NASA 100 bin TL maaş ile 2 ay boyunca yatacak gönüllüler arıyor

NASA, mikro yerçekiminin etkilerini incelemek için iki ay boyunca yatarak film izleyecek gönüllüler arıyor. Yapılan açıklamaya göre, işe alınan kişilere 2 ay için yaklaşık 100 bin TL ücret ödenecek.

NASA 100 bin TL maaş ile 2 ay boyunca yatacak gönüllüler arıyor

Geçtiğimiz haftalarda Mars’a göndereceği astronotlar için aradığı krıterler arasında esprili olmayı da sıralayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir iş ilanı ile gündemde.

NASA, mikro yerçekiminin etkilerini incelemek için iki ay boyunca yatarak film izleyecek gönüllüler arıyor. Yapılan açıklamaya göre, işe alınan kişilere 2 ay için yaklaşık 100 bin TL ücret ödenecek.

Almanya’nın Köln kentindeki Uzay Araştırma Merkezi’nde yapılacak çalışma için 12’si kadın 12’si erkek olmak üzere 24 gönüllü seçilecek.

Adaylarda aranan şartlar ise şöyle: 24-55 yaşları arasında olmak, Almanca bilmek, herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak.

uzay astronot zero gravity yer çekimsiz ortam

NASA’nın astronot adaylarına sorduğu sorular:

Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi(NASA)’nin astronot adaylarına mülakat esnasında sorduğu sorular yayımlandı. 16 sorudan oluşan bu mini testle; adayların fizik bilimi bilgisi ve NASA hakkındaki genel kültürleri sorgulanırken, akıl yürütme teknikleri ve psikolojik yönelimleri ile ilgili bilgi ediniliyor.

İşte o sorular:

BÖLÜM 1: FİZİK

1- Eğer bir nesne hareket halindeyse, ne tür bir enerjiye sahiptir?

A. Metabolik enerji
B. Potansiyel enerji
C. Kinetik enerji
D. Manyetik enerji

2- Einstein’ın ünlü denkleminde “c” sembolü hangisine denk gelmektedir?

A. Yük
B. Karbon
C. Işık hızı
D. Yoğunluk

3- “Enerji” ile ilglili açıklamalardan hangisi doğru değildir?

A. Yok edilebilir
B. Transfer edilebilir
C. Depolonabilir
D. Dağıtılabilir

4- “Nebula” nedir?

A. Genç bir Güneş sistemi
B. Yıldız kümesi
C. Toz ve gaz bulutu
D. Bir tür kara delik

zero g

BÖLÜM 2: MANTIK

5- Gezegen: Mars – Kumaş:?

A. Esnek
B. Kot
C. Pantolon

6- Çocuklar “kreş” olarak tanımlanırsa, “ergenler”i hangisi karşılar?

A. Gençlik
B. Lise
C. Genç yetişkin

7- Tehdit: Gürleme – ? : Gökkuşağı

A. Hava durumu
B. Uğursuz
C. Rengarenk

8- “İlaç” ve “Hastalık” arasındaki ilişki hangisinde vardır?

A. Hukuk-Anarşi
B. Açlık-Susama
C. Sevgi-Hazine

uluslararası uzay istasyonu
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS – International Space Station)

BÖLÜM 3: PSİKOLOJİK ALGI

9- Uzay istasyonunda yangın çıktığı zaman yapacağınız ilk şey nedir?

A. Oksijen maskesi takmak
B. Kontrol merkezini aramak
C. Yangını söndürmeye çalışmak
D. Yangın alarmı çalıştırmak ve bulunduğum yerden ayrılmak

10- Bir asansörde tanımadığınız 10 kişi ile birlikte mahsur kaldığınızı ve bu insanların giderek daha fazla panik olmaya başladığını düşünün. Böyle bir durumda ne yaparsınız?

A. Herkesi asansörden çıkarmak için mantıklı bir yolun olup olmadığını araştırırım
B. Gözlerimi kapatırım ve sakin olmaya çalışırım. Yardımın geleceğine inancım tam olur
C. En fazla stres yaratan insanları sakinlştirmeye çalışım
D. Oldukça yüksek bir sesle çığlık atarım

11- Ay’a yapılan bir yolculuk esnasında, siz ve ekibinizin ana gemiden 320 km uzaklıkta kaza yaptığını ve buraya yürüyerek gitmek zorunda olduğunuzu farz edin. Böyle bir durumda, oksijen tankınız haricinde, yanınıza almanız gereken en önemli şey nedir?

A. Kibrit kutusu
B. Sinyal fişekleri
C. 20 litre su
D. İlk yardım çantası

12- Mars’ta uzaylı hayatı olduğunu keşfettiniz ve gemiye buradaki yaşama dair bir örnek getirdiniz. Bundan sonra izlemeniz gereken yol nasıl olmalıdır?

A. Laboratuvarda test edilebilmesi için Dünya’ya gönderirim.
B. Mürettebatla temas etmemesi için örneği izole ederim.
C. Vakit kaybetmeden testlere başlarım
D. Kontrol merkezini ararım

BÖLÜM 4: NASA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

13- NASA’nın hangi uzay mekiği uçuşuna 73 saniye kala patlamış ve olay sonucunda içinde bulunan tüm astronotlar ölmüştür?

A. Explorer
B. Challenger
C. Galileo
D. Saturn V

14- Ay’a giderek başarıya ulaşan ilk Apollo görevi hangisiydi?

A. Apollo 10
B. Apollo 11
C. Apollo 12
D. Apollo 13

NASA sloganı nedir, ne anlama gelir?

15- NASA’nın sloganı nedir, ne anlama gelir?

A. Yarının geleceği için
B. Sonsuzluğa ve ötesine
C. Hepimizin yararı için
D. İleriye ve yukarıya

16- Uluslararası Uzay İstasyonu’nda aynı anda kaç astronot yaşayabilir?

A. 6
B. 10
C. 15
D. 20

CEVAP ANAHTARI

  1. C
  2. C
  3. A
  4. C
  5. B
  6. B
  7. C
  8. A
  9. D
  10. C
  11. C
  12. B ve A
  13. B
  14. B
  15. C
  16. A

NASA’dan uyarı: Güneş uykuda, Mini Buzul Çağı başlıyor!