Medya basın yayın: 2019 Şubat ayı raporu

2019’un Şubat ayı, Türk medyası anlamında nasıl geçti? Neler yaşandı? Medya basın yayın: 2019 Şubat ayı raporu…

medya basın yayın şubat 2019 raporu zehra doğan tahliye

Gazeteci ve ressam Zehra Doğan tahliye edildi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JİNHA) editörü Zehra Doğan hakkında Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve güvenlik operasyonları sırasında, ilçeden yaptığı haberlerden ve sosyal medya aracılığıyla paylaştığı resimlerinden dolayı örgüt propagandası yaptığı suçlamasıyla dava açılmış ve hapse mahkûm edilmişti.

Gazeteci ve ressam Zehra Doğan, tutuklu kaldığı yaklaşık iki yılın ardından Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi’nden tahliye edildi.


AKP’yi eleştiren Taşgetiren’in programı bitirildi

İktidara yakın görüşleriyle bilinen yazar Ahmet Taşgetiren, katıldığı TV5 televizyon kanalında Yıldıray Oğur’un sunduğu Medya Analiz programında “12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat döneminde yazdım, kendimi bu zamandaki kadar kısıtlı bir duygu içinde görmedim. Söylenmesi gereken söylenmeli, yazılmalı. İliştirilmiş gazetecilik iktidar için de sağlıklı değil. Yukarıdakiler biat beklemezse bile alttakiler sizi zorluyor” sözlerini sarf etmesinden hemen sonra Taşgetiren’in Erenköy Cemaati’nin yayın organı Erkam Radyo’daki programına son verildi.

İHA Muhabiri Coşkun Sağlamdin ölümle tehdit edildi

Peribacaları’na yapılan kaçak yapıları, haber yaparak Türkiye’nin gündemine taşıyan İHA Nevşehir Muhabiri Coşkun Sağlamdin, haberin ardından ölüm tehditleri almaya başladığını söyledi. Yaşadıklarını TGRT Haber canlı yayınında anlatan Sağlamdin, “İhlas Haber Ajansı olarak bu haberi gazetecilik görevi olarak olay yerinde gidip çektik.” dedi.

TGC, ölüm tehditlerini kınadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Peribacaları’na yapılan kaçak inşaatları haberleştiren İhlas Haber Ajansı (İHA) Nevşehir Muhabiri Coşkun Sağlamdin’in ölümle tehdit edilmesini kınayarak “Durum vahimdir. Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan sözlü ve fiziksel saldırılar halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır” açıklamasında bulundu.

Evrensel gazetesine dava açıldı

Tarsus Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini haber yapan Evrensel gazetesinin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İsmail Cem Şimşek’e cezaevine ‘iftira’ suçlamasıyla dava açıldı.

Gazeteci Özgür Paksoy'a hapis cezası verildi

Gazeteci Özgür Paksoy’a hapis cezası verildi

Yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Özgür Paksoy hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 3’üncü duruşması 15 Şubat’ta görüldü. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılan Paksoy, yaptığı savunmasında suçlamaları reddederek beraatını talep etti. Ancak, gazeteci Özgür Paksoy’a sosyal medya paylaşımlarından dolayı yargılandığı davada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

ÇGD, yeni basın kartı yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a dava açtı

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, 14 Aralık 2018’de Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin Anayasa ve yasalara aykırılık içeren maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurdu. Başvuruda ‘yönetmeliğin, basın ve ifade özgürlüğüne aykırılık içeren, yasalarla çelişen ve idareye, ilgili yasaların sınırlarını aşan yetkiler veren 6 maddesinin’ iptali istendi.

TRT, Demirtaş videosunu YouTube’dan kaldırttı

TRT, YouTube’a telif ihlali başvurusu yaparak Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yayınlanan propaganda videolarını kaldırttı. Videoların kaldırıldığı kanallar arasında HDP’nin YouTube kanalı ve Evrensel WebTV de var.

Evrensel gazetesine konuşan Hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, devlet kurumu olan TRT’nin kamu yararı olan bu görüntülerle ilgili telif ihlali başvurusunda bulunmasının doğru olmadığını belirtti.

Uluslararası Basın Enstitüsü medya raporunu yayınladı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de basın özgürlüğünün durumuna ilişkin hazırladığı rapora göre 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 170 medya kuruluşu ve basımevi kapatıldı. Bunun yanı sıra ekonomik ve siyasi baskılar nedeniyle medyanın yaklaşık yüzde 95’i iktidarın etkisi altına girmiş oldu.

Atilla Taş tahliye edildi

‘FETÖ’nün medya yapılanması’ davasında ‘örgütün hiyerarşik yapısına dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçlamasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Atilla Taş, denetimli serbestlik hükümleri kapsamında tahliye edildi.

Gazeteci Alican Uludağ’a hapis cezası

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ’a 20 Mart 2017 tarihinde yayımlanan, “Evetçi Savcı FETÖ toplantısında” başlıklı haberi ile “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ettiği iddia edilerek 10 ay hapis cezası verildi.

Barış Yarkadaş 10 ay hapis cezası aldı

CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, 2014 yılında, o dönem sahibi olduğu Gerçek Gündem gazetesinde, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında yayınlanan haber nedeniyle “gizliğin ihlali” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

RTÜK, Sözcü’ye hakaret şikâyetini gündeme almadı

RTÜK, TGRT Haber’den Cem Küçük ve Fuat Uğurlu’nun Sözcü gazetesine yönelik hakaretlerini, gelen şikâyetlere rağmen Üst Kurul’da değerlendirmedi.

Sözcü gazetesinin İhlas Finans ve 19 yıldır İhlas Finans’tan alacaklarını alamayan kişileri konu alan ‘ihlaszedeler’ haberleri sonrasında İhlas Holding’e ait yayın organları ile Sözcü gazetesi arasında “FETÖ” tartışması başlamıştı. Cem Küçük ve Fuat Uğurlu’nun Sözcü gazetesinin “FETÖ” ile ilişkili olduğuna yönelik beyanları ve gazetenin yazar, çalışan ve okuyucularına hakaretleri üzerine Sözcü gazetesi TGRT Haber’i RTÜK’e şikâyet etti. Alınan bilgilere göre söz konusu şikâyetler hakkında uzman raporu oluşturulmasına rağmen hala Üst Kurul tarafından gündeme alınmadı.


2018’de haberler LGBTİ+’lara yönelik ön yargıları besledi

Kaos GL Derneği, LGBTİ+’ların gazetelerde nasıl yer aldığına ilişkin 2018 Medya İzleme Raporu’nu yayınladı. Raporda, önceki yıllardan farklı olarak, internet medyası ve sosyal medya da yer aldı.

Dernek, 2442 metin inceledi. Bu metinlerin yaklaşık yüzde 56’sı (1366 metin) ulusal medyada yayınlanırken; yüzde 44’ü (1076 metin) yerel medyadaydı.

Rapora göre;

93 haberde ihlallere karşı mücadele yöntemleri yer aldı.

123 metinde LGBT+ kişi/dernek hedef gösterildi

783 metinde LGBT+’lara ilişkin yanlış bilgi verildi

En fazla LGBTİ haberi Cumhuriyet gazetesinde yer aldı.

Yeni Akit sistematik nefret yaydı.

BirGün ve Evrensel gazeteleri, hak haberciliğinde önde yer aldı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Köşe Yazarı Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu’nun yazılarına son verildi

Posta gazetesi köşe yazarlarından Prof. Dr. Teoman Cem Kadıoğlu, Twitter’da “Hürriyet gazetesi İstanbul gerçek bayi satışı 28.000, toplam Türkiye bayi satışı 60.000” yazdıktan bir gün sonra gazetedeki işine son verildi.

Kaybedilen Gazeteciler

01 Şubat 1979: Abdi İpekçi

28 Şubat 1990: Kamil Başaran

18 Şubat 1992: Halit Güngen

24 Şubat 1992: Cengiz Altun

18 Şubat 1993: Kemal Kılıç

16 Şubat 1998: Fasih İnal


17 Şubat 2015: Nuh Köklü

Medya basın yayın: 2019 Ocak ayı raporu


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.