Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde kullanılmak üzere basılan oy pusulası ve şeffaf sandıkların görüntüleri basınla paylaşıldı.
Buna göre, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimde YSK tarafından basılan, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar kullanılacak.
Birleşik oy pusulasında, daha önce çekilen kuraya göre sırayla siyasi partilerin adaylarının isimleri, parti adları ile partilerin amblemleri yer alıyor. Pusulanın sonunda bağımsız adayların isimleri bulunuyor.
Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulası “beyaz”, büyükşehir olmayan illerde “turuncu”, ilçe belediyesi için hazırlanan oy pusulası “mavi”, belediye meclis üyeliği için kullanılacak oy pusulası ise “sarı” renkte olacak.
Seçmenler, “Evet” veya “Tercih” yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılmayacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. Zarflar, şeffaf sandıklara atılacak.
Oy pusulası ve siyasi partilerin yerleri:
Seçimde kaç pusula olacak? Bu seçimde neyi oylayacağız?
Yerel seçimler 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle, 18 bin 306 köyde yapılacak.
Seçmenlerin kullanacağı oylar, yaşadıkları yerleşim yerinin türüne göre değişecek.
Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak.
Büyükşehir olmayan illerde İl Genel Meclisi Üyeliği, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanılacak.
Köylerde yaşayanlarsa İl Genel Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy verecek.
Oy pusulaları İl Genel Meclisi Üyeliği için turuncu, İlçe Belediye Başkanlığı için mavi, Belediye Meclisi Üyeliği için sarı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de beyaz renkli olacak.
Seçmenler bu oy pusulalarını aynı renkli zarflara koyarak sandığa atacak.
Köy ve mahallelerde muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi için de muhtar tarafından beyaz kağıda hazırlanan, üzerinde muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerinin isimlerinin birlikte yazdığı pusulalar bulunuyor. Seçmenler istedikleri adayın oy pusulasını alıp mor renkli zarfla sandığa atacak.
Nerede oy kullanacağım?
Seçmenlerin oy kullanacakları sandıkları öğrenmesinin üç ayrı yolu var.
Bunlardan biri, Yüksek Seçim Kurulu’nun sitesinde yer alan Nerede Oy Kullanacağım sayfası.
Bu adreste T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il ve eski nüfus cüzdanlarında nüfus sıra numarası, çipli nüfus cüzdanlarında ise seri numarası bilgisini girerek oy verilecek sandığı öğrenmek mümkün.
YSK verilerine göre 5-19 Şubat tarihleri arasında 532 binden fazla seçmen bu sistemi kullanarak oy verecekleri sandığı öğrendi.
Bu sayfanın dışında e-devlet portalından ve YSK’nın Seçmen Sorgulama iOS ve Android mobil uygulamalarından da sorgulama yapmak mümkün.
Oy kullanma saatleri
Seçmenlerin oy kullanabileceği saatler yaşadıkları illere göre değişiyor.
Çoğu ilde bu saat 08:00 – 17:00 arası.
Fakat İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan bazı illerde sandık açılış ve kapanış saatleri bundan birer saat önce.
07:00 – 16:00 arası oy kullanılacak iller şöyle:
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.
Nasıl oy kullanacağım?
Seçmenlerin oy kullanmaya giderken yanlarında kimlik, ehliyet veya pasaportlarını götürmesi gerekiyor.
Seçmen kağıtlarını sandığa götürmek ise gerekli değil.
Kullanılan oyun geçerli sayılması için ‘evet’ veya ‘tercih’ yazılı mührün ilgili alana basılması ve pusulaların zarflara koyularak sandığa atılması gerekiyor.
Seçim takvimi nasıl işleyecek?
Yüksek Seçim Kurumu’nun sitesinde yer alan seçim takvimine göre seçime kadar takvimdeki önemli günler şöyle:
- 21 Şubat: Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamaları için son günü.
- 23 Şubat: İlçe seçim kurullarının, siyasi partiler ve bağımsız adayların yararlanacakları ticari amaçlı sabit ilân ve reklam yerleri ile süresini belirlemesi için son gün. Aynı ilân ve reklam yerleri için siyasi parti ve bağımsız adayın talepte bulunmaları ve anlaşma sağlanamaması halinde ad çekme işlemi yapılacak.
- 27 Şubat: Hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı seçmenlerin seyyar sandıklara işlenmesi için son gün.
- 3 Mart: Kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kuralları tarafından açıklanacak.
- 9 Mart: İlçe seçim kurulları propaganda için miting alanları belirleyecek.
- 21 Mart: Seçim propagandası ve seçime dair çeşitli yasakların başlangıcı.
- 30 Mart: Seçim propagandası sonlanacak.
- 31 Mart: Yerel seçim günü.