2019’un Mart ayı, kadın anlamında nasıl geçti? Neler yaşandı? İşte, tüm gelişmeler…
Kadın: 2019 Mart ayı raporu:
TDK’ya göre “dul kadın” toplumun kurallarını uygulamak zorunda
TDK, “Büyük Türkçe Sözlük” ve “Güncel Türkçe Sözlük”te verdiği özellikle cinsiyetçi anlatımlarla tepki çekiyor. Son olarak TDK, “dul kadın” kelimesinin anlamını “Kocasını ölüm yoluyla yitiren, bundan dolayı toplumun bu durumda koymuş olduğu kuralları, kaçınmaları uygulamak zorunda olan kadın” olarak güncelledi.
Daha önce TDK’nin bazı kelimelere getirdiği tanımlamalar tepki çekmişti. O kelimelerden bazıları şunlar;
- Hanım: Kadınlığın bütün iyi niteliklerini taşıyan kadın.
- Kirli: Aybaşı durumunda bulunan kadın.
- Müsait: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın.
- Esnaf: Kötü yola sapmış olan kadın.
- Kötüleşmek: Toplumun ahlak kurallarına aykırı davranmaya başlamak.
- Oğlan: Cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek.
- Erkek: Sözüne güvenilir, mert.
- Hayat kadını: Para karşılığında erkeklerin cinsel zevklerine hizmet eden ve bu işi meslek edinen kadın, orta malı, kaldırım çiçeği, kaldırım süpürgesi, kaldırım yosması, sürtük.
- Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın).
Yargıtay’dan tacize uğrayan kadın çalışanı koruyan karar
İstanbul’da polietilen köpük sanayi şirketinde çalışan bir işçi, aynı iş yerindeki bir kadın çalışanı gece yarısı telefondan mesaj yoluyla taciz etmeye başladı. Kadının rahatsız olması üzerine, önce pişman olduğuna ilişkin mesajlar atan işçi, ardından “mesajları yetkililere söylerse ikisinin de zarar göreceği”ne dair mesaj gönderdi.
Kadının, durumu iş yeri yetkililerine bildirmesi üzerine tutanak tutularak işçinin savunması alındı. Şirket daha sonra “bir kadına gece vakti gönderilen bu mesajların taciz ve tehdit içerdiği” gerekçesiyle işçinin iş akdini feshetti.
İşçi ise iş akdinin geçerli bir neden olmaksızın, ihbarsız şekilde, haksız feshedildiğini öne sürerek, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi istemiyle dava açtı.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş yerinde cinsel tacizde bulunan işçinin eylemini, işveren için haklı fesih nedeni saydı.
Cumhur İttifakının Nazilli adayı Haluk Alıcık kadın işçiyi darp etti
MHP Nazilli Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakının adayı Haluk Alıcık’ın işten attığı bir kadın çalışanı darp ettiği ortaya çıktı.
Aydın Life isimli internet sitesinde yayınlanan görüntülerde kadının “1350 liraya çalışıyorum burada, 10 kere maaşımdan kesinti yapıldı” diyerek hakkını aradığı görüldü.
https://www.youtube.com/watch?v=-u-JgmSFTJ0
Sezgin Tanrıkulu: 17 yılda 15 bin kadının yaşam hakkı ihlal edildi
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kadınların maruz kaldığı hak ihlallerini raporlaştırdı.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı “2018 Türkiye’de Kadın Yaşam Hakkı İhlalleri” raporuna göre 2002 yılında Türkiye’de öldürülen kadın sayısı 66 iken, bu sayı yüzde 392 artarak 2018’de 440’a ulaştı. 2019’un Ocak ayında 43, Şubat ayında ise 31 kadın öldürüldü. AKP hükümetinin geldiği günden 2019 Mart ayına kadar toplam 15 bin 34 kadının yaşam hakkı ihlal edildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kaynaklarına atıfta bulunulan raporda, ‘kadın sığınma evlerinin’ kapasitesinin 2013’ten bu yana sadece 256 kişi arttırıldı ve 2 bin 697’ye ulaştı. Belediyelere bağlı 237 kadın sığınma evi olması gerekirken, Türkiye genelinde 3 bin 454 kişi kapasiteli toplamda 144 kadın sığınma evi var.
Sağlık emekçisi kadınların etkinliği iptal edildi: “Çok siyasi”
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle sağlık emekçilerinin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bilimler anfisinde yapacakları panel, “çok siyasi” bulunduğu gerekçesiyle iptal edildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, iptal kararını protesto etti. Şube binasında yapılan açıklamada, “Biz SES’li kadınlar, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığının antidemokratik tutumunu kınıyoruz” denildi.
