Ağrı 3 aydan fazla sürüyorsa hastalık belirtisi olabilir!

Romatizmal hastalıklar, ağrı ve hareket bozuklarına yol açarak, hayatı olumsuz etkiliyor. 3 aydan fazla süren ağrıların hastalık olarak belirlendiğini ifade eden uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Ağrı 3 aydan fazla sürüyorsa hastalık belirtisi olabilir!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer, romatizmal hastalıklarda erken teşhisin önemini vurguladı.

Romatizma, hareket bozukluklarına yol açıyor

Romatizma yaygın olarak; kaslar, iskeletler, eklemler ve bağ dokusunun ağrılı hastalıkları grubu olarak adlandırılmaktadır. Az görülenden, çok yaygın görülene kadar 100 adet hastalık, bu grupta yer alabilmektedir. Romatizma ağrıya yol açabildiği gibi, eklemlerde şişliklere ve hareket bozukluklarına da yol açabilmektedir.


Ağrının yaygınlığı ve süresi, önem taşıyor

Uzm. Dr. Aydın Ender Süzer, “Sık görülen romatizmal hastalıklar olarak osteoartrit dediğimiz kireçlenme hastalığını, fibromiyalji – fibromiyozit dediğimiz yumuşak doku romatizmasını, romatoid artriti vb. çok sayıda hastalık sayabiliriz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu hastalıkları da tuttuğu eklem sayısı, eklemlerin simetrik olup olmayışı, eklemde bıraktığı bulgulara göre sınıflayabiliriz. Ne kadar yaygın olduğu ve süresi bizim açımızdan önemlidir ve bizim gözlemle gördüğümüz ve tıbbi olarak pozitif olarak gördüğümüz ısı artışı, kızarıklık gibi bulguların olup olmamasına bakarız.

Ağrı 3 aydan fazla sürüyorsa, dikkat!

Romatizmal hastalıkların kişilere ağrıyla yansıdığını söyleyen Süzer, sözlerini şöyle tamamladı:

Ağrıdan biraz bahsetmek istersek, herhangi bir yerde elimizi bir iğneye batırırsak, ağrı hissederiz. Bu ağrılar ilk anlamda, vücudumuz için belki de savunma mekanizmasıdır. Çünkü dışarıdan olan bir uyaranı algılamış oluruz.


Ağrı baştan bir semptomdur; fakat 3 aydan fazla ağrı hissediyorsak, ağrı başlı başına bize bir hastalık olarak gelebilir. Ağrının mümkün olduğu kadar erken tedavi edilmesi, kronikleşmemesi bizim açımızdan daha önemlidir. Eklem ağrılarını da erken dönemde teşhis ve tedavi edersek, çok daha kolay ve eklemi koruyacak şekilde davranmış olabiliriz.

Fibromiyalji nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.