31 Mart yerel seçimleri: Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart Yerel Seçimleri’nde sandık ölçekli sonuçların, siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilme ve saklanabilmesine olanak sağlayan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge Resmi Gazete’de yayımlandı.

31 Mart yerel seçimleri: Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) ysk

YSK’nin 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde; oy verme süresi sonunda, çevrimiçi ulaşan sandık ölçekli sonuçların; siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilme ve saklanabilmesine olanak sağlayan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge’nin yürürlüğe konulması hakkında kararı Resmi Gazete’de yer aldı.

Buna göre, seçim günü SSPS aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olup, itiraza gerekçe oluşturacak bir niteliğe sahip olmayacak.


SSPS web sitesine ve web servisine erişim, seçime katılan siyasi partilere oy verme günü saat 17.00 itibarıyla sağlanacak. SSPS ile elde edilen sandık sonuçları, YSK tarafından belirlenen süre bitimine kadar siyasi partiler tarafından teşkilatlarına ve üçüncü şahıslara gönderilemeyecek ve kamuoyuna açıklanamayacak.

Bağımsız adaylara seçime girdiği seçim çevresi ile sınırlı kalmak üzere, sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, yayın yasaklarının kalktığı andan itibaren talepleri halinde manyetik ortamda (USB, harici disk vb.) verilecek. SSPS hizmetine, web sitesi ve web servis metotları ile her metodun kendi kullanıcısı vasıtasıyla erişilecek.

Siyasi parti, web servis metodu ile sandık sonuçlarına, web sitesi metodu ile sandık sonuçları ve imzalı tutanaklara erişim sağlayabilecek.

Seçim günü siyasi parti, sandık sonuçlarını SSPS web sitesi kullanıcısı ve SSPS web servis kullanıcısı aracılığıyla bilgisayarına kaydetme olanağına sahip olacak.

Ayrıca talep halinde imzalı tutanaklar Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü (SKGM) tarafından belirlenecek yöntemle de verilebilecek. Bu şekilde temin edilen verilerin gizliliği ve güvenliğinden ilgili siyasi partiler sorumlu olacak.


Teknolojik altyapı gereksinimleri

Siyasi partiler, imzalı tutanaklara SKGM tarafından sağlanacak ayrı bir kullanıcı adı ve şifre ile “ftp” yöntemiyle de ulaşabilecek.  Siyasi partilerin SSPS’den faydalanabilmek için SKGM’den yazılı olarak veya Siyasi Parti Portalı üzerinden istemde bulunmaları gerekecek. Ayrıca siyasi partiler bilişim altyapılarını hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlü olacak.

Bu bağlamda, siyasi parti genel merkezinde, SSPS’den yararlanabilmek için en az 5 Mbps hızında internet bağlantısı olması gerekecek. Güvenlik denetimi amacıyla siyasi parti genel merkezinden YSK’ya bağlanacak genel merkez Static IP adreslerini YSK’ya bildirmeleri gerekecek. İlgili IP adresinden SSPS’ye çevrimiçi ulaşacak kullanıcılara SKGM tarafından sağlanacak kullanıcı adı ve şifrelerin güvenliğinden siyasi parti ve belirlediği kullanıcılar sorumlu olacak.

YSK, sandık sonuçlarına erişimdeki bütün süreçleri kayıt altına alacak ve denetleyecek. Siyasi parti genel merkezleri, Siyasi Parti Portalı ve SSPS web servis hizmetini kullanmak üzere sadece bir kullanıcı belirleyecek. Siyasi parti genel merkezleri, SSPS web sitesi kullanıcısı olarak ise en çok 10 kullanıcı belirleyebilecek. Bu 10 kullanıcıya ilişkin istenen bilgiler, SSPS Kullanım Talep Formu ile SKGM’ye bildirilecek.

Siyasi partilerin bildirdikleri her bir kullanıcı için ayrı kullanıcı adı ve şifre üretilecek. Kullanıcı sisteme ilk giriş yaptığında, verilen şifreyi değiştirmesi gerekecek. Kullanıcı şifresini değiştirmez ise sağlanan hizmetlerden yararlanamayacak.

Sandık sonuçlarının saklanması ve görüntülenmesi

Oy verme günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) işlenen sandık sonuçları verileri ile taranmış imzalı tutanaklar, SEÇSİS’e kaydedilecek ve siyasi partiler, SSPS ile bu verilere erişebilecek. Buna göre, sandık sonuçları, sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilecek ve aynı formatta saklanabilecek.

SEÇSİS’e kaydedilen imzalı tutanaklar da seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilecek ve “PNG” formatında saklanabilecek. SSPS web sitesi kullanıcısı, görüntülenen sandık sonuçlarını ve geçici sandık sonuçlarına itiraz sonucunda oluşan değişiklikleri “EXCEL” ya da “CSV” formatında bilgisayarına kaydedebilecek. SSPS web servisi kullanıcısı, sandık sonuçlarını “XML” formatında bilgisayarına kaydedebilecek.


Sandık sonuçlarının siyasi parti bilgisayar sistemine kaydedilmesinden sonra; sonuçlara ilişkin veriler üzerinde gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik yasal sorumluluk, siyasi partiye ait olacak. SSPS web sitesi veya web servisi hizmetinden yararlanacak siyasi partiler ile test çalışmaları yürütülecek ve SSPS kullanıcı el Kitabı ile SSPS web sitesi/web servisi kullanıcı el kitabı ilgili siyasi partilere manyetik veya elektronik ortamda verilecek.

31 Mart 2019 Pazar Günü Kullanılacak Oylar

Büyükşehir Olan İllerde Kullanılacak Oylar Büyükşehir Olmayan İllerde Kullanılacak Oylar Köylerde Kullanılacak
Oylar
Büyükşehir Belediye Başkanı İl Genel Meclisi Üyeliği İl Genel Meclisi Üyeliği
Belediye Başkanı Belediye Başkanı Muhtarlık ve İhtiyar Meclisi
Belediye Meclisi Üyeliği Belediye Meclisi Üyeliği
Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti

 

Büyükşehir olan iller listesi

  • ADANA
  • ANKARA
  • ANTALYA
  • AYDIN
  • BALIKESİR
  • BURSA
  • DENİZLİ
  • DİYARBAKIR
  • ERZURUM
  • ESKİŞEHİR
  • GAZİANTEP
  • HATAY
  • MERSİN
  • İSTANBUL
  • İZMİR
  • KAYSERİ
  • KOCAELİ
  • KONYA
  • MALATYA
  • MANİSA
  • KAHRAMANMARAŞ
  • MARDİN
  • MUĞLA
  • ORDU
  • SAKARYA
  • SAMSUN
  • TEKİRDAĞ
  • TRABZON
  • ŞANLIURFA
  • VAN
Oy Verme Başlangıç ve Bitiş Saatleri İller
07.00 – 16.00 Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis
08.00 – 17.00 Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde

Bedelli askerlik kredisi: Bankalara göre aylık taksit ödemesi ve faiz oranları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.