Türkiye’nin yüzde 61’i sosyal medya kullanıcısı

İstatistiklere yansıyan son rakamlara göre internet kullanıcısı sayısı dünya çapında 4 milyara ulaştı. Türkiye’de nüfusun yüzde 61’i sosyal medya kullanıcısı.

Türkiye nin yüzde 61 i sosyal medya kullanıcısı

İnternet kullanıcı sayısındaki artışa bağlı olarak sosyal medya kullanıcısı sayısı da artış gösterirken, sosyal ağları kullananların sayısı 3.2 milyar oldu. Bu da dünya nüfusunun yüzde 42’lik dilimine tekabül ediyor.

Bir internet kullanıcısı günde ortalama 6 saat civarında interneti kullanırken, sosyal medya ağı Facebook en büyük sosyal ağ olma özelliğini koruyor.


Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, sosyal medya ağlarının mevcut durumları ve hayatımızın bir parçası haline gelen bu ağlarla ilgili istatistiklere yansıyan ilginç bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Sosyal medyada en fazla zaman geçiren ülke Filipinler

Sosyal medyada en fazla zaman geçiren ülke ise 3 saat 57 dakikalık bir ortalama ile Filipinler. Filipinler’i, Brezilya ve Endonezya takip ediyor. Türkiye’de ise bir sosyal medya kullanıcısı ortalama 2 saat 24 dakikasını sosyal medyaya harcarken, sosyal medya kullanıcısı sayısında yüzde 6 oranında bir artış gözlemleniyor.

Türkiye’nin yüzde 61’i sosyal medya kullanıcısı

Türkiye’de ise 81 milyonluk nüfusun yüzde 67’si internete erişim sağlıyor. Türkiye’de toplamda 55 milyon civarında internet kullanıcısı mevcut. Öte yandan toplam ülke nüfusunun yüzde 61’lik dilimi sosyal medya kullanıcısı. Bu oran ülkemizde 51 milyon sosyal medya kullanıcısı olduğunu gösteriyor.

ABD’de Facebook ve YouTube üst sıralarda

Amerika’da en fazla rağbet gören ve kullanım oranı yüksek iki ağ sırasıyla YouTube ve Facebook olarak sıralanıyor. ABD’de yetişkinlerin yüzde 73’ü YouTube kullanırken, yüzde 68’i Facebook, yüzde 35’i Instagram, yüzde 29’u Pinterest, yüzde 27’si Snapchat, yüzde 25’i LinkedIn, yüzde 24’ü düzenli olarak Twitter kullanıyor.

the facebook

Facebook en büyük sosyal ağ olma özelliğini koruyor

Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında “The Facebook” olarak isimlendirilen Facebook’un dünya genelinde 2.2 milyar kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcı sayısının 1.4 milyarı her gün düzenli olarak platforma giriş yapıyor. Facebook’a her gün 300 milyon civarında fotoğraf yükleniyor. Facebook kullanıcılarının ortalama olarak yüzde 30’u 25-34 yaş arasındaki bireylerden oluşuyor.


Türkiye Facebook kullanımında dünyada 9’uncu

Her ne kadar düşüşte olduğu ifade edilse de Facebook en büyük sosyal ağ olma özelliğini koruyor. Facebook kullanıcılarının yüzde 44’ü kadınlardan, yüzde 56’sı ise erkeklerden oluşuyor. Türkiye ise 51 milyon kullanıcıyla dünya genelinde 9. sırada yer alıyor.

YouTube en çok kullanılan video paylaşım sitesi

YouTube’a her ay 1.5 milyardan fazla giriş yapılıyor. İzleyiciler YouTube videolarını izleyerek günde ortalama 1 saat harcıyor. Ortalama olarak, YouTube’a her dakika 300 saat video yükleniyor ve her gün 5 milyardan fazla video izleyiciler tarafından görüntüleniyor. Günlük aktif kullanıcı sayısı her geçen gün artış gösteren YouTube, dünya genelinde Facebook’tan sonra en yaygın ağ olarak göze çarpıyor.

instagram fenomeni

Instagram’ın en yaygın kullanıldığı ülke İsviçre

Instagram’ın 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Oluşturulduğundan beri, 40 milyardan fazla fotoğraf paylaşıldığı Instagram’da günlük aktif kullanıcı sayısı 500 milyonu geçiyor. Ortalama olarak, günlük 95 milyon fotoğraf Instagram’a yüklenirken, her gün yaklaşık 4.2 milyar fotoğraf beğeniliyor.

Instagram kullanıcılarının büyük çoğunluğu 18 ila 29 yaş arasındaki bireylerden oluşurken, kullanıcılarının yüzde 32’si üniversite öğrencisi olduğu göze çarpıyor. Instagram’ın en yaygın kullanıldığı ülke İsviçre. Türkiye ise Instagram kullanımında 5. sırada yer alıyor.

Karizmasını sürdüren ağ Twitter

2006 yılında 14 kişilik bir yazılım ekibi tarafından kurulan ve efsaneye dönüşen Twitter’ın aylık 330 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor. Twitter’ın aktif kullanıcılarının 70 milyon ABD’de yaşıyor.


Günlük aktif kullanıcısı sayısı yaklaşık 100 milyon olan Twitter’da her gün 140 milyondan fazla tweet atılıyor. Her twitter kullanıcısının ortalama 208 takipçisi olduğu istatistiklere yansırken, 550 milyon hesabın en az bir tweet gönderdiği bildiriliyor.

Yakın gelecekte kullanacağımız sosyal medya ağları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.