2018 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?

2018 kadınlar için nasıl bir yıl oldu? İşte bir yıl içinde önemli gelişmeler ve yaşananlar…

2018 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?
2018 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?

Suudi Arabistan’daki gelişmeler

Şeriatla yönetilen ve radikal uygulamaları nedeniyle sık sık eleştirilen Suudi Arabistan’da kadınların araç kullanmasını engelleyen uygulama yürürlükten kaldırıldı. Dünya üzerinde kadınların otomobil kullanmasının yasak olduğu hiçbir ülke kalmadı.

Suudi Arabistan’da, sosyal reform hamlesi kapsamında kadınlar ilk kez bir futbol maçını stadyumda izledi.


Ülkenin resmi kanalı Es-Suudiyye’de (Saudi Tv) ilk kez ana haber bülteninde Viam ed-Dahil adlı kadın spiker seyircinin karşısına çıktı.

Pakistan’da 7 yaşındaki çocuk öldürüldü

Pakistan’ın Kasur kenti Kashmir Chowk bölgesindeki bir çöp yığınında yedi yaşındaki kayıp kız Zainab’ın cesedi bulundu. Polis ölüm raporunda, küçük kızın cinayet öncesinde birkaç kez cinsel istismara maruz kaldığını ve sonrasında boğularak öldürüldüğünü açıkladı.

İzlanda’da ücret eşitsizliği yasaklandı

İzlanda’da ücret eşitsizliğini ortadan kaldırması beklenen yeni yasa, parlamentonun yarısını oluşturan kadın meclis üyelerinin çabasıyla 1 Ocak’tan itibaren işverenlerin erkek çalışanlarına kadın çalışanlarından daha fazla maaş ödemesi yasaklandı.

Diyanet’e göre 9 yaşına giren kız evlenebilir

Diyanet İşleri Bakanlığı, internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikâhlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti.

Diyanet, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerini, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerini bildirdi. Diyanet’e göre ergenlik çağına girmiş kız çocukları nikâhlanırken yanlarında velilerinin olmasının daha uygun olacağını da açıkladı ve “Veli olmasa da olur” dedi. Diyanet’ten tartışma yaratan buluğ çağı evlilik yaşı fetvası

91 kadın ve LGBTİ örgütü: Kadınlar OHAL’e alışmıyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kadın Çalışma Grubu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik Kadın Sağlığı Kolu’nun çağrısını yaptığı metinde 91 örgüt, olağanüstü hal (OHAL) rejiminin görünen yüzünün yanında kadınların hayatlarında açtığı tahribatı kapsayan görünmeyen yüzü olduğuna dikkat çekti.

OHAL’in kaldırılması, kanun hükmünde kararnamelerin ve bu süreçte demokratik şekilde yapılmamış yasal düzenlemelerin iptalini talep eden kadınlar “#KadınlarOhaleAlışmıyor” hashtag kampanyası ile sosyal medyada da OHAL’in kaldırılmasını istedi.

KKTC’de kadına yönelik şiddet vakalarında artış yaşandı

Kıbrıs’ta günlük yayın yapan Yeni Düzen gazetesinin haberine göre KKTC’de son iki senede 8 kadın cinayete kurban gitti. 8 kadından üçü ateşli silah kullanılarak, üçü de bıçaklanarak öldürüldü. Cinayete kurban giden kadınların ikisinin de boğularak yaşamına son verildi.

‘Pembe vagon’ uygulaması kaldırıldı

Bursa’da 7 Haziran 2017’de AKP’li belediyenin yer altı tramvayında uygulamaya koyduğu ‘pembe vagon’ uygulaması birinci yılını tamamlamadan kaldırıldı. Belediyenin cinsiyetçi ve ayrımcı uygulaması kadınların tepkileri ve talep görmemesi nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı.

158 çocuğun hamile olduğu öğrenildi

İSTANBUL Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte gelen, 158 çocuğun hamile olduğu saptandı. İstanbul Valiliği, 4 Aralık 2017 tarihli yazısıyla iki görevli hakkında soruşturma izni vermedi. Valilik yazısında, adli görevin ihmal edilmediği, görevi kötüye kullanma suçunun oluşmadığı kaydedildi. Hamile çocuklar: Çocuk susar sen susma!