ODTÜ Rektörlüğü 8 Mart etkinliğini ‘siyasi’ diyerek yasakladı
ODTÜ Rektörlüğü, Sosyal Demokrasi Topluluğu’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 6 Mart’ta gerçekleştireceği “Yerel Yönetimlerde Kadın” başlıklı panel konusunun siyasi olmasını gerekçe göstererek yasakladı. Panele konuşmacı olarak CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan katılacaktı.
Topluluk üyeleri, “Siyasal fikir topluluklarına ‘Siyasi etkinlikler yapmayın’ demek esas siyasi olandır” dedi. Yasaklanan panel, 5 Mart Salı günü saat 18.00’de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde gerçekleştirildi.
Kadınların öncelikli sorunları şiddet, işsizlik ve eğitim
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2019 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre 2019 yılında kadının en büyük sorunu, ‘Şiddet’. İkinci sırada ‘işsizlik’, üçüncü sırada ise ‘eğitimsizlik’ geliyor.
Araştırma Ocak-Şubat aylarında İstanbul başta olmak üzere toplam 23 ilde, kadın ve erkek 18 yaş üzeri bin 205 kişi ile gerçekleştirildi.
Dünya genelinde her 10 kadından 4’ü şiddet görüyor
Dünya genelinde kadınların yüzde 35’i hayatlarının bir döneminde fiziksel ve cinsel şiddete ya da cinsel saldırıya maruz bırakılıyor.
Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık her 10 kadından 4’ü fiziksel ya da cinsel şiddet görüyor.
Yaklaşık 650 milyon kadın ve kız çocuğunun 18 yaşından önce evlendiği ya da evlenmeye zorlandığını, çocuk yaşta evliliklerin ise aile içi şiddeti artırdığını gösteriyor. 120 milyon kız çocuğunun da zorla cinsel ilişkiye sürüklendiği belirtiliyor.
TGS’den 8 Mart raporu: Kadın gazetecilere taciz, şiddet, ayrımcılık
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne giderken kadın gazetecilerin yaşadıklarını anlattığı ‘Şiddet Deneyim Paylaşım Grubu Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, kadın gazeteciler patronlarının, yöneticilerinin, haber kaynaklarının ve haberlerini yaptıkları kişilerin tacizine maruz kalıyor. İş yerinde patron ve yöneticilerin tacizine maruz kalan kadınların bunu üst birimlere bildirdikleri halde sonuç alamadıklarını aktaran rapor, kadınların tüm bunların sonucunda işi bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar, yalnız olmadıklarını hissettiklerinde ise şiddetle daha kolay başa çıktıklarının altını çiziyor.
DİSK/Genel-İş Kadın Emeği Raporu’nu açıkladı
DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne atfen her yıl kadın işçilerin çalışma hayatında karşılaştığı sorunlarını görünür kılmak amacıyla Kadın Emeği Raporu’nun dördüncüsünü açıkladı.
20 milyondan fazla kadın çalışma hayatının dışında kaldı
2017 yılında her 10 kadından sadece 3’ü istihdam içerisinde yer aldı. Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 28,9’da kalırken, erkeklerin istihdama katılım oranı yüzde 65,1 oldu. 2018 yılının Kasım ayında ise kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29,1 oldu. AB üye ülke ortalamalarında kadın istihdam oranı yüzde 45,9, OECD üye ülkelerinde ise yüzde 44,4’tür.
3 milyon kadın haftada 45 saatten fazla çalışıyor
Çalışma hayatında yer alan kadınlar toplumsal rollerinden kaynaklı çifte mesai yapıyor. Haftalık 45 saatten fazla çalışan kadın işçi sayısı 2014 yılında 2 milyon 774 bin kadın iken 2017 yılında 200 bin kişi artarak 2 milyon 974 bin oldu. Bununla birlikte haftalık 45 saatten fazla çalışan kadınların kayıt dışılığı da oldukça yüksek.
Kadın işsizliği arttı
Kadın işsizliği Nisan ayına kadar düşme eğilimindeyken, Haziran ayından itibaren artmaya başladı, Kasım ayı itibariyle de bu oran yüzde 15’lere ulaştı. Erkeklerde ise bu oran yüzde 11,2 oldu. Tarım dışı işsizlik oranlarına baktığımızda ise işsizliğin en çok kadınları etkilediğini görüyoruz. Kadınlarda tarım dışı işsizlik oranı yüzde 18,5, erkeklerde ise yüzde 12,6’dır.
İşsizlik sigortasına başvuran kadın sayısı arttı
2018 yılında işsizlik ödeneği için yapılan başvuru sayısı bir önceki yıla göre yüzde 57,7 artış gösterdi. Bir önceki yılın aralık ayında işsizlik ödeneğine yapılan başvuru sayısı 29 bin 631 iken 2018 yılı Aralık ayında işsizlik ödeneğine yapılan başvuru sayısı 17 bin 106 kişi artarak 46 bin 737’ye ulaştı.
Kadınlardan cinsiyetçi fıkra anlatan Tarsus adayı Şevket Can’a tepki
Tarsus Belediye Başkanı ve Cumhur ittifakı adayı Şevket Can’ın cinsiyetçi ve hakaret içeren fıkra anlattığı görüntülere Tarsus Kadın Platformu tepki gösterdi.
Şevket Can’ın kadınların bulunduğu etkinlikte “Buradaki ‘bayan’ arkadaşlarımız ve hemşehrilerimiz de bize alınmayacaktır, fazla da argo değil, az bir şey argo” diyerek kadınlara hakaret ve cinsiyetçi söylemler içeren fıkrayı anlattığı hatırlatılan açıklamada; “Can ‘Canlı yayın yapanlar’ var diyenlere ‘Yaparlarsa yapsınlar umurumda değil’ diyerek cüretkâr şekilde sözlerine devam etmiştir. Şevket Can’ın bu kadın düşmanı tutumunu Tarsus Kadın Platformu olarak kınıyoruz” denildi.
https://www.youtube.com/watch?v=CV2JC0v_3Yg
2018 yılında Türkiye’de kadın işçilerin durumu raporu açıklandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı “Türkiye’de Kadın İşçilerin Durumu” raporuna göre, 2018 yılında en az 120 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, kadın işçilerin neredeyse yüzde 93’ü sendikasız çalışıyor, ne istihdamda ne de eğitimde olan kadınların oranı ise yüzde 33’lerde.
Kadın emekçilerin yüzde 26’sının güvencesiz olarak çalıştığına dikkat çekilen raporda, kadın işçilerin büyük bir bölümünün ise iş yerlerinde mobinge ve psikolojik baskıya maruz kaldığı belirtildi. Kadın işçilerin çalışma yaşamında en büyük sorunları uzun çalışma süreleri, düşük ücretler ve iş yerlerinde uğradıkları ayrımcılık olarak göze çarparken, kadınların yüzde 72’si çalışma yaşamlarından bu sorunlar nedeni ile şikâyetçi olduğunu belirtmiş.
AKP’nin kadın toplantısında erkekler konuştu, kadınlar dinledi
AKP Diyarbakır’da AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın katılımıyla “Kadınlar Şehri Konuşuyor” başlıklı kadın toplantısı düzenledi. Kayaşehir’de düzenlenen toplantıya AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cumali Atilla konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının moderasyonu bir kadın tarafından yapılırken toplantıda özel olarak kadın konuşmacı bulunmaması dikkat çekti. Kadın toplantısında kadınlara düşen ise erkeklere soru sormak oldu.
Oyuncu Yaşar Alptekin: Sokakta sigara içen kadın ucuzdur
Posta gazetesinden Alev Gürsoy Cinmen’e konuşan Alptekin, “Kadınlar, tesettürle harama karşı kendilerini korurlar. Bazı tesettürlü kadınlara bakıyorum; dudaklarda ruj, gözler sürmeli, koku yoğun, dapdaracık kıyafetler… Tesettür bu olamaz. Bu şekilde Müslüman değil ancak Süslüman olurlar. Böyle yaparak İslam’a zarar veriyorlar. Bir de tesettürlü olsun ya da olmasın sokakta sigara içen kadın ucuzdur.” dedi.
Koç Üniversitesinde erkek şiddetinin örtbas edilmesine tepki
Koç Üniversitesinde okulun kütüphanesinde, öğrenci F.K’nin bir kadın öğrenciyi darp ve taciz etmesine yönelik tepkiler sürüyor. Öğrenci F.K., hakkında hukuki süreç başlatılırken okul yönetimi de öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı.
Disiplin soruşturmasının 2 aydır sonuçlandırılmaması, F.K.’nin adının karıştığı başka şiddet olaylarının da ortaya çıkması ve F.K.’nin oyuncusu olduğu spor takımının antrenörü S.O’nun darp edilen kadın öğrenciyi tehdit ettiği iddiaları öğrencilerin tepkisinin büyümesine neden oldu.
“Kampüste Güvende Değiliz” pankartıyla bir araya gelen öğrenciler, rektörlük binası önüne yürüyerek soruşturmanın adil ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını istedi.
Cinsiyetçi ‘kamyon arkası yazısı’ trafikten men edildi
Yıldırım ilçesinde seyreden vinç, hemen arkasındaki otomobilde bulunan sürücü E.E. tarafından fotoğrafı çekilerek trafik polisine şikâyet edildi.
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, vinci Osmangazi ilçesinde durdurdu. Ehliyetsiz sürücü G.T., aracını bırakıp kaçmaya çalışırken yakalandı. Sürücüye toplamda 4 bin 922 lira para cezası kesilirken yazı da vinçten söküldü. Vinç trafikten men edildi.