Kadın: 2019 Ocak ayı raporu

2019’un ilk ayı, kadın anlamında nasıl geçti? Neler yaşandı? 

Kadın: 2019 Ocak ayı raporu

Bakanlık’tan mide bulandırıcı savunma: ‘risk grubunda değil’

İki çocuk annesi Meltem Ece’nin hakkında koruma kararı varken, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından öldürülmesine ilişkin, koruma yükümlülüğünü yerine getirmediği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine 400 bin TL’lik manevi tazminat davası açılırken Bakanlık, Ece’nin ‘yüksek risk grubu’nda bulunmadığı savunmasını yaptı.

AÖF’den eğitime cinsiyetçi yaklaşım

Anadolu Üniversitesi, cinsiyetçi yaklaşımıyla eğitimi bir kez daha sorgulattı. Açıköğretim Fakültesi Sosyal Psikoloji 1 ders kitabının test bölümündeki soruların cinsiyetçi ifadeler ve önermeler içermesi dikkat çekti.


aöf cinsiyetçi soru

Kadın öğretmenlere topuklu ayakkabı yasağı

Ankara’nın Sincan ilçesindeki Akşemsettin İlkokulu Müdürü Mehmet İpek, “Dinen caiz olmadığı” gerekçesiyle kadın öğretmenlerin topuklu ayakkabı giymesini yasakladı.

Erken yaşta evlilik için af yasası 

AKP, büyük tartışmalara neden olan “Tecavüze uğrayan çocuğun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi durumunda ertelemeye gidilecek ceza” hakkındaki önergeyi 2016’da meclise sunmuştu.

Önergede ise ‘cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir’ ibaresi yer almıştı.

İki yıl aranın ardından tasarının yeniden gündeme getirilmesi için çalışmalar yapıldığı ortaya çıktı.

Nevin Yıldırım davasında onama istemi

Yargıtay başsavcılığı, Isparta’da kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü erkeği öldürüp başını kesen Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezasının onanmasını istedi.


Ankara Barosundan Şişli emniyet müdürü hakkında suç duyurusu

Ankara Barosu, İstanbul Şişli’de yapılan bir fuhuş operasyonu sonrası gözaltına alınan iki kadının, ele geçirilen para ve uyuşturucu ile birlikte fotoğraflarının çekilerek basına servis edilmesini, ‘evrensel insan hakları ihlal edildiği’ gerekçesiyle, Şişli İlçe Emniyet Müdürü hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Bir bu kalmıştı! Bağcılar Belediyesi’nden ‘hanımefendilik dersleri’

Üniversite sınavına hazırlanmak için gelen kız öğrencilere, Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi’nin hanımefendilik dersleri vermesi akıl alır gibi değil. Matematik mühendisi Arzu Arda tarafından verilen eğitimde ise bir İstanbul hanımefendisi nasıl olur? Bakalım…

  • Bir hanımefendi toplum içerisinde dakikalarca telefonda sesli konuşmayacak. Özelikle de mahrem konuları.
  • Toplu taşıma içerisinde sırt çantasını sırtında taşımayacak. Eline alacak ya da önüne takacak.
  • Toplu taşıma araçlarında ve evlerde yayılarak oturmayacak.
  • Yemek yerken elinde, çatal bıçak vs. sallamayacak. Ağzında yemek varken mümkün olduğunca konuşmayacak.
  • Dondurmayı yalayarak yemeyecek.
  • Yeni tanıştığı birine ‘Siz’ diye hitap edecek. ‘Kaç yaşındasınız’ sorusunu sormayacak ve hayatında ‘Lütfen ve teşekkür ederim’ kelimelerini daha sık kullanacak.
  • ‘Abi’ diye hitap etmeyecek, argo konuşmayacak.
  • Yemeğe toplu şekilde başlayacak
  • Kişisel bakımına özen gösterecek.
  • Yeni tanıştığı birine ‘Evli misin ya da kaç çocuğun var?’ diye sormayacak.
  • Abartılı giyinmeyecek. Sabah erken saatte düğüne gidiyormuş gibi makyaj yapmayacak. Bunları yaparken ölçülü olacak.
  • Toplum içerisinde sakız çiğnemeyecek.
  • Sosyal medyada yediğini içtiğini paylaşmayacak.

Kadın haklarını savunan öğrencilere takdir teşekkür belgesi verilmedi

İstanbul Küçükçekmece Kadriye Moroğlu Lisesi’nde yaşanan tacize sessiz kalmayan öğrenciler okulda dersleri boykot ederek sosyal medyada #TacizVarSesÇıkar etiketiyle kampanya başlatmıştı. Okul yönetimi ise tacizci öğretmeni protesto eden 15 öğrenciye disiplin ve uzaklaştırma cezası vermekle yetinmeyerek öğrencilere notları gereği hak ettikleri halde takdir ve teşekkür belgelerini de vermedi.

Sakarya gazetesi “fıkra” diye tecavüzü övdü

Eskişehir’in en eski gazetelerinden biri olan Sakarya gazetesi, 22 Ocak 2019 Salı günü yayınladığı fıkra ile adeta bir rezalete imza attı. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü olan Hakkı Sağlam’ın köşe yazısında yer verdiği “Cenaze” başlıklı fıkra, kadına yönelik şiddeti ve tecavüzü meşru kıldı.

Özür diledi

Sağlam, 25 Ocak tarihli gazetede bir özür metni paylaştı. Sağlam yazısında şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz gün köşemizde ‘Cenaze’ başlıklı bir fıkra çıkmıştı. Fıkrada cenaze evi sandıkları bir yere giren gelin ve kaynana tecavüze uğruyor, kaynana ise ‘Ben bu cenazenin yedisine de kırkına da gelirim diyordu… Fıkrada kadına tecavüz ve şiddeti mizah kılıfı altında normalleştirmişiz. Biz bunu sadece fıkra ve mizah olarak görmüştük. Bu yanını hiç düşünmemiştik. Kadınlarımız bu konuda haklı. Onları istemeyerek de olsa üzdüysek af ola…

Gazeteci Melis Bayraktar işe iade davasını kazandı

Sözcü.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’in yemek teklifini kabul etmediği için mobbinge uğrayan ve işten atılan Sözcü Gazetesi Eski Muhabiri Melis Bayraktar, gazeteye açtığı işe iade davasını kazandı.

Ayşen Gruda 74 yaşında hayatını kaybetti


Türk sinemasında domates güzeli lakabıyla tanınan Ayşen Gruda, doğum adı ile Ayşen Erman; Türk tiyatro, dizi ve sinema oyunculuğu ile taht kurmuştu kalplere. Ancak pankreas kanseri nedeniyle 74 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

2018 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.