Ekrem İmamoğlu: Tercih hataları beni derinden üzüyor

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi’nin istifasının ardından İstanbul genelinde CHP ilçe başkanlığında tek bir kadın adaya yer verilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, “Var olan bazı yerlerdeki tercih hataları beni derinden üzüyor” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu: Tercih hataları beni derinden üzüyor
Ekrem İmamoğlu: Tercih hataları beni derinden üzüyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı Kampanya ve Koordinasyon Çalıştayı Maslak’taki bir otelde düzenlenen programla gerçekleştirildi. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, çalıştay sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul’da CHP ilçe başkanlığına tek bir kadın adayın olması

İstanbul genelinde ilçe başkan adaylığında tek bir kadın adayın olduğuna ilişkin soruya ise Ekrem İmamoğlu şöyle yanıt verdi:


“Çok üzgünüm, bu gerçekten bu bir siyasi bir tanım değil. Gönlümü kıran, elbette sebepleri partinin tercih sebebi kadınların yeterince sürecin içerisinde var olmaması ki bazı ilçelerde kadın aday adayı bile yok. Var olan bazı yerlerdeki tercih hataları beni derinden üzüyor. Ama ben arkadaşlarıma ve il başkanlarıma söyledim. Bizzat masada olmak ve kentin oluşumunda ama büyükşehirde ama ilçelerde iki koltuktan birinin kadına verilmesi konusunda çok hassas, çok baskıcı bir süreci işletmeyi il başkanımla görüştüm. Gücüm yettiği kadar ilçe bazında bu sürece dahil olacağım. Maksimum bir başarıyı size göstermeyi ve meclis üyelerimizle bir fotoğraf vermeyi çok arzu ediyorum.”

Akif Hamzaçebi’nin istifası

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi’nin istifasına ilişkin basın mensuplarının sorusunu yanıtlayan Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu:

“Parti içerisinde insanlar kendi bireysel kararlarını alabilirler. Görevden geri çekilebilirler, istifa edebilirler, tekrar o görevi geri alırlar. Benim hayat felsefem umuyorum bunu kamuoyuna açık bir deklarasyona döndürmeden kendi kurullarının içerisinde aşabilecekleri bir dille yönetsinler. Zira gönül kırıklıkları olabilir ya da istemedikleri bir tanımlama ve görevlendirme olabilir, bunları insanı buluyorum. Ama dediğim gibi bundan sonrasını kamuoyuna mal etmeden, parti içerisinde bir düzenle yönetmenlerini diliyorum. Bu hem sayın Hamzaçebi’nin tecrübesine yakışan, hem de partinin bir üyesi olması tanımına yakışan bir tavır olacağını düşünüyorum. Oturur konuşuruz, biz büyük bir partiyiz, oturur konuşur ve çözeriz.”

Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki son istifalar:

Akif Hamzaçebi görevinden istifa etti

Akif Hamzaçebi görevinden istifa etti

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi’nin bir süredir yakın çevresine, yerel seçim sürecinde “yok sayıldığını” ve “dışlandığını” aktardığı ileri sürülüyor. Hamzaçebi sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki süreçte de CHP olarak Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe taşıma mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; Hamzaçebi’nin dün CHP’nin 16 adayın açıklanmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştüğü ve kararını ilettiği öğrenildi. Hamzaçebi’nin; Küçükçekmece, Ataşehir, Maltepe ve Kadıköy adaylarına karşı olduğu ancak beklentilerinin karşılık bulmadığı ifade ediliyor.

Hamzaçebi’nin ayrıca, İstanbul’daki belediye meclis üyelikleri adayları belirlenirken görüşünün alınmadığı gerekçesiyle de “kırgın” olduğu kaydediliyor.

CHP Maltepe İlçe Teşkilatı istifa etti

CHP Maltepe İlçe Teşkilatı, parti yönetiminin mevcut başkan Ali Kılıç’ı tekrar aday göstermesi sonrasında topluca istifa etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Maltepe İlçe Başkanı Engin Özkan, ilçe yönetim kuruluyla istifa ettiklerini açıkladı. Özkan yaptığı açıklamada, “Karar alma süreçlerinde yaşadığımız sıkıntılar ve hissettiğimiz güvensizlik neticesinde süreç bizleri yönetim kurulumla birlikte istifa etme kararını alma noktasına getirmiştir. Yönetim kurulumla birlikte istifa etmiş bulunmaktayız” ifadelerine yer verdi.

Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin tarihi bir süreçten geçtiğini, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerin öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Maltepe sokaklarında büyüyen, okuyan, aile kuran ve çocuğunu büyüten birisi olarak, CHP’nin kurucu ilkelerinden aldığı güvenle görevini yapmaya çalıştığını vurgulayan Özkan, şunları kaydetti:

“Örgütümüz hassasiyet ve taleplerinin aday belirleme sürecinde göz ardı edildiği, son ana kadar yönetim kurulu olarak aday belirleme konusunda yetkili kurullarımıza yapılan tüm uyarılarımıza rağmen tepkisiz kalındığı tarafımızca gözlemlendiğinden yerel seçim çalışmaları için gerekli olan motivasyonu sağlayamayacağımız konusunda yönetim kurulumuz ile mutabakata varmış bulunmaktayız. Bizler için bulunduğumuz makamların, mevkilerin, koltukların önemi yoktur. Önemli olan ilkelerimize, ideallerimize yakışır şekilde davranmaktır. Yaptığımız değerlendirme sonucunda, karar alma süreçlerinde yaşadığımız sıkıntılar ve hissettiğimiz güvensizlik neticesinde süreç bizleri yönetim kurulumla birlikte istifa etme kararını alma noktasına getirmiştir. Yönetim kurulumla birlikte istifa etmiş bulunmaktayız.”


Çorlu ilçe teşkilatı istifa etti

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde CHP İlçe Başkanı Tolga Kerem Dönmezer ile yönetim kurulu üyeleri, görevlerinden istifa etti.

CHP Çorlu İlçe Başkanı Tolga Kerem Dönmezer ile yönetim kurulu üyeleri görevlerinden istifa etti. Parti binasında basın toplantısı düzenleyen Dönmezer, kendisi ile birlikte yönetim kurulu üyeleri olmak üzere 17 kişinin görevlerinden istifa ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Gerçekleştirilen delege seçimlerinde partililerimizin bizlere verdiği yüzde 86’lık delege desteği ile sandıktan çıkarak bu yönetim kadrolarını oluşturduk. Bizler seçilmemizin öncesinde ve sonrasında, bulunduğumuz her platformda, her toplantıda, basının mikrofonları bize her uzatıldığında sandık demekten biran geri durmadık. Önseçim istedik çünkü; Ankara’daki bir kişinin iki dudağının arasından çıkacak kararın, Çorlu’da yaşayan binlerce kişinin yaşamını etkileyeceğini biliyorduk. Önseçim istedik çünkü, her gün eleştirdiğimiz tek adam diktasına karşı partimizde demokrasinin işletilmesi gerektiğine inanıyorduk. Önseçim istedik çünkü, bu baskıcı rejimin bir kara bulut gibi ülkemize çöktüğü günleri yaşarken, Cumhuriyet Halk Partisi’nde sadece üye olmak bile cesaret göstergesi olmuştu. Önseçim istedik çünkü, ilçe başkanının, gençlik kollarının, kadın kollarının, hatta mahalle delegesinin bile seçimle belirlendiği bir partide, iş belediye başkan adayına, meclis üyelerine gelince üyelere siz şöyle kenarda durun denmesinin akılla mantıkla açıklanacak bir tarafı yoktu.

Ardından daha belediye başkan adayı belli olmadan, genel merkezimiz bize bir genelge gönderdi. Genelgede şöyle deniyordu, ‘talep ettiğiniz takdirde ilçenizde belediye meclis üyeliğinde 2-4-6-8 gibi çift sayılı aday sıralarının önseçimle belirleyebilirsiniz, tarihini bize yazın önseçimi yapın.’ Biz de tekrar yönetim kurulu üyelerimizle oybirliği ile aynı kararı alıp, genel merkezimize ve il başkanlığımıza ilettik. Bekledik, cevap alamadık. Tekrar sorduk ‘ne oldu bizim önseçim?’ diye yine cevap vermediler. Anladık ki, bütün Türkiye’ye gönderilen bu yazıya, Çorlu ‘tamam’ deyince Ankara’daki ağababalar devreye girmiş, buna cevap verilmesini engelleyerek yaptırmamıştı. Sonuç, bir resmi yazı ile cevap bile alamadan belediye başkan adayı atandı. Yani hayatında Çorlu’da bir gece bile geçirmemiş kişiler, nesiller boyu Çorlu’da yaşamış ve çocuklarının torunlarının da burada yaşayacağı 260 binin üzerindeki yurttaşımızın geleceğini tayin ettiler. Bizim partili duruşumuz gereği kol kırıldı, yen içinde kaldı.”

Selçuk ilçe teşkilatı istifa etti

CHP Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan Yeşilyurt ve Yönetim Kurulu üyeleri Gençlik Kolları ve Kadın Kolları ile birlikte görevinden istifa etti.

Yeşilyurt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çağdaş demokratik hiçbir sistemde ilçe örgütlerinin dahli dışında ilçelerin yerel yönetim kadrolarının merkezi otorite tarafından belirlenmesinin örneği yoktur. 28 bin seçmenli bir ilçenin belediye meclis üyeleri dahi genel merkez tarafından atanmak istenmektedir. Bunun anlamı yerel demokrasi ve yerel örgütlenmenin tasfiyesinden başka bir şekilde açıklanamaz. Antidemokratik bu süreçte ilçe başkanlığı görevini yürütemeyeceğimi kamuoyu ile paylaşıyorum. Yönetim kurulum, kadın kolları ve gençlik kolları başkan ve yönetim kurulları da bu koşullarda görevlerini devam ettiremeyeceklerini bildirmiştir. Partimizin ve ülkemizin hak ettiği demokrasi kültürüne ulaşması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte beraber yol yürüdüğüm tüm partililerimize teşekkür ederim.”

Karataş Belediye Başkanı Ünal CHP’den istifa etti

Adana’nın Karataş İlçe Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal, CHP’den istifa ettiğini açıkladı. Ünal, “Yaşanan sıkıntılar ve anti demokratik yaklaşımlar sebebiyle 17 yıl ilçe başkanı ve 5 yıl belediye başkanı olarak hizmet verdiğim CHP’den istifa ettiğimi belirtmek istiyorum. Bundan sonra siyasi yaşantımı MHP’de sürdürmek istiyorum” dedi.

CHP Marmaris ilçe yönetimi istifa etti

CHP Marmaris İlçe Başkanlığı yönetimi, iradelerinin hiçe sayıldığını öne sürerek yedek üyelerle birlikte istifa ettiklerini bildirdi.

Yönetimin yedek üyelerle birlikte istifasını açıklayan CHP (eski) İlçe Başkanı Tolga Akbay, “MYK toplantısında mevcut Belediye Başkanı Ali Acar aday olarak açıklandı. PM toplantısında demokratik olmayan, hukuksuz, etik olmayan, anti demokratik bir şekilde başka bir isim getirildi. Bizim derdimiz isimler değil. Marmaris ilçe örgütünün siyasi iradesi hiçe sayıldı. Biz bu nedenle sabahleyin acil olarak toplandık. İrademizin hiçe sayılması kabul edilemez. Oy birliği ile CHP ilçe yönetim kurulu üyeleri olarak, yönetim kurulu üyeliğinden ve parti üyeliğinden istifa etmiş bulunmaktayız.” dedi.

Akbay, CHP’de siyaset yapma imkanın bulamadıklarını belirterek, “Öğleden sonra binin üzerinde üyemiz istifa edecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün, il başkanımız, mevcut milletvekillerimiz, sürekli Marmaris’teki iradeyi hiçe sayarak, kendi iradelerini ortaya koydular. Bu süreçte de kendi iradelerinin ortaya konmasını Marmaris’te yönetimin iradesini hiçe sayarak bunun mücadelesini verdiler. Bu anti demokratik ve etik olmayan bu duruma sessiz kalmamız mümkün değildi.” değerlendirmesinde bulundu.


Gazetecilerin soruları üzerine başka siyasi partilerle görüşmelerinin olacağına dikkati çeken Akbay, “3 bin 700 üyemizin yarısı istifa edebilir.” ifadelerini kullanmıştı.

CHP’li Onursal Adıgüzel: Seçimde gerekirse yapay zeka kullanırız


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.