Kadın: 2019 Şubat ayı raporu

Şubat ayına Binali Yıldırım’ın kadınlarla ilgili, “Evliliğin sırrı ‘itaat et rahat et’. ‘Peki’ demesini mutlaka başarmamız lazım” ifadeleri damga vurdu. Şubat 2019 kadın anlamında nasıl geçti? Neler yaşandı? İşte, tüm gelişmeler…

Kadın: 2019 Şubat ayı raporu binali yıldırım itaat

Binali Yıldırım: Evliliğin sırrı ‘itaat et, rahat et’

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, 27 Şubat’ta İstanbul Çekmeköy’de kadınlarla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında pozitif ayrımcılığa inanmadığını söyleyen Binali Yıldırım, konuşmasının devamında “Evliliğin sırrı ‘itaat et rahat et’. ‘Peki’ demesini mutlaka başarmamız lazım” ifadelerini kullandı.


TİHEK cinsel kimliği, ayrımcılık temelleri arasında saymadı

10 Ağustos 2018 tarihinde, biri Pembe Hayat Yönetim Kurulu üyesi iki trans kadın rezervasyonları olduğu halde cinsiyet kimliği gerekçe gösterilerek Cinnah Otel’e alınmadı.

Olayın ardından Pembe Hayat hukuk departmanı konuyu Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) taşıyarak yaşanılan olayın “Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı” kapsamında bir suç oluşturduğunu belirtti. Yapılan başvuru ise “Cinsel kimlik ayrımcılık temeli sayılmıyor” gerekçesi ile reddedildi.

2 bin 504 adaydan sadece 385’i kadın, yerel seçimlerde aday gösterildi

Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman, CHP’nin illerde açıkladığı 51 belediye başkan adayından sadece 2’sinin, ilçelerde açıkladığı 785 adaydan sadece 39’unun, İYİ Partide ise toplam 122 adaydan sadece 4’ünün kadın olduğunu belirtti.

İkiz prematüre bebekleriyle cezaevinde tutulan anne için çağrı

Ağrı’da, 2015 yılında katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle 4 yıl 2 ay ceza alan Filiz Karaoğlan, 7 aylık ikiz bebekleriyle birlikte yaklaşık 2 aydır Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

28 sivil toplum örgütü, 7 aylık prematüre ikiz bebekleriyle Patnos cezaevinde bulunan Filiz Karaoğlan’ın cezasının infazının ertelenmesini istedi.

İmza atan kurumlar ise şöyle:

  • Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi
  • Ceza infaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
  • Çanakkale Kadın Dayanışması
  • Çanakkale Kadın Platformu
  • Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi
  • Deli Dalgalar İnisiyatifi
  • Demir Leblebi Kadın Derneği
  • Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği
  • Erzincan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
  • İnsan Hakları Derneği
  • İnsan Hakları Gündemi Derneği
  • Kadın Yazarlar Derneği
  • Kadınlarla Dayanışma Vakfı
  • Kaos GL
  • Özgürlükçü Hukukçular Platformu
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkezi
  • Sosyal Dayanışma Ağı SODA
  • Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği
  • Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi
  • Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı
  • Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar
  • Türk Tabipler Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu
  • Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı
  • Türkiye İnsan Hakları Vakfı
  • Yeni Demokrat Kadın
  • Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi
  • Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi
  • Van Barosu

Cinsel istismar sanığı öğretmen, yargılama bitmeden göreve başlamış

Erzurum’da lisede müdür yardımcısıyken Y.K. isimli kız öğrencisine (16) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanıp bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen M.Y.’nin (36) tutuksuz yargılamasına devam edildi. Duruşmada ‘WhatsApp’ üzerinden öğrencisine yazdığı öne sürülen mesajların incelenmesiyle hazırlanan rapora itiraz eden M.Y.’nin bir süre açığa alındığı, 16 Ocak’ta ise başka lisede göreve başladığı ortaya çıktı.

Üniversite öğrencisi Merve Demirel polis tarafından taciz edildi

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) tarafından 16 Şubat’ta Ankara Sakarya caddesinde gerçekleştirilen eylemde Merve Demirel, kendisini gözaltına alan polisin cinsel tacizine uğradı.

Üniversite öğrencisi Merve Demirel, “Olay büyüyüp tepki çekince Emniyet olayı terörize edip üzerinden atmaya çalışıyor” dedi. Demirel, polis hakkında suç duyurusunda bulunurken, avukatı da “Artık görüntü var elimizde, umuyorum ki dava sürecini başlatacağız” açıklamasında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, üniversite öğrencisi Merve Demirel’in gözaltına alındığı sırada polisin cinsel tacizine maruz kaldığına dair iddiaya ilişkin, “Bir telaş içerisinde, bir kişiyi arabaya yerleştirmeyle alakalı telaşın verdiği yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.

