Geçen hafta 27 kuruş zam yapılan benzin fiyatlarına Salı günü 16 kuruşluk yeni bir zam daha geliyor. Akaryakıt istasyonu sahipleri son dönemde ekonomik sıkıntılardan dolayı iş yerlerini teker teker satmaya başladı. 46 bayi konkordatoya başvurdu veya iflas etti.
Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, son dönemde Brent petrol ve uluslar arası piyasalarda benzin fiyatı yükseliyor. Dolar kurunda da yukarı doğru hareket gözleniyor. Uluslar arası piyasalarda motorin fiyatı, ton başına 575 dolardan 630 dolara çıktı. Benzinin de ton fiyatı, 566 dolardan 593 dolara yükseldi. Brent petrol fiyatı da 67 doları aştı.
Türkiye’de, akaryakıt fiyatı hesaplanırken, brent petrol ve uluslar arası piyasalarda ürün fiyatı (motorin ve benzinin) ve dolar kuru verilerine bakılıyor.
Bu gelişmeler, motorin ve benzinde zam baskısı oluşturdu. Hesaplamalara göre motorinde 24, benzinde 16 kuruşluk zam gündemde…
Zammın, pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısı pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor.
En son geçen hafta benzine 27 kuruş zam yapılmıştı
Bir hafta içinde ikinci zam haber geldi. En son 18 Şubat 2019 tarihinde benzin fiyatlarına 27 kuruş zam yapılmıştı.
Akaryakıt istasyonları satılığa çıkarıldı
Akaryakıt istasyonu sahipleri son dönemde ekonomik sıkıntılardan dolayı iş yerlerini teker teker satmaya başladı. Türkiye’de en fazla satılık akaryakıt istasyonu Ankara’da yer alıyor. Kimi istasyon sahibi akaryakıttaki kar marjından yakınırken kimisi de elektrikli araçların daha çok tercih edildiğini bu nedenle istasyonlarını satılığa çıkardığını söylüyor.
Konuyla ilgili Sözcü’den Derin Gökçe’ye değerlendirmelerde bulunan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, “Akaryakıt istasyonlarının mevcut kâr marjı ile ayakta kalması imkansızı başarmak ile eş değerdir” diyor.
“Sektör hibrit ve elektrikliye kayacak”
İstanbul’da akaryakıt istasyonu satan Uğur Karapınar yaptığı açıklamada, “Eskiden akaryakıt istasyonu günlük 20 bin litre satarken bu rakam son zamanlarda çok düştü. Bununla birlikte elektrikli ve hibrit özellikli araçlara rağbet çoğaldı. Bu nedenle istasyon sahipleri elindeki mülkleri bir an önce çıkarmak istiyor.” dedi.
“Kar marjımız çok düşük”
İsmini vermek istemeyen bir başka istasyon sahibi ise bayiler ile istasyonlar arasındaki kar marjından yakınarak istasyonların satılığa çıkarıldığını söylüyor.
“Mevcut kar marjı ile ayakta kalması imkansız”
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş ise akaryakıttaki kar marjlarından yakınarak şöyle konuştu:
“Akaryakıt istasyonlarının mevcut kâr marjı ile ayakta kalması imkansızı başarmak ile eş değerdir. Bugün itibarı ile dağıtıcı ile bayiye litrede brüt 63 kuruş kâr kalmaktadır. En adil paylaşım olan yüzde 50-50’de bayiye brüt 31.5 krş/lt kalmaktadır. Litre başına maliyetler ise bu rakamdan yüksektir. Litre başına maliyetlerimiz, POS 13 kuruş, personel ve genel gider 14 kuruş, nakliye 11 kuruş, zorunlu istihdam 2 kuruş, toplam: 40 kuruş… Bu rakamlarla bir istasyonun hayatını idame ettirmesi artık mümkün değildir. Bu rakamlarla istasyon sahibinin ailesine bakabilmesi hiç mümkün değildir.”
46 bayi konkordato veya iflas etti
En kısa sürede POS komisyonlarının aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Aktaş, “Kısa sürede bankaların fahiş POS komisyon oranları aşağı çekilmeli, zorunlu tutulan ama işlevi olmayan istihdam edilen müdürlerin zorunluluğu kaldırılmalı ve en önemlisi kar marjlarımız ivedilikle artırılmalıdır. Yoksa adım adım gelmeye başlayan konkordato ve iflaslar sektörümüzde de görülmeye başlanacaktır. 46 bayi ve 5 dağıtıcı firma konkordato veya iflas etti” diye konuştu.