Dolar TL kuru seçim öncesinde hızlı yükselişe geçti!

Seçim arifesinde Dolar TL kuru hızlı yükselişe geçti. Dün 5,30 seviyesinden 5,6250’ye yükselen Dolar TL (USD/TRY) kuru bugün yüzde 2 kazanç ile 5,66’ya yükseldi. Euro TL (EUR/TRY) kuru da 6,35 seviyesine yükseldi.

Dolar TL kuru seçim öncesinde hızlı yükselişe geçti!
Dolar TL kuru seçim öncesinde hızlı yükselişe geçti!

Uluslararası piyasada swap faizlerinin tekrar düşmesi ile TL tarafında gerileme, borsada da hafif toparlanma yaşandı, ancak CDS ve tahvil faizleri yüksek seyrini koruyor.

Yüzde 1200 seviyesine yükselen swap TL faizi 35’e geriledi

Geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçerek 1,200 seviyelerini gören swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün ise yüzde 35’e kadar geriledi.


Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22’li seviyelerden yüzde 295’e yükseldikten sonra dün yüzde 115 seviyelerine geriledi.

Bir yetkili dün swap faizlerindeki gerilemenin lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL sağlamaya başlamasından kaynaklandığını söylerken, bankacılar düşüşün yabancı bankaların aktiflerinde bulunan bono, tahvil, hisse senedi, temettü alacakları gibi TL’ye dönüştürebilecekleri kaynakları olduğunu ve bu sayede TL likidite sağlamış olabileceklerini belirtti.

Ekonomistler uyarmıştı!

Dolar ve swap faizinin yerel seçim ile ne ilgisi var?

BIST-100 önceki gün TL’ye ihtiyaç duyan yabancı yatırımcıların satışlarıyla yüzde 6’nın üzerinde düşmüştü. Tahvil faizlerinde ise yükseliş hızlanmıştı. Bankalar hisse ve tahvil piyasasındaki hareketi Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasında yabancı yatırımcıların, şu anki TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse senedi ve tahvilleri sattığını ifade etmişlerdi. kurdaki yüksek oynaklığa dikkat çekerken bunda kamu bankalarının satışları ve lokallerin yoğun döviz talebinin de etkili olduğunu belirtiyor.

Erdoğan: Türkiye ekonomisinden ben sorumluyum!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke ekonomisinden kendisinin sorumlu olduğunu belirterek hükümetin Türk Lirası’na yapılan saldırıları engellediğini söyledi.

31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi Ankara’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim” dedi ve seçimlerin ardından ekonomiyi saldırılara karşı güçlendirmek için yapısal reformlara hızla başlayacaklarını ifade etti.

Berat Albayrak: Türkiye TL’ye güvenenleri mahçup etmeyecek

— Ekonomi ile ilgili bütün atılan adımlar ve her geçen gün daha güçlü bir güven ortamıyla Türkiye, para birimine güvenenleri mahcup etmeyecek, güvenmeyenleri herhalde daha fazla mahcup edeceği bir dönemi yaşayacağız. Buna da hep beraber şahit olacağız. Seçimden sonraki süreçte özellikle döviz hesaplarında Türk lirasına yönelik hareketin daha da hızlanacağı bir süreci gözlemleyeceğimizi düşünüyorum.

Dolar TL kuru seçim öncesi oynaklık göstermeye devam edebilir!

Deniz Yatırım’ın notunda TCMB’nin haftalık repo ihalelerini iptal etmesi ve 150 baz puan sıkılaştırmaya gitmesinin lira çapraz işlemleri üzerinde etkili olmaya devam ettiği belirtilerek; “Londra’da swap piyasası işlemlerinin dört iş günü sonra dün ilk kez nispeten –özellikle gecelik vadede- normalleşme gösterme eğilimi içerisinde olması stres azalımı açısından olumlu okunabilir. Sakinleme süreci geçmiş dönem işlemlerinin de muhasebeleşmeye başlaması ile birlikte 1-2 hafta daha zaman alabilir” denildi.

Notta, dolar TL kuru swap hamlesi sonrasında yükselen borçlanma maliyetlerine paralel lira lehine hızlı eğilim gözlendiği belirtilerek kurda 5.48-5.60 bandında seyir öngörüldü.


Integral Yatırım notunda ise haftanın son işlem gününde kurda oynaklık sürdüğü, gelecek hafta seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının kur üzerinde de rahatlama sağlayabileceği belirtildi.

Dış piyasada dolar endeksindeki yükselişin gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkilediğinden kurda yukarı hareketi tetikleyen bir diğer faktör olduğu belirtilerek; “Kur 5.55 seviyesinin altındaki seyrinde ısrarcı olamadığı için yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Yukarıda 5.60-5.65 bölgesi takip edilebilir. Aşağıda ise 5.55 seviyesinin altında 5.45-5.50 bölgeleri destek noktaları olarak izleniyor” denildi.

Berat Albayrak: Kurumlarla görüşeceğiz

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün akşam NTV’ye yaptığı açıklamada önümüzdeki haftanın yeni bir süreç olduğunu belirterek; “Kurumlarla görüşeceğiz, Amerika’da programlarımız var, Nisan ayında IMF, G20 toplantılarımız var. Birçok açıdan baktığımızda Türkiye’yi ve potansiyelinin çok daha olumlu ve pozitif gündemle yönetilecek yeni bir süreç var. Bu sürece muhatap olan tüm paydaşlarla bu iletişim ve bu ilişkiyi önümüzdeki süreçte daha etkin yöneteceğimizi düşünüyorum” dedi.

Türkiye’de döviz mevduatları artmaya devam ediyor: 179.3 milyar Dolar ile tarihi zirvede!

TCMB’nin dün açıklanan haftalık verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları; 22 Mart ile biten haftada yaklaşık 3.5 milyar dolar artışla 179.3 milyar dolara yükselerek tarihi zirveye geldi. bono piyasasında da faizlerde yükseliş sürdü.

31 Ocak’ta yüzde 14.27 seviyesine kadar gerileyen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün bu yılın en yükseği olan yüzde 19.12 seviyesinden açıldıktan sonra; spot kapanışta yüzde 18.96, valörde son işlemde yüzde 18.66 seviyesindeydi.

Böylece 10 yıllık tahvil faizi bugün bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 485 baz puan yükseldi.

16 Ocak’ta yüzde 17.98’e kadar gerileyen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 21.21 seviyesindeydi. Böylece iki yıllık tahvil faizindeki yükseliş bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 323 baz puan oldu.

“Dışarıdan bakan uygulamasında geri adım”

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi’nde bugün yer alan bir habere göre; AK Parti kulislerinde yeni sistemle birlikte getirilen “dışarıdan bakan” uygulamasında geri adım atılabilir.


Habere göre bakanların siyaseti bilen kişilerden mi yoksa bürokrasiden mi seçilmesi gerektiği tartışılırken, Erdoğan’ın Meclis’ten bazı isimleri kabineye alabileceği konuşuluyor. Haberde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve milletvekilleri arasından atanan İçişleri, Dışişleri, Adalet, Hazine ve Maliye bakanları dışındaki bakanların beklentileri karşılayamadığı belirtildi. (Kaynak: tr.investing.com)

Dolar ve swap faizinin yerel seçim ile ne ilgisi var?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.