Bakan Soylu’dan açıklama

“Taciz varsa üzerine ilk biz gideriz” diyen İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Yasadışı eylem yapıp direnirseniz, uyarılardan sonra ‘kargatulumba’ gözaltına alınırsınız. Eğer taciz varsa üzerine ilk biz gideriz. Hayatı kendi gibi düşünmeyenleri tacizle geçenlerin ‘Babası FETÖ’den ihraç, kardeşi DHKP-C’li proje kadın’ üzerinden polisi ezmesine müsaade etmeyiz.”

Merve Demirel: Ailemin ve kendimin can güvenliğimden endişeliyim

Merve Demirel’i taciz eden polisi savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları ardından, tacize karşı çıkanlara yönelik tehditler sürüyor. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Merve Demirel, Soylu’nun açıklamaları ardından “Yaşadığımız olayı bıraktım, ailemin başına bir şey gelecek diye endişelenmeye başladım” dedi.

Cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmen tutuklandı

Adana’nın Sarıçam ilçesindeki bir okulda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan A.T.’nin erkek öğrencilerine cinsel istismarda bulunduğu ileri sürüldü.

Ailelerin şikayeti üzerine A.T., gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen A.T., çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.


CHP Milletvekili Sera Kadıgil: Regl olduğumuz için vergi ödemek istemiyoruz

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kadınların ve trans bireylerin menstrüel dönemde zorunlu ve temel olarak kullanmak zorunda olduğu ped ve diğer hijyen ürünlerindeki vergi oranının düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

Türkiye’de, 386 kapalı ve açık ceza infaz kurumunda 10 binin üzerinde kadın, 82 kız çocuğu bulunduğuna dikkat çeken Kadıgil, cinsiyete duyarlı uygulama ve politikalar üretilmesi gerektiğini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Regl olduğumuz için vergi ödemek istemiyoruz” dedi.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde hijyen ürünlerinden çok düşük oranlarda vergi alındığını ifade eden Kadıgil, teklifinde şu bilgilere yer verdi:

Avrupa Birliği 2007’de aldığı kararla, üye ülkelerin bu hijyen ürünleri üzerindeki vergileri yüzde 5’e kadar indirmesine izin verdi.

İngiltere, vergi oranını yüzde 5’e çekerken elde edilen vergilerin kadına yönelik şiddetle mücadele derneklerine bağışlanması kararını aldı.

Fransa vergi oranını yüzde 20’den yüzde 5.5’e indirdi.

Kanada gelen baskılar üzerine vergiyi sıfırladı.

Malezya önce vergi oranını yüzde 10’dan yüzde 6’ya indirdi, ardından sıfırladı.

İrlanda da hijyen ürünlerinden vergi almayan ülkeler arasında.

ABD’nin pek çok eyaletinde; örneğin Minnesota, Illinois, New York, Massachusetts, Maryland, Connecticut, Florida’da tampon vergisinin kaldırılmasına karar verildi, Nebraska, Virginia ve Arizona’da ise vergiyi kaldırmaya yönelik yasa tasarıları gündeme alındı.

İspanya 2019’da bu ürünleri temel ihtiyaç kabul ederek vergileri indirmeyi gündeme aldı ve vergiyi yüzde 10’dan yüzde 4’e indireceğini duyurdu.

Avustralya’da 2000 yılından beri uygulanan yüzde 10’luk vergi, 3 Ekim 2018’de tamamen kaldırıldı.

Kanada, 1 Temmuz 2018’de tampon vergisini kaldırdı.

Hindistan Temmuz 2018 itibarıyla vergiyi tamamen kaldırdı.

İskoçya hükümeti, öğrenim çağındaki genç kızların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerini karşılama kararı aldı. Eylül ayından itibaren, her ay 395 bin öğrenciye okullarda ve eğitim kurumlarında bedava hijyen ürünü dağıtacak olan İskoçya dünyada bir ilke de imza attı.

Kepez Belediyesi erkek konuşmacılarla 8 Mart etkinliği düzenleyecek

Çanakkale Kepez’de Kepez Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “Kepez’de Kadın Olmak” başlığıyla düzenleyeceği panele sosyal medyadan tepki yağdı. “Kepez’de Kadın Olmak” adıyla düzenlenecek panelde yer alan konuşmacıların tamamının erkek olduğu görüldü.

Hemşireyi taciz ettiği iddia edilen müdür tutuklandı


Bursa’nın Osmangazi ilçesinde özel hastanede hemşireye cinsel tacizde bulunduğu ileri sürülen özel kalem müdürü F.Y., tutuklandı. Savcılık ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere mahkemece serbest bırakılan F.Y., savcının itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı. F.Y., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kadın: 2019 Ocak ayı raporu


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.