İstanbul seçim belirsizliği TL’yi vurdu: Dolar 5,82 seviyesine dayandı

İstanbul’da yerel seçimlerin yaklaşık 2 haftadır sonuçlanmaması, Türk Lirası’na ağır darbe vurdu. Dolar kuru 5,82 TL seviyesine dayandı. Uzmanlara göre, YSK’nın kararı geciktirmesi TL’deki kaybı artıracak.

İstanbul seçim belirsizliği TL yi vurdu: Dolar 5,82 seviyesine dayandı

31 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul’da devam eden ‘mazbata’ belirsizliği, Türk Lirası’ndaki değer kaybını hızlandırdı. 31 Mart’tan bugüne kadar Türk Lirası, ABD Doları karşısında yüzde 5,5 değer kaybetti. TL’deki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 9,5, geçen yıl bugüne göre ise yüzde 40’a ulaştı.

DW Türkçe’ye konuşan ekonomistler, İstanbul’daki seçim belirsizliğinin yalnızca dolar kurunda artışa neden olmadığını, Türkiye’nin kredi risk