Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 3 küçüldü. Buna karşın devlet harcamaları yüzde 3,5 arttı. Kişi başı gelir 2007 seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “En kötüsü geride kaldı” açıklaması yaptı.
Türkiye 4. çeyrekte yüzde 3 küçüldü: Kişi başı gelir 2007 seviyesine geriledi
2018 yılının tamamında büyüme yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. Bakan Albayrak’ın açıkladığı YEP’te büyüme hedefi yüzde 3,8’di. Kişi başı gelir de 2007 seviyesine gerileyerek, 9632 dolar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi 2018’in dördüncü çeyreğinde yüzde 3 küçülürken, yılın tamamında yüzde 2,6 büyüme kaydetti.
Beklenti dördüncü çeyrekte yüzde 2,6 küçülme ve yılın tamamında yüzde 2,5 büyüme yönündeydi.
Kişi başı gelir 11 yıl geriye gitti!
Kişi başına GSYH değeri, 2018’de 9 bin 632 dolar olarak hesaplandı. Bu değer, 2017’de 10 bin 597 dolar olarak belirlenmişti.
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre yüzde 1,1 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 57,6 oldu.
Berat Albayrak: En kötüsü geride kaldı
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2018 büyüme verileri için “İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. 2019’a ait güncel veriler, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğine işaret etmektedir” açıklamasında bulundu.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 3 küçülürken, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’tan ‘iyimser’ açıklamalar geldi. Ekonominin toparlanma eğilimine girdiğini belirten Albayrak, dış talebin büyümeye 9,7 puan katkı yaptığını söyledi.
Twitter’dan açıklama yapan Albayrak şunları kaydetti:
“2018 son çeyrek büyümesi % -3 olarak piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşmiştir. İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık. İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir.
Tarihin en ciddi spekülatif saldırısının yanında küresel alanda büyümenin yavaşlama eğilimine girdiği döneme rağmen 2001 ve 2008 yıllarındakine benzer bir durum gerçekleşmemiş, süreç çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatılmıştır.
Son çeyrekte görülen daralmaya rağmen net dış talebin büyümeye 9,7 puan pozitif katkı sağlaması dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğinin önemli bir işaretidir.
Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş trendi, öncü göstergelerdeki iyileşmeler, finansmana erişimde atılan adımlar ve istihdam seferberliği sayesinde 2019 yılında büyümenin YEP’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır.
2019’a ait güncel veriler, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğini, büyümedeki yavaşlamanın geçici bir durumu yansıttığını ve ılımlı toparlanma eğiliminin başladığına işaret etmektedir. Artan ihracat ve turizm gelirleri büyümeyi besleyen ana kalemler olacaktır.
Ekonomi politikalarında güçlü bir koordinasyon dönemi yaşıyoruz. Nisan’dan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz.
YEP kapsamında cari açığı azaltacak, katma değerli üretimi artıracak, milletimizin refahını yükseltecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”
Emin Çapa: Kriz resmi verilerle başlamış oldu
Verileri analiz eden ekonomi editörü Emin Çapa, 2018’in son çeyreği itibariyle krizin resmi verilerle de başlamış olduğuna dikkat çekti.
SON 1 YILDA NE KADAR FAKİRLEŞTİK?
Türkiye 67.4 milyar $
Kişi Başı 967 $ https://t.co/Z44ffS8qqB— Emin Çapa (@ecapa_aklinizi) 11 Mart 2019
Küçülmeye rağmen devlet harcamaları yüzde 3,6 arttı
2018 yılında devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 14,4 olurken, sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,6 arttı, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 1,7 azalış gösterdi.
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 8,9 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12,9 azaldı.
2018 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ihracatı yüzde 7,5 arttı, ithalat yüzde 7,9 azaldı. Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,6 artarken ithalatı ise yüzde 24,4 azaldı.
İşgücü ödemeleri 2018 yılında yüzde 18,6 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 18,7 arttı.
İşgücü ödemeleri, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,5, net işletme artığı/karma gelir yüzde 10,6 arttı.
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 31,1 iken bu oran 2018 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 31,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 53,9’dan yüzde 51,3’e düştü.
Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 19,1 artarak 3 trilyon 700 milyar 989 milyon lira olarak gerçekleşti.
GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, tarım ve sanayinin katma değeri sırasıyla yüzde 1,3 ve 1,1 artarken, inşaat sektörünün yüzde 1,9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 5,6 artış kaydetti.
Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının dördüncü çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 0,5, sanayi sektörü yüzde 6,4 ve inşaat sektörü yüzde 8,7 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 0,3 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,2 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 azaldı.