Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Washington’da ‘Yapısal Dönüşüm Adımları’ paketini ve yeni ekonomi politikalarını anlattı. Reuters, toplantılara katılan dört kaynağa dayandırdığı haberinde; “Albayrak’ın ekonomik planı konusunda çok az ikna edici ayrıntı verdiğini ve yatırımcıları heyecanladırmayı başaramadığını” belirti.
Reuters: Berat Albayrak, Washington’da Amerikalı yatırımcıları ikna edemedi
Reuters’ın haberine göre, Berat Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Washington’daki bir otelde 400 yatırımcıya yaptığı sunumda ‘Türkiye’nin resesyondan çıkışı’ için çizdiği iyimser tablo yatırımcılardan aynı şekilde karşılık bulmadı.
“Eğer durum böyle olmasaydı…”
İsminin verilmesini istemeyen bir yatırımcı Albayrak için “Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum, iyi geçmedi” dedi. Yatırımcı, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son dönemdeki politikaları nedeniyle yatırımcıların daha riskli varlıklara yöneldiğini belirtip, “Eğer durum böyle olmasaydı, Türkiye’de şu an büyük bir satış yapardım” diye konuştu.
“Kimsenin Türkiye hakkındaki düşünceleri değişmedi”
Washington’daki sunuma davet edilen üç yatırımcı da Reuters’a ‘Berat Albayrak’ın sunumunda çoğunlukla Türkiye’de anlattığı reform paketini tekrarladığını, Çetinkaya’nın ise bir saatlik sunumda çok az konuştuğunu’ söyledi.
Yatırımcılardan biri, “Kimsenin Türkiye hakkındaki görüşlerinin değiştiğini veya dünden daha umutlu olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullandı.
Bir diğeri ise “Yatırımcılar arasında, Türkiye’nin inandırıcılığını yeniden tesis etmek için daha fazla şey yapılması gerektiği yönünde genel bir hissiyat var ve bu durum pek değişmedi” dedi.
Moody’s Türkiye beklentilerini açıkladı: Yüzde 2 küçülme
Moody’s bugün yayınladığı raporunda enflasyonun yıl sonunda yüzde 17 olmasını, ekonomide yüzde 2 küçülme beklediğini ifade etti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Çarşamba günü açıkladığı 2019 yılı reform programının sınırlı içerik ve detay sunduğunu ve yapısal sorunların devam ettiğini belirtti.
Moody’s bugün yayınladığı raporunda enflasyonun yıl sonunda yüzde 17 olmasını, ekonomide yüzde 2 küçülme beklediğini ifade etti.
Bütçe açığı tahminleri aşabilir!
Resesyon öngören baz senaryoya bağlı olarak bu yıl bütçe açığının yüzde 3.3 ile hükümetin tahminlerinden daha fazla olması öngörülen raporda hükümetin ilk belirlediği bütçe açığı hedefine ulaşmak için harcama ve gelir ayarlamaları yapacağı ifade edildi.
Moody’s ayrıca Türk bankacılık sistemindeki takipteki kredilerin (NPL) gerçek seviyesini gösteren bir şeffaflık bulunmadığını belirtti. (Reuters)
IMF’den Türkiye tahminleri
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5 daraldıktan sonra 2020’de yüzde 2.5 büyüyeceğini tahmin etti. IMF’nin enflasyon tahmini ise 2019 için yüzde 17.5, 2020 için yüzde 14.1 oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2.5 daralacağını, 2020’de ise yüzde 2.5 büyüyeceği tahmininde bulundu.
IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporunda yer alan tahminlere göre bu sene cari işlemler dengesinin gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 0.7’si kadar fazla vereceği, 2020’de ise yüzde 0.4 açık vereceği tahmin ediliyor.
IMF’nin Türkiye için yıllık ortalama tüketici enflasyonu tahmini 2019 için yüzde 17.5, 2020 için yüzde 14.1 seviyesinde.
Öte yandan IMF Başekonomisti Gita Gopinath, Türkiye’nin IMF’den yardım istediğini düşünmeyi gerektirecek herhangi bir sebep bulunmadığını söyledi.