Tunus’ta kadına yönelik şiddetle mücadele için yasa çıkarıldı

Tunus’ta kadınlara yönelik şiddetle mücadele amacıyla yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Yasa, kadına yönelik şiddetin kapsamını fiziksel, ahlaki, cinsel ve finansal istismarı da kapsayacak şekilde genişletiyor. Ayrıca kamuya açık alanda cinsel tacize ceza getiriyor. Kadın çalışanlarına erkek çalışanlarından daha az ücret ödeyen işverenin cezalandırılmasının önünü açıyor.

İstismara karşı imza kampanyası ve yürüyüş başlattılar

Türkiye’de yaşanan çocuk ve kadınlara yönelik istismar ile hayvan tecavüzleri ve doğa katliamlarına dikkat çekmek için Çanakkale’den yola çıkan Dilek Taş, Hülya Kurt ve Nursel Karagöz Ankara’ya yürüdü ve Türkiye’nin dört bir yanından 3 milyon imza topladı.

Eskrim sporcusu Deniz Selin Ünlüdağ, Avrupa şampiyonu oldu

Rusya’nın Sochi kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda yıldız kadınlar kılıç kategorisinde Deniz Selin Ünlüdağ Avrupa Şampiyonu oldu. Ayrıca 95 yıllık eskrim tarihinde İbrahim Ahmed Acar’dan sonra bireysel kategoride Avrupa Şampiyonluğu kazanan ikinci isim oldu.

Ayten Gülçınar öldürüldü

Ankara’nın Etimesgut İlçesi Eryaman Mahallesi’nde ikamet eden halk ozanı ve şair Ayten Gülçınar (58) nişanlısının oğlu tarafından açılan silahlı saldırıyla öldürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 8 Mart konuşması

Dünya Kadınlar Günü Programı’nda, kendisini din adamı olarak tanımlayarak kadınlarla ilgili fetvalar verenleri eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar aciz bunlar” dedi. Erdoğan, “Varoluş gayesi sadece istismar olan, dinimizin değerleriyle hesaplaşmaktan başka hedefi olmayan marjinalleri asla dikkate almayız” ifadelerini kullandı.

Film gösterimi yasaklandı

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İstanbul’daki son gününde, ‘Yeva’ isimli bir filmin gösterimi yasaklandı. Filmmor’dan Melek Özman, filmin Azerbaycan hükümetinin ısrarlı girişimleri sonucu yasaklandığını söyledi.


Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası verildi

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde kendisine 3 yıl boyunca tecavüz eden Nurettin Gider’i öldürmek zorunda kaldığı için yargılanan Nevin Yıldırım için müebbet hapis cezası verildi. Kadın cinayeti davalarında katillere uygulanan “iyi hal”, “ağır tahrik” gibi indirimler bile Nevin Yıldırım’a uygulanmadı.

Kadın işçiler üretimi durdurarak, fabrikaya kapandı

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Prettl Endüstri Sistemleri fabrikasında, Türk Metal Sendikası tarafından sürdürülen toplusözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, patron 19’u kadın 20 işçiyi kapı önüne koydu. Bunun üzerine büyük çoğunluğu kadın olan işçiler, önceki gün üretimi durdurarak fabrikaya kapandı. Patronun sözleşme sürecinde dirençlerini kırmaya çalıştığını belirten işçiler, haklı taleplerini elde edene kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdiler.

Kadınların tiyatro sahnesine çıkması engellendi

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’te yapılacak tiyatro gösterisinde kadınların sahneye çıkmasını engelledi. Bunun yanı sıra sahnedeki Atatürk büstünün kaldırılmasını da talep ettiği bildirildi.

Cinsel istismar yasa tasarısı meclise sunuldu

Cinsel istismar suçlarına ilişkin kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak. Ülkenin dört bir yanında kadınlar “Hadım değil, önleyici tedbir istiyoruz” diyerek sokaklara çıktı.

Flormar 120 işçinin görevine son verdi

Kozmetik firması Flormar’ın Gebze’deki fabrikasındaki işlerinden sendikalı oldukları için 120 işçinin görevine son verdi. 94 kadın örgütü, sendikalaştıkları için 120 işçiyi işten atan Flormar ve YvesRocher ürünlerini boykot çağrısı yaptı.

Şule Çet cinayeti

Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Tekstil Tasarımı 2. sınıf öğrencisi Şule Çet, yanında çalıştığı Çağatay A. ile 28 Mayıs tarihinde buluştuğu Çağatay A.’ya ait Çankaya ilçesindeki bir plazanın 20. katındaki ofisten gece saat 04.00’da düşerek hayatını kaybetti. Soruşturma dosyasına giren otopsi raporunda Çet’in ölümünden önce ilişkiye zorlandığına dair bulgular yer aldı. Ayrıca Çet’in 9 parmağının tırnak altında bir erkeğe ait dokular (deri kalıntısı) ve DNA bulguları tespit edildi. Çet’in kanında “Uyumayı tetikleyen uyarıcı madde” ile vücudunda boğuşma izlerine de rastlandı. Erkeğe ait doku örnekleri ve DNA bulgularının ise Çağatay A.’ya ait olduğu belirlendi. Detaylı bilgi

8 yaşındaki minik Eylül istismar edilerek öldürüldü

Ankara’nın Polatlı ilçesi Uzunbeyli Mahallesi’nde 22 Haziran’da kaybolan 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara’nın otopsisinde vücudunda kesici delici alet izlerine rastlanan küçük kızın cinsel istismar sonrası boğularak öldürüldüğü belirlendi. Muayene tutanağında Eylül’ün bir ayağında kırık da tespit edildi. Eylül’ün dibinde gömülü bulunduğu elektrik direğini aracında küçük kızın kanı ve seç teli bulunan Uğur Koçyiğit’in diktiği anlaşıldı. Tutuklu Koçyiğit’in daha önce siber polisi tarafından incelenen cep telefonunda çocuk pornosuna rastlandığı, bu yöndeki bazı içeriklerin de silindiği kaydedildi.

PKK’lı teröristlerden hain saldırı

Hakkâri Yüksekova ilçesinde görevli eşini ziyarete giden Nurcan Karakaya adlı vatandaşın aracı, PKK’lı teröristler tarafından, bomba düzeneğiyle patlatıldı. Araçta 11 aylık erkek bebek Bedirhan da vardı.

Cumartesi Anneleri’nin 700. eylemi yasaklandı

Cumartesi Anneleri’nin bu hafta 700. kez gerçekleştireceği oturma eylemi, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Polis sabah saatlerinden itibaren zırhlı araçlarla alanı ablukaya aldı. Maside Ocak ve Besna Tosun’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polis biber gazı ve boyalı plastik mermiyle eylemi engellemeye çalıştı. Yaklaşık 47 kişinin gözaltına alındığı eylem 701. haftaya çağrı yapılarak sonlandırıldı.

Cumartesi Annleri ne demek? Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995’ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemleri düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluktur.

Nobel Fizik Ödülü, 55 yıl sonra ilk kez bir kadına verildi

2018 Nobel Fizik Ödülü, Kanadalı bilim kadını Donna Strickland ile Amerikalı bilim adamı Arthur Ashkin ve Fransız bilim adamı Gerard Mourou’ya verildi. Donna Strickland, 55 yıl sonra bu ödülü alan ilk bilim kadını oldu.

2018 yılında hayatını kaybeden ünlü kadın isimler:

Türk oyuncu, ressam ve opera sanatçısı Sevda Aydan 88 yaşında hayatını kaybetti.

Soul müziğin kraliçesi’ olarak nitelendirilen 76 yaşındaki Aretha Franklin hayatını kaybetti.

The Cranberries’in solisti Dolores O’Riordan 46 yaşında Londra’da hayatını kaybetti.

Bağırsak kanseri tedavisi gören Türk Halk Müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Beyin, kemik ve göğüs kanseri ile mücadele eden 57 yaşındaki oyuncu Süreyya Küçük, 29 Mart’ta tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, değerli oyuncularından, sinema ve tiyatro sanatçısı Uğur Kıvılcım yaşamını yitirdi.


Yılın son günü 90 yaşındaki usta sanatçı Gülriz Sururi hayata gözlerini yumdu. Sururi, sayısız tiyatro oyununda oynamış ve yönetmiş aynı zaman da 6 kitap yazmıştı.

2018 medya anlamında nasıl bir yıl oldu?


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.