NASA: 10 katlı bina büyüklüğünde göktaşı geçiyor!

NASA, 10 katlı bina büyüklüğündeki bir göktaşının Dünya’nın çok yakınından geçeceğini bildirdi. Uzmanlara göre piramitlerden biraz daha küçük olan göktaşı, yörüngesi sebebiyle gelecekte gezegenimize çarpabilir.

Son derece düşük bir ihtimal olsa da Dünya’ya çarpacak dev bir göktaşının insanlık için felaket olabileceği uzun süredir tartışılıyor.

9 Nisan’da keşfedilen göktaşı, dünyanın 218 bin kilometre yakınından geçecek.


Bu durum, uzunluğunun 30 metreye ulaştığı düşünülen göktaşının yörüngesi sebebiyle tehlikeye yol açabilir.

Bilim insanları göktaşının 2034, 2041, ve 2048’de de dünyaya çok yaklaşacağını söylüyor. Bu geçişlerin tam uzaklığını hesaplamak çok zor olduğundan, gök cismi 100 yıl içinde dünyaya çarpma riski olan göktaşları listesine alındı.

Dünya’nın 30 milyon kilometre yakınında binlerce göktaşı bulunuyor. Bunlardan genişliği 100 metrenin üzerinde olanlar “tehlikeli” olarak sınıflandırılıyor. Ancak dünyaya çarpma tehlikesinin son derece düşük olduğu ifade ediliyor.

Göktaşı hızı ve yakınlığı ne?

Saatte 12 bin 750 mil (saniyede 5.62 km) hızla ilerleyen GC6 2019 adlı asteroid, Dünya’ya Ay’dan daha yakın (136 bin mil) bir yörüngeden geçecek.

asteroid nasa göktaşları

Dünya göktaşlarına ne kadar hazırlıklı?

Peki gezegenimiz olası bir asteroid çarpmasına kadar ne kadar hazırlıklı? Hollywood filmlerinin en popüler konularından biri olan bu senaryoya cevap geçtiğimiz aylarda bilim dünyasından gelmişti.

Gezegenimizin göktaşı çarpmasına karşı hazır olmadığı uyarısında bulunan NASA çalışanı Dr Joseph Nuth, American Geophysical Union’ın toplantısında yaptığı konuşmada sürpriz bir asteroide müdahale edecek sürenin olmayabileceğinin altını çizmişti.

En büyük sorunun insanlığı böyle bir durumda ne yapacağına dair kesin bir yol haritasının bulunmaması olduğunu belirten Nuth, bu denli bir riskin her an gerçekleşebileceğinin altını çizmiş ve bir de öneride bulunmuştu.

Nuth’a göre, bu riski ortadan kaldırmanın en garanti yolu uzaya tek görevi gezegenimize çarpması muhtemel asteroidleri inceleyecek bir araç göndermek.


Yeterli ödeneğin ayrılması durumunda bu aracın bir yıl içinde göreve başlayabileceğini belirten Nuth, söz konusu aracın gezegenimize çarpma olasılığı olan asteroidleri durdurabilecek kapasitede de olacağını sözlerine eklemişti.

NASA dünyayı tehdit eden Bennu gök taşını yakından görüntüledi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.