Son seçim anketleri: İstanbul ve Ankara’da son durum

31 Mart yerel seçimleri için son anketler yayınlanmaya başladı. Reuters son seçim anketlerinde Ankara’da Mansur Yavaş’ın 3 puan fark ile önde, İstanbul’da ise Binali Yıldırım’ın 1.5 puan fark ile önde olduğu duyurdu.

Son seçim anketleri: İstanbul ve Ankara son durum
Son seçim anketleri: İstanbul ve Ankara’da son durum

AK Parti genel merkezinin yaptırdığı son anketlerde Türkiye genelinde AK Parti’nin oy oranının yüzde 36.8 ila 38 bandına gerilediği; MHP’nin ise yüzde 10.5 ila 11 aralığında olduğu belirtiliyor.

Reuters’un haberine göre Şubat ayının başında 5 puan olan Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki farkın 1.5 puana inmesi; Ankara’da ise Mehmet Özhaseki ile Mansur Yavaş arasındaki 3 puanlık farkın kapanamamasında ekonomideki gelişmelerin etkili olduğu öne sürülüyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahaya inmesi nasıl etkiliyor?

Reuters’ın AK Parti’ye yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde; Türkiye genelinde AK Parti’nin oy oranında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı kampanyanın olumlu etkilerinin kendini göstermeye başladığı belirtilerek; “Ancak İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki farkı 1.5 puana kadar indirdi. Farkın buraya gelmesi dikkat çekici. Ankara’da ise Yavaş aradaki farkı 2.5-3 puan aralığında tutuyor. Türkiye genelinde bir miktar yükseliş varken iki şehirde ekonomideki gelişmelerin etkisi oldu” diyor.

Son seçim anketleri: AK Parti İstanbul ve Ankara’da geriliyor!

Reuters’a konuşan AK Parti’ye yakın bir kaynak, büyükşehirlere yönelik halen endişe duyan partililer olduğunu kaydederek; “İstanbul’daki gelişme biraz sürpriz oldu, çünkü Binali Yıldırım oyları hızla yükseltir diyorduk ama Ekrem İmamoğlu’nun daha çok destek bulduğu görülüyor. Ankara’da AK Parti tarafından yaptırılan anketlerin neredeyse tamamında Mansur Yavaş önde. Bu iki şehre bakanlar ve Erdoğan daha fazla ağırlık vererek, şu anki görünümü değiştirmeye çalışacak” dedi.

Son seçim anketleri: AK Parti Bursa ve Antalya’da da aynı durum var!

Aynı kaynak, son seçim anketlerine göre; İstanbul ve Ankara için geçerli olan “endişe verici” durumun Antalya ve Bursa gibi bazı iller için de söz konusu olduğunu vurguladı.

AK Parti’li bir yetkili, “Ekonomide bazı adımlar atılmalı, bu güven ve refah algısı yeniden seçmene verilmeli ama kur dışında çok sağlam değil göstergeler. En zayıf tarafımız bu. Şu an anketlerde çıkan durum ağırlıklı olarak bu tablonun sonucu” dedi.

CHP’li bir yetkili de ittifak olarak bazı büyükşehirleri AK Parti’nin elinden alma ihtimallerinin çok güçlü olduğunu belirterek, “Son seçim anketleri ve sahada da bunun izlerini görüyoruz. Büyük ihtimalle Ankara’da ipi göğüsleriz, İstanbul’da da kazanmayı ciddi şekilde bekliyoruz” dedi.

Son seçim anketleri: 31 Mart 2019 yerel seçim anketleri

Konsensus yerel seçim anketi: İstanbul ve Ankara bıçak sırtı

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı, son seçim anketlerine göre hem İstanbul hem de Ankara’da adaylar arasında “bıçak sırtı” bir yarış yaşandığını belirtti.

“İstanbul’da çok nefes nefese bir yarış var… Her iki tarafa da gidebilecekmiş gibi, hem CHP hem AK Parti’ye gidebilecek şekilde bir sonuç çıkıyor” dedi ve bunun gerekçelerini şu sözlerle anlattı:

“İstanbul’da belediye hizmetlerinden memnuniyetsizlik var”

“İstanbul’da belediye hizmetlerinden bir memnuniyetsizlik var… İmamoğlu tanındıkça beğeni oranı yükseliyor… Kimsenin ummadığı kadar yüksek… Hizmet memnuniyeti dışında, bir de yeni yüzler, yeni isimler istiyor vatandaş.”

“Ankara’da da İstanbul’daki gibi bir yarış olduğunu düşünüyorum; iki aday da çok kuvvetli. Dolayısıyla bu aşamadan sonra projeler, partilerin genel durumu, meclis üyelikleri, ilçe belediye başkanlıkları özellikle büyükşehirlerde devreye girecek” diyen Sarı, iktidar partisinin oy oranlarında özellikle ekonomik gelişmelerin etkisine şu sözlerle dikkat çekti:


“Her dört seçmenden üçü geçim sıkıntısı çektiğini belirtiyor; kendi düzeyinde tabii.. Seçmen davranışını direkt olarak etkileyen faktörlerden bir tanesi ülke ekonomisi… Tüm hesaplamalara baktığınızda Ak Parti’nin en azından altı ile sekiz puan önde olması gerekirdi ama bıçak sırtı duruma gelmiş durumda ki, bugünkü durumun çok büyük etkisi var burada.”

MAK yerel seçim anketi: İstanbul ve Ankara’da AK Parti önde

AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen MAK Araştırma’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ise son seçim anketlerine göre; İstanbul ve Ankara’da AK Parti adaylarının kazanma ihtimalini daha yüksek görüyor.

İstanbul’da 12 puan önde başlayan Binali Yıldırım’ın Ekrem İmamoğlu ile arasındaki farkın 6-7 puana kadar düştüğüne dikkat çeken Kulat; çalışmalara yeni başlayan Yıldırım’ın arayı tekrar açabileceğini belirterken, İmamoğlu’nun ise toplumsal bir karşılık bulmaya başladığının altını çiziyor.

“Mustafa Sarıgül ve DSP faktörü, Büyükşehirde CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun oylarına olumsuz etki edebilir”

“İstanbul’da Mustafa Sarıgül ve DSP faktörü etkin; DSP’nin toplamda 1.5-2 puanlık bir etkisi olabilir. Bu da CHP’nin aleyhine bir durum oluşturur” diyen Kulat, bunların da etkisiyle Yıldırım’ın seçimi kazanabileceğini belirtti.

Ankara’da Mansur Yavaş’ın altı-yedi puan önde başladığını, halen üç-dört puan önde olduğunu belirten Kulat, “Ama önümüzdeki günlerde bu açık kapanabilir, çünkü iktidar tüm imkanlarını sahaya sürecek, öyle görünüyor” dedi.

Ancak Kulat, AK Parti ile ortak olan MHP’nin oylarının bir kısmının halen Yavaş’ın yanında durduğuna vurgu yaptı. (Kaynak: Reuters)

Avrasya Araştırma: Son anketler AK Parti için çok tatsız geliyor

Avrasya Kamuoyu ve Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz son seçim anketlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özkiraz şöyle konuştu: “Anketler AK Parti için çok tatsız geliyor.  Geçen CHP Genel başkan Yardımcısı Seyit Torun’un bir röportajı vardı. ‘Bazı illerden öyle sonuçlar geliyor ki anketörler bizi mi yanıltıyor diye tekrar yaptırdık. Yine aynı sonuçlar geldi.’  Hakikaten bizim de başımıza çok geldi son dönemde. Bir yerde anket yaptırıyoruz. Bir çok yerde sahaya iki ekip gönderiyoruz. Birbirin sağlamasını yapsınlar diye. Çok şaşırtıcı sonuçlar geliyor.

Bursa’da CHP’nin önde olduğu sonuçlar geliyor. İstanbul’da CHP’nin önde olduğu sonuçlar geliyor ve CHP’nin elinde olan illerde farkın daha çok açıldığına dair sonuçlar geliyor. En büyük etki ekonomik kriz. Sonraki etki kutuplaşma.


Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemleri o kadar incitici ki arada kalmış bir seçmen varsa onu da doğrudan muhalefete yapışıtırıcı şekilde.  Bu seçimde çok şaşırtıcı sonuçlar olacak. İnsanlar hep yanılıyor. Mansur Yavaş örneği yanıltıyor. İnsanlar diyor ki Mansur Yavaş aday olduğu için ülkücüler oy veriyor, o yüzden farkı açıyor. Hayır çok ciddi sayıda AK Partili de Mansur Yavaş’a oy veriyor.  Çok ciddi sayı da AK Partili de Ekrem İmamoğlu’na, Muhittin Böcek’e Tunç Soyer’e oy verecek. İlk defa geçişkenlik bu seviyede olacak.”

4 farklı şirketten yerel seçim anketleri: Metropol, Piar, Konsensus ve PollMark


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.