8 farklı şirketten seçim anketi: Ankara son anketler

31 Mart 2019 yerel seçimleri için 8 farklı kamuoyu araştırma şirketinin Ankara’da yaptığı son seçim anketi sonuçları…

8 farklı şirketten seçim anketi: Ankara son anketler

1- ORC – Ankara için yerel seçim anketi

ORC Araştırmanın 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için yayınladığı seçmen tercihi raporunda CHP’nin adayı, İYİ Parti’nin de desteklediği Mansur Yavaş önde. 14-31 Ocak tarihlerini kapsayan en güncel araştırmada Ankara seçmeninin %41.9’u Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy tercihini Millet İttifakı Cumhuriyet Halk Partisi adayı Mansur Yavaş’tan yana kullanacağını bildirdi. Seçmenlerin %36,8’i ise Ankara’nın Cumhur İttifakı/Ak parti adayı Mehmet Özhaseki’den yana oy kullanacağını açıkladı.

ORC - Ankara için yerel seçim anketi
ORC – Ankara anketi (kararsızlar dağıtılmadan)

2- Piar – Ankara için yerel seçim anketi

Piar Araştırma şirketinin 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında yaptığı ankette Ankara’da Mansur Yavaş yüzde 41,9 ile önde. Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki ise 35,2 seviyesinde.


Piar - Ankara için yerel seçim anketi
Piar – Ankara için yerel seçim anketi (kararsızlar dağıtılmadan)

3- Gezici – Ankara için yerel seçim anketi

Gezici Araştırma şirketinin yedi büyük şehirde yaptığı yerel seçim anketine göre ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ilk sırada yüzde 52,2 ile AK Parti + MHP Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayı Mehmet Özhaseki, ikinci sırada da yüzde 47,8 ile CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Mansur Yavaş bulunuyor.

Gezici - Ankara son anketler
Gezici – Ankara için yerel seçim anketi (kararsızlar dağıtıldı)

4- SAROS – Ankara için yerel seçim anketi

SAROS Danışmanlık: Ankara’da, bin 620 denekle, 19-28 Eylül tarihleri arasında yapılan yüz yüze görüşmeye göre Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş’ın tahmini oy oranı yüzde 46,2, Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki’nin ise yüzde 37,9. Bu oranlara kararsızların oyları dağıtıldığında ise Yavaş’ın oy oranı yüzde 54,1’e, Özhaseki’nin oy oranı ise 44,3’e çıkıyor.

SAROS - Ankara için son anketler
SAROS – Ankara için yerel seçim anketi (kararsızlar dağıtılmadan)

5- PollMark- Ankara için yerel seçim anketi

PollMark Araştırma: Ankara’da 10-16 Şubat 2019 tarihlerinde 5 bin 40 kişinin katılımıyla gerçekleşen ankete göre Mansur Yavaş’ın oy oranı yüzde 42,1; Mehmet Özhaseki’nin ise ise yüzde 32.

PollMark- Ankara için yerel seçim anketi
PollMark- Ankara için yerel seçim anketi (kararsızlar dağıtılmadan)

6- ADA – Ankara için yerel seçim anketi

Ada Araştırma Şirketi, 31 Mart yerel seçimleri için 10-17 Şubat tarihleri arasında 6 büyükşehiri kapsayan anket çalışması yaptı. Anket çalışmasında, AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Özhaseki ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ipi göğüslüyor.

ADA’nın yaptığı araştırma, 6 büyükşehirde yaşayan, 18 yaş ve üzeri toplam 6 bin 500 katılımcıyla önceden hazırlanmış soru formuna bağlı olarak (C.A.T.İ) bilgisayar destekli telefonla anket yapma tekniği ile gerçekleştirildi. Araştırmanın yüzde 47,9’u kadın, yüzde 52,1’i ise erkek profilden oluştu. Siyasi düşünce olarak tanımlanan kimliğin yüzde 32,1’i Atatürkçü, yüzde 29,2’si milliyetçi, 16,4’ü muhafazakar, 11,6’sı sosyal demokrat, 5,3’ü sosyalist, 3,8’i laik, 1,6’sının ulusalcı kesimden oluştu.

‘Bugün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verecekleri’ sorulan vatandaşlardan yüzde 48,6’lık kesim AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki, yüzde 47,9’luk kesim ise ‘CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ dedi.

ADA - Ankara için yerel seçim son anketler
ADA – Ankara için yerel seçim anketi (kararsızlar dağıtılmış)

7- MAK – Ankara için yerel seçim anketi

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Ankara’da 31 Mart 2019 yerel seçimler için yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Kulat, Ankara’da Mansur Yavaş’ın 5-6 puan önde olduğunu söyledi. Kulat, “Son 5 seçimde muhalefet görmediği düzeyde önde görünüyor. Bunda ekonomik kaygıların da mutlaka bir etkisi var.” dedi.

8- AREA – Ankara için yerel seçim anketleri

  • AK Parti – MHP, Mehmet Özhaseki, 38.6
  • CHP – İYİ Parti, Mansur Yavaş, 43.4
  • Diğer, 2.8
  • Kararsız/Hiçbiri, 15.2

Kararsızlar geçerli oylar üzerinden dağıtıldığında:


AREA - Ankara son anketler (kararsızlar dağıtılmış)
AREA – Ankara son anketler (kararsızlar dağıtılmış)

Geçerli oylar üzerinden dağıtıldığında:

  • AK Parti-MHP, Mehmet Özhaseki: 45.5
  • CHP-İYİ Parti, Mansur Yavaş: 51.2
  • Diğer, 3.3

AREA Araştırma – Ankara ilçeleri son durum

Çankaya

CHP-İYİ Parti – 72,8
AK Parti-MHP – 24,3

Yenimahalle

CHP-İYİ Parti – 58,1
AK Parti-MHP – 39,2

Keçiören

Mehmet Özhaseki: %49.6
Mansur Yavaş: %47.1
Diğer: %3,3

Sincan

Mehmet Özhaseki: %58.4
Mansur Yavaş: %39.4
Diğer: %1,7

Etimesgut

Mehmet Özhaseki: %43.1
Mansur Yavaş: %52.7
Diğer: %4,2

Gölbaşı

Mehmet Özhaseki: %47.4
Mansur Yavaş: %47.6
Diğer: %5,0

Altındağ

Mehmet Özhaseki: %55.9
Mansur Yavaş: %42.1
Diğer: %2,0

Mamak


CHP-İYİ Parti – 46,3
AK Parti-MHP – 49,4

Son seçim anketleri: İstanbul ve Ankara’da son durum


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.