Yeni Zelanda’da cami katliamı yapan saldırgan 43 gün Türkiye’de kalmış

Yeni Zelanda’da camileri hedef alarak onlarca kişiyi öldüren ve yaralayan 28 yaşındaki Brenton Tarrant’ın Türkiye’yi ziyaret ettiği ve 43 gün kaldığı ortaya çıktı. Tarrant’ın Türkiye’de bulunduğuna dair fotoğraflar yayımlandı.

Yeni Zelanda cami katliamı yapan saldırgan 43 gün Türkiye de kalmış
Yeni Zelanda’da cami katliamı yapan saldırgan 43 gün Türkiye’de kalmış

“İlk değerlendirmemiz, Christchurch’teki korkunç terör saldırısının failinin birden fazla Türkiye’yi ziyaret etmiş olduğu yönünde.” diyen üst düzey bir Türk yetkili, TRT World’e verdiği demeçte, şahsın uzun süre Türkiye’de vakit geçirdiğini aktardı.

Öte yandan, Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı, Brenton Tarrant’ın geçen yıl 9-15 Kasım’da Bulgaristan’a giderek araç kiraladığını ve bazı tarihi yerleri gezdiğini açıkladı


Reuters’ın bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Brenton Tarrant’ın Türkiye’deki bağlantıları araştırılıyor.

Saldırganın Avrupa, Asya ve Afrika’da üçüncü ülkelere de seyahat etmiş olabileceğini de söyleyen Türk yetkili, “Şu anda teröristin ülke içindeki hareketlerini ve kurduğu temasları araştırıyoruz.” diye konuştu.

Adı açıklanmayan Türk yetkili, Tarrant’ın 17 – 20 Mart 2016’da Türkiye’ye giriş çıkış yaptığını belirterek konuyla ilgili soruşturma yürütüldüğünü ifade etti.

Tarrant’ın Türkiye’de bulunduğuna dair fotoğraf:

Tarrant'ın Türkiye'de bulunduğuna dair fotoğraf:

​Saldırganın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında olmak üzere toplam 43 gün Türkiye’de kaldığı belirlendi.

Türk polisinin terör saldırısını gerçekleştiren şahsın 43 gün boyunca kaldığı Türkiye’de neler yaptığını araştırdığı da kaydedildi.

Saldırganın yayımladığı manifestoda, Türklere yönelik tehditler de yer alıyor.

Tarrant’ın saldırıyı gerçekleştirmek üzere camiye doğru ilerlediği sırada araçta dinlediği şarkılardan birinin sözlerinin Sırpça bir Çetnik şarkısı olması dikkati çekiyor.


Bu arada Avrupa seyahati sırasında aşırı sağcı gruplarla görüştüğü belirlenen Tarrant’ın bu saldırıyı 2017’de gerçekleştirdiği Avrupa ziyaretinden sonra planlamaya başladığını söylediği aktarıldı.

Brenton Tarrant’ın Türkiye tehditleri

Yeni Zelanda’daki saldırgan 70 sayfa manifesto yayınladı. Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı düzenlendiği haberinden sonra  saldırganın Türkiye ve Türklere yönelik tehditleri de gündeme geldi.

Saldırgan Brenton Tarrant yayınladığı manifestoda “Konstantinopolis’e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak” diyor.

“Boğazın Batı yakasında yaşamayı denerseniz sizi öldüreceğiz”

Tarrant’ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor. “Türklere” başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

  • “Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz’ın Doğu yakasında.
  • Ama Boğaz’ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa’ya gelirseniz sizi öldüreceğiz.
  • Konstantinopolis’e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak.”

Bulgaristan Başsavcılığından açıklama

Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov, Tarrant’ın geçen yıl 9 Kasım’da Dubai’den uçakla gelerek; araç kiralayıp ülkenin Dryanovo, Plevne, Veliko Tırnovo, Blagoevgrad, Kazanlık, Bansko, Pernik ve diğer bazı tarihi şehirlerini gezen Tarrant’ın, 15 Kasım’da Romanya’nın başkenti Bükreş’e geçtiğini, ardından da yine kiralık araçla Macaristan’a gittiğini aktardı.

Başsavcı Tzatzarov, saldırhanın 2016 yılında da Balkanlar’ı gezdiğini, Sırbistan ve Karabağ’ı ziyaret ettiğini ifade etti.

Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Mladen Marinov da Brenton Tarrant’ın Bulgaristan’da bulunduğu tüm noktaların, ülkedeki temaslarının ve kullandığı sim kartların bilgilerinin araştırıldığını ifade etti.

Pakistan’a da gitmiş


Öte yandan, saldırganın geçtiğimiz Ekim ayında Pakistan’a seyahat ettiği ortaya çıktı. BBC’ye konuşan Pakistanlı bir otel sahibi Brenton Tarrant’ın Pakistan’ın Keşmir bölgesindeki Gilgit-Baltistan’da yer alan otelde 2 gece kaldığını doğrulayarak, “Sıradan bir turist gibiydi. Müslümanlara karşı görünür bir saldırganlığı yoktu. Hatta Pakistan’da seyahat etmeyi ne kadar sevdiğini Facebook’ta yazmıştı.” dedi.

Yeni Zelanda’da iki camiye silahlı saldırı: Dünya şokta!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.