Avrupa Birliği üyesi ülkeler, vize başvuru ücretlerinin 80 Euro’ya yükseltilmesine onay verdi. Schengen vizesi almak isteyenler için 6 önemli değişiklik geliyor!
Avrupa Birliği Konseyi, üye ülke büyükelçilerinin vize kurallarının güncellenmesine ilişkin düzenlemeyi onayladığını açıkladı.
Buna göre, Avrupa Birliği’nin (AB) 100’ün üzerinde ülke vatandaşına uygulamakta olduğu seyahat vizesi ücretlerinde değişiklik yapılacak.
Bu kapsamda AB ülkelerine vize başvurularında alınan 60 Euroluk ücret, 80 Euroya çıkarılacak.
AA’nın haberine göre; yeni kurulacak bir mekanizmayla vize ücretleri 3 yılda bir yeniden düzenlenecek. Vize başvuruları seyahatten 6 ay öncesine kadar yapılabilecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu’nun (AP) onay vermesi gerekiyor.
Schengen vizesi almak isteyenler için 6 önemli değişiklik:
1- Vize başvurularında karar süresi 15 günden 10 güne düşecek.
2- Başvurular seyahatten 3 ay yerine 6 ay önce yapılabilecek.
3- Elektronik başvuru yapılabilecek. Vize başvuru sahiplerinin fiziki olarak konsolosluklarda bulunmaları gerekmeyecek. Konsolosluklara sadece parmak izi için çağrılacaklar.
4- Schengen ülkelerine giriş ve bu ülkelerde kalış kurallarını ihlal etmeyen vize sahiplerine sonraki başvurularında çok girişli vize verilecek. Çok girişli vizelerin süreleri, kurallara uyma sicili pozitif olanlar için kademeli olarak bir yıldan beş yıla yükseltilecek.
5- Kısa süreli kalışlar için dış kara ve deniz sınırlarında, geçici nitelikte, sezona bağlı ve sadece giriş yapılan ülke için geçerli vizeler verilebilecek. Turizmi destekleme amacı taşıyan bu tip vizelerin geçerlilik süresi azami 7 gün olacak.
6- Vize ücretleri 20 Euro’luk artışla 60 Euro’dan 80 Euro’ya yükselecek.
Schengen vizesi nasıl alınır? Başvuruda nelere dikkat edilmeli?
1- En önemli kriter güven
Schengen üyesi ülkelere yapılan vize başvurularında inisiyatif tamamen konsolosluklar ve büyükelçiliklere aittir. Vize yetkililerinin Schengen vize başvuru sahiplerinde en çok önem verdikleri konu ise güvendir.
Vize yetkilisi başvuru sahibinin Türkiye’de bir işi, kurulu düzeni, mal varlıkları olduğunu bilir ve yabancı bir ülkeye yerleşmeyeceğine kanaat getirirse, o kişinin Schengen vizesi alması kolaylaşır. Ancak başvuru sahibinin Türkiye’de düzenli bir işi yoksa, bankada gösterdiği para azsa vize yetkilisi bu kişinin kendi ülkesinde kalacağını düşünür ve vizesine ret verebilir. Bu nedenle vize başvurusu sırasında ne iş yaptığınızı (İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü gibi) mutlaka belgeleriyle ispat edin.
2. Evrak hazırlama işini ciddiye alın
Schengen vize başvurularının en önemli aşaması, vize başvuru evraklarının hazırlanmadır. Başvurular sırasında sunacağınız evrakların eski tarihli ve hatalı olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde Schengen vizeniz olumsuz sonuçlanabileceği gibi vize işlem süreniz de uzayabilir. Ayrıca evrakların ne çok fazla ne de eksik hazırlanmaması önemlidir. Mesela; maddi kaynaklarınızı gösteren, araç ruhsatı, arsa tapusu ve kira kontratı gibi belgeler sizin Türkiye ile bağınızı güçlü göstereceğinden Schengen vizesi almanızı kolaylaştırabilir.
Vize evraklarından en önemlisi de vize talep dilekçesinin yazılmasıdır. Seyahat planınızı, seyahat tarihlerinizi ve seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı İngilizce olarak anlattığınız dilekçe, Schengen vize başvrunuzun daha kolay ve olumlu sonuçlanmasını sağlayabilir.
3. Banka hesap özetiniz sağlam olmalı
Özellikle turistik amaçlı vize başvurularında, vize yetkilileri bankada gösterilen para miktarına ve hesap hareketlerine önem verirler. Bu nedenle Schengen başvurusu yaparken maaş bordonuzu ve seyahatinizi karşılamaya yetecek kadar paranızın olduğu (hatta fazlası daha iyi olur) banka hesap özetinizi göstermeniz kolay vize almanızda etkili olabilir. Eğer banka hesabınızda az miktarda para varsa ve hesap hareketleriniz güçlü değilse vize almanız zorlaşabilir. Tam tersi bankada gösterebileceğiniz para miktarı fazla ise başvurunuz olumlu sonuçlanabilir.
4. Eski Pasaportlarınızı sunmayı unutmayın
Schengen vize işlemleri sırasında, vize yetkilisinin olumlu karar vermesinde sizin eski pasaportlarınız ve daha önce almış olduğunuz Schengen vizelerinin de etkisi çok olacaktır. Başvurunuz sırasında varsa eksi pasaportlarınızı sunabilirseniz daha kolay vize alabilirsiniz.
5. Seyahat arkadaşlarınızın Schengen vize fotokopilerini sunun
Eğer seyahate eşiniz, bir arkadaşınız veya akrabanız ile çıkacaksanız ve onun da Schengen vizesi varsa, siz Schengen vizei başvurusu yaparken bunları mutlaka sunmalısınız. Arkadaşlarınızın vizeleri sizinde aynı süreli bir Schengen vizesi almanızı sağlayabilir.
6. Mülakatta sakin olun
Schengen vize işlemleri esnasında bazı ülkelerin vize yetkilileri gerekli gördükleri takdirde başvuru sahibini mülakata çağırabilmektedirler. Öncelikle mülakata çağrıldıysanız mutlaka zamanında gidin. Mülakat sırasında başvuru sahibinin verdiği bilgilerin konsolosluğa sunduğu evraklarla örtüşmesi gerekmektedir.
Eğer vize yetkilisi beyanlar arasında uyuşmazlık fark ederse mülakat sırasında başvuru sahibini sıkıştıracak sorular sorabilir. Bu nedenle mülakata gittiğiniz zaman sakin olun, doğru bilgiler verin, bu bilgilerin sunduğunuz evraklarla uyuşmasına özen gösteriniz.
7. Seyahat sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonlarınızı mutlaka yaptırın
Schengen vize başvurularının olmazsa olması Seyahat Sağlık Sigortası, uçak ve otel rezervasyonlarıdır. Vize başvurusu sırasında bu belgelerinizden birinin eksik olması vizenizin olumsuz sonuçlanabileceği anlamına gelmektedir.
Hatta seyahat sağlık sigortanız seyahat süresi kapsamınızdan daha uzun ise uzun süreli Schengen vizesi alma ihtimaliniz bile olabilir.
Uçak ve otel rezervasyonlarının ise gerçek olması önemlidir. Vize yetkilileri rezervasyonlarınızı kontrol etmek için beyan ettiğiniz oteli arayıp doğrulama yapabilirler.
Eğer otel rezervasyonunuz onaylı değilse Schengen vizeniz olumsuz sonuçlanabilir. Eğer bu evraklarınızı eksiksiz bir şekilde sunarsanız Schengen vizesi almanız daha kolay olabilir.