2018 medya anlamında nasıl bir yıl oldu?

2018 medya bağlamında nasıl bir yıl oldu? İşte bu yıl medya alanına damga vuran gelişmeler…

2018 medya anlamında nasıl bir yıl oldu?
2018 medya anlamında nasıl bir yıl oldu?

Deniz Yücel tahliye oldu

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, “terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek” suçlamaları ile tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

14 Şubat 2017’den beri cezaevinde olan Yücel, 16 Şubat’ta tahliye edildi.


Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan için müebbet

Fetullahçı Terör Örgütü’nün ( FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla yargılanan, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında “anayasayı ihlal” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onandı.

Adnan Oktar tutuklandı

Kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak bilinen Adnan Oktar gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak Metris Cezaevi’ne götürüldü.

Savcılık tarafından hazırlanan sevk yazısında, “Örgütün, çocukların cinsel istismarı, cinsel saldırı, suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesi ve yayılması, şantaj, dolandırıcılık, rüşvet, eziyet suçlarını işlemek amacıyla ortak bir iradeye dayalı, 80’li yıllardan itibaren devamlılık arz eden, belli bir hiyerarşi dâhilinde planlı ve disiplinli bir oluşum içerisinde, amaç ve stratejisi, zihin yıkama yöntemleri, FETÖ/PDY benzeri hiyerarşik yapısı, üye sayısı, sahip olduğu silahlı ve zorlayıcı gücü itibarıyla amaç suçları işlemeye elverişli bir suç örgütü olduğu hukuki kanaatine varılmıştır” denildi.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Suudi Arabistan’ın politikalarını eleştiren yazılarıyla bilinen Cemal Kaşıkçı, nişanlısıyla evlenebilmek için gereken evrakları almak üzere 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdiği anda cinayete kurban gitti.

newslabturkey.org açıldı!

Dijital hikâye anlatıcılığı, veri gazeteciliği, bilgi güvenliği, sosyal ağ yönetimi ve dijital gelir modelleri gibi alanlarda gazetecilere yönelik içerikler üretecek olan NewsLabTurkey, 1 Ekim 2018 günü yayına başladı.

NewsLabTurkey, yeni kuşak gazeteciler için güncel bir eğitim materyali, deneyimli gazeteciler için ise kendilerini yenileme imkânı sunmayı amaçlıyor.

Türkiye’nin basın özgürlüğü puanı 76 olarak kaydedildi

1941 yılında kurulmakla beraber özgürlüğün yayılmasını destekleyen sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) raporuna göre Türkiye’nin 2018 yılı basın özgürlüğü puanı 76 olarak kaydedilerek geçen seneye göre 5 puan gerilemiş oldu.


(0 = En iyi, 100 = En kötü olarak değerlendirilir.)

Basın Özgülük Durumu: Özgür Değil

( 1: en çok özgür, 7: en az özgür olarak değerlendirilir.)

Özgürlük Puanı 5.5/7

Siyasal Haklar 5/7

Sivil Özgürlükler 6/7

Türkiye basın özgürlüğünde 157’inci sırada yer aldı

1985 yılında kurulmakla beraber basın özgürlüğünü savunan uluslararası sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) raporuna göre; Türkiye 2018 yılında basın özgürlüğü bağlamında 180 ülke arasında 157.sırada yer alarak geçen seneye göre iki sıra gerilemiş oldu.


Ayrıca rapora göre Türkiye tutuklu gazeteci sayısında üçüncü sırada yer alırken, 80 gazeteci öldürüldü, 348 gazeteci ise gözaltında tutuluyor.

 Medya alanından kaybedilen isimler…

  • Gazeteci Aydın Boysan, 97 yaşında organ yetmezliği sonucu Ulus’taki evinde hayatını kaybetti.

Gazeteci Aydın Boysan hayatını kaybetti

  • OHAL KHK’sı ile kapatılan Evrensel Basım Yayın’ın Fransızca Editörü ve Çevirmeni, Emek Partisi Üyesi Hüseyin Saygılı kalp rahatsızlığı sebebiyle yaşamını yitirdi.

Hüseyin Saygılı

  • Beyin ameliyatı sonrasında geçirdiği felç nedeniyle 17 yıldır konuşamayan eski TRT spikeri Tuna Huş yaşamını yitirdi.

Tuna Huş

  • Yirmi beşten fazla kitaba imza atan Pulitzer ödüllü ABD’li edebiyatçı Philip Roth 85 yaşında New York’ta kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

Philip Roth

  • 31 Mayıs’tan beri yoğun bakımda tedavi gören Demirören Holding kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Erdoğan Demirören

  • Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, köşe yazılarında, ekonomiyi, kendi ürettiği ‘Ayşe teyze’ ve ‘Ali Rıza amca’ örnekleriyle anlatmasıyla da tanınıyordu. 85 yaşında hayatını kaybetti.

Güngör Uras

  • Usta fotoğrafçı Ara Güler 90 yaşında geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer 81 yaşında Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2 Nisan’da hayatını kaybetti.
  • Çevirmen ve yazar Yılmaz Onay Muğla’nın Bodrum ilçesindeki evinde solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti. Yılmaz Onay 81 yaşındaydı.

2018 yılında en çok konuşulan haberler


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.