Merkez Bankası’ndan yeni swap hamlesi: Dolar TL ne kadar oldu?

Merkez bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarıldı.

Merkez Bankası ndan yeni swap hamlesi: Dolar TL ne kadar oldu?
Merkez Bankası’ndan yeni swap hamlesi: Dolar TL ne kadar oldu?

Merkez Bankası’ndan yeni swap hamlesi geldi

Banka bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarıldı.

Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazıda “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (Merkez Bankası tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30’u ile sınırlandırılmıştır” denildi.


Geçen hafta sınır yüzde 10 olarak uygulanırken bu hafta başında ise yüzde 20’ye yükseltilmişti. Bankalara iletilen yazıda limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da belirtildi.

İlgili piyasada kullanımın artması Merkez Bankası rezervlerinde de kullanıma paralel artış olarak yansıyor.

Dolar TL ne kadar oldu?

5.32 seviyesine kadar düşen Dolar TL kuru, 5.57’ye yükseldi. USD TRY an itibariyle 5.53 seviyesinden işlem görüyor.

TCMB’nin adımları ve swap faizlerindeki sert yükselişin ardından gerileyen Dolar TL lokallerin döviz talebinin ardından dün 5.40 seviyesinin üzerine yükselirken, TL cinsi varlıklarda ayrışma gözleniyor.

TL likiditesinin kuruması sonucu swap piyasasında gecelik faizin dün dört haneli seviyelere yükselmesiyle dolar/TL 5.30’lu seviyelere kadar gerilerken, yerli yatırımcının algısının bozulmasıyla döviz talebinin hızlandığı belirtiliyor. Bu çerçevede kurdaki dalgalanmanın sürebileceği belirtiliyor.

Öte yandan atılan adımlar TL’yi sakinleştirse de swap piyasası üzerinden sağlanan TL ile Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasına giren yabancı yatırımcıların, TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse ve tahvilleri satması ise BIST-100’de sert kayıplara, tahvil faizlerinde yükselişe neden oldu.

Türk Lirası (TL) swap faizi yüzde 1300’lere dayanmıştı

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi yüzde 1300 seviyesine dayanmıştı. Reuters’a bilgi veren ekonomistler, bu önlemlerin geçici olduğunu ve en az seçim sonrasına kadar sürdürülebilir olduğuna dikkat çekti.


“Bu önlemler geçici, en az seçim sonrasına kadar sürdürülebilir”

Reuters’a bilgi veren kaynaklar TL swap faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde BDDK’nın Türk bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25’i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söylediler.

Bloomberg: Seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye’de mahsur kaldı

Bloomberg: Yerel seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye’de mahsur kaldı. Swap faizleri 2001 ekonomik krizinden beri en yüksek seviyeye geldi.

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, Türkiye’nin yerel seçimlere günler kala yabancı yatırımcılar için Türk Lirası (TL) satmayı ‘neredeyse imkansız hale getirdiğini’ yazdı.

İsminin açıklanmasını istemeyen dört bankacı Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede “yabancı yatırımcıların karşı taraf bulmakta zorlandığı için TL ile işlem yapamaz olduğunu” söyledi.

Erdoğan’dan döviz açıklaması: Yeni bir takım oyunlar oynanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uşak’ta düzenlenen mitingde şöyle konuştu:

— Son günlerde döviz kuru üzerinden yine birtakım oyun oynuyorlar. Türkiye enflasyonu dizginlemeye, yatırımları hızlandırmaya, istihdamı artırmaya başladıkça, ihracatını, döviz rezervlerini yükselttikçe, güven endeksleri yeniden güçlendikçe daha da azgınlaşıyorlar.

Türkiye Bankalar Birliği’nden dolar ve swap açıklaması

TBB’den yapılan açıklamada, “Türkiye’deki bankaların yurt dışındaki bankalara likidite vermediği iddiası doğru değildir” denildi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Türk bankalarının yabancı bankalara TL cinsinden likidite sağlamadığı haberlerinin gerçekği yansıtmadığını söyledi.


Aydın, “Türkiye’deki bankalar TL likidite aramaktadır, likiditenin kaynağı değildir. Türk bankalarının yurt dışındaki yabancı bankalara TL likidite vermemesi nedeniyle takas faizinin yükseldiği yorumları doğru değildir. Swap işlemlerinde faiz oranının yükselme nedeni yurt dışı yatırımcıların dolar almak için TL bulamamasıdır” dedi.

Swap nedir? Londra’da TL swap faizi neden artıyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.