Disleksinin 12 belirtisi: Bir zeka sorunu değil!

Disleksinin 12 belirtisi… Disleksi, çocuğun öğrenmesini olumsuz yönde etkileyen, bir zekâ sorunu olmamasına rağmen okuma yazma becerilerinin kazanımını engelleyen ya da zorlaştıran, nöropsikiyatrik gelişimsel bir sorundur.

Disleksinin 12 belirtisi
Kendisi de eskiden disleksi olan bir grafik tasarımcı bu bozukluğa sahip olanların gördüğü gibi bir yazı karakteri geliştirdi. Disleksi bozukluğu Albert Einstein, Bill Gates gibi isimlerde bulunuyordu.

Disleksinin genellikle çocuğun okula başlayıp okuma yazma öğrenmesiyle birlikte fark edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, disleksinin 12 belirtisini şöyle sıraladı:

1 – Çocuğunuz sağ elini kullanıyor ama sol ayağıyla topa vuruyor ya da sol elini kullanıp sağ ayağıyla topa vuruyorsa bu durum öğrenme sorunlarının belirtisi olabilir.


2 – Çarpım tablosunu öğrenememek öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

3 – Birinci sınıfı bitirmiş çocukların ikinci dönem sonunda duydukları cümleleri rahatlıkla yazabiliyor olmaları gerekir.

4 – Normal ve sağlıklı gelişen bir çocuğun kullandığı baskın el tercihi en geç 3 yaşa kadar belirginleşmelidir. 3 yaş sonrası el tercihinin belirginleşmemesi okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.

5 – Şarkı, tekerleme, şiir ezberleyememe öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

6 – Yedi yaşından sonra haftanın günlerini sırasıyla saymakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.


7 – Sağlıklı gelişen bir çocukta 3 yaşına kadar kendini ifade edebilecek düzeyde dil becerisi gelişmelidir. Konuşma gecikmesi öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.

8 – Birinci sınıfı bitirmiş olan çocukların yaz tatiline girerken dakikada en az 60 sözcüğü akıcı ve anlayarak okuyabilmesi gerekir.

9 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar rakamları öğrenmesi gerekir. Rakamları 5’e kadar saymayı öğrenmeme okul yaşantısında karşılaşılabilecek sorunların habercisi olabilir.

10 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar renkleri öğrenmesi gerekir. Renkleri öğrenememe okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.

11 – 9 yaş sonrası çocukların saat kavramını öğrenmesi gerekir. Saati öğrenmede zorluk yaşama öğrenme sorunu belirtisi olabilir.


12 – Saat çizmekte ve okumakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.

Disleksi: Çocuğunuz okuma yazma öğrenemiyorsa dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.