Yağışlı zeminde nasıl yürünmeli? Bu öneriler düşmeyi engelliyor!

Yağışlı ve kuru hava şartlarına göre, adım atma şekli değişiyor. Peki, yol durumuna göre yere sağlam basmak için nasıl adım atılmalı? Bu öneriler düşmeyi engelliyor!

Yağışlı zeminde nasıl adım atılmalı? Bu öneriler düşmeyi engelliyor!
man taking the step

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, yağışlı havada düşme riski artıyor. Yürüme sırasında yaşanan düşme riskini azaltmak, kazaları önlemek ve daha dikkatli olmak amacıyla nasıl yürümek gerekiyor?

Yağışlı havalarda düşme riskinin arttığına dikkat çeken Çevre Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Yavuz Çırpıcı; düşme vakalarının ciddi sorunlar oluşturduğunu söyledi.


Düşme nedenlerini anlatan ve düşme riskini azaltmak amacıyla tavsiyelerde bulunan Dr. Çırpıcı şöyle konuştu:

“Düşme nedenleri arasında, parkinson hastalığı, yorgunluk, duyusal fonksiyonlarınının (görme, işitme, dokunma) bozulması, ekstremite (kol, bacak) kaybı, ortamdaki tehlikeler (kaygan zemin, yetersiz aydınlatma, merdivenler, yürüme alanlarının güvensiz olması), uzun süren yatak istirahatının ardından birden ayağa kalkmaya çalışmak, duyular ve hareketlilik üzerine etkisi olan ilaçların kullanılması gibi nedenler sayılabilir. Yağışlı havalarda ortamda ki tehlikeler daha fazla ortaya çıkıyor ve özellikle ileri yaşta ortaya çıkan düşme vakaları sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor.”

Yağışlı zeminde nasıl adım atılmalı? Bu öneriler düşmeyi engelliyor!

“Kuru yolda önce topuk, sonra parmak, yağışlı yolda tam tersine önce parmak sonra topuk”

Adım atarken tedbirli olmak gerektiğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Yavuz Çırpıcı; kuru yolda önce topuk sonra parmak ucu basmamız gerekirken, yağışlı yolda ise tam tersine önce parmak ucu sonra topuk basmamız gerektiğini söyledi ve yağışlı yolda yürürken neler yapılması gerektiğini anlattı.

  • Adım atarken yağışlı yolda kontrol etmek amacıyla önce parmak ucu sonra topuk basılmalıdır.
  • Küçük ve yavaş adımlar atılmalıdır.
  • Tek tek basamaklara basılarak, korkuluklara tutunarak ve adımlardan emin olunarak merdivenlerden inilmeli ve çıkılmalıdır.
  • Yürürken, eller açıkta ve denge için kullanılmalıdır.
  • Kaymayan ayakkabı ve yumuşak giysiler tercih edilmelidir.
  • Kaygan zeminlerde bastondan destek alarak yürünmelidir.

Karlı ve buzlu zeminde kayarak düşme

Central Hospital’dan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Can Yapıcı ise buzlanan yollarda yaşanabilecek kazalara dair uyarılarda bulunuyor.


Yağışlı karlı zeminde nasıl adım atılmalı? Bu öneriler düşmeyi engelliyor!

Kayarak düşme ölümle sonuçlanabiliyor

Kar yağışı, don olaylarını ve yollarda oluşan buzlanma problemlerini de beraberinde getiriyor. Bilhassa ara sokaklar, kaldırımlar ve üst geçitler adeta buz pistine dönüşebiliyor. İş ve okullarına gitmeye çalışan kişiler için büyük bir tehlike oluşturan buzlanma, kimi zaman sokakta yürümeyi de kabus haline getiriyor.

Bu nedenle kayarak düşmeler sonucu ciddi yaralanmalarla karşılaşmamak için çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü buzlanmanın ve kar örtüsünün sertleşmesinin yol açtığı kazalar, ölümcül tablolarla sonuçlanabiliyor.

Düşmeler sonucu yaşanan burkulma gençlerde yumuşak doku travmasına sebep olurken, yaşlılarda ise ciddi kırıkların yaşanmasına zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle bilhassa yaşlıların karlı günlerde mecbur durumların dışında dışarı çıkmamaya özen göstermesi gerekiyor.

En fazla doku ezilmeleri, kırık ve çıkık problemleri yaşanıyor

Buzlanan yollarda yaşanan kaymalar, çoğunlukla kollar açıkken eller üzerine düşmeler sonucu yaşanıyor. Bu düşmelerin yaşanmasıyla da el bileğinde, parmak eklemlerinde, dirsek ve omuzlarda yumuşak doku ezilmeleri oluşabiliyor.


Kayarak düşme sonucunda ayrıca kırık ve çıkık problemleri de sıkça görülebiliyor. Boyun ve başa alınan darbe sonucunda ciddi travmalara neden olabilen kayarak düşmelerde, kişinin hiç vakit kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekiyor.

Kayarak düşmelerle karşılaşmak istemiyorsanız bu önlemlere dikkat!

  • Kar yağdığı dönemlerde kaymayan ayakkabılar ve yumuşak giysiler giymeye özen gösterin.
  • Sokağa çıktığınızda kesinlikle elleriniz cepte yürümeyin.
  • Küçük ve yavaş adımlar atın.
  • Buz tutan merdivenlerden inip çıkarken ayakların basamaklara tam olarak temas ettiğinden emin olun.
  • Merdivenlerden inerken veya çıkarken korkuluklardan destek alın.
  • Buzlanma olan alanlardan mümkün olduğunca uzak durun.
  • Kaygan zeminlerde yürürken şemsiye ya da bastonlardan destek alın.
  • Yumuşayan karın altında buz tabakalarının olabileceğini unutmayın.
  • Olası bir düşme durumunda avuç içlerinin yere bakmasını sağlayın. Böylelikle kalçalara binen yük azalacaktır.
  • Leğen kemiği, sırt, bel ve boyun travmalarında, kazaya uğrayan kişiyi hareket ettirmeden hastaneye götürün.

Ağrı 3 aydan fazla sürüyorsa hastalık belirtisi olabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.