.
  • Oy verme işleminin tamamlanması ardından kısa bir süre ADİL SEÇİM uygulamasına tutanak yüklenmesi ile ilgili sorunlar yaşandı. Sandık başında tutanak göndermek üzere görüntü alan seçmenlerin zor durumda kalmalarına neden olduk.
  • Bu kapsamda seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçlarının gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümüzü zamanında yerine getiremediğimiz için ve seçmenlerin bu yöndeki beklentisini karşılayamadığımız için samimiyetle özür dileriz.

“24 Haziran’da tüm veriler AA ve YSK’dan geldi; CHP’nin sistemi çalışmadı”

CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger, 24 Haziran akşamı ile ilgili yaptığı açıklamada; CHP’de o akşam sistemin çalışmadığını ve sonuçların YSK ve AA’dan takip edildiğini belirtmişti.

CHP parti sözcüsü Bülent Tezcan’ın yaptığı ‘seçimler ikinci tura kaldı’ açıklamasını hatırlatan CHP Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger şöyle konuştu:

“Bülent Tezcan da açıklama yaptığında şöyle bir şey söyledi; “Seçim ikinci tura kaldı” dedi. Bunu duyan şöyle düşünüyor; “Demek ki sağlıklı bir veri transferi yapılabiliyor.” Sonra ben gönüllülerle ve oradaki arkadaşlarla konuştuğumda öğrendim. Böyle bir şeyin olmadığını, bütün verilerin YSK’dan ve Anadolu Ajansı’ndan gelen verilerin verdiğini söyledi.”


Aksünger açıklamasının devamında ise iddiasını şu şekilde açıkladı: “CHP’nin eline o gün veriler geliyor ama onları tasnif etmek ve karşılaştırmakta ciddi zorluklar yaşanıyor ve karşılaştırılamıyor.”

‘Adil Seçim Platformu’ndan açıklama: Yapacağımız tek iş vardı, onu da beceremedik!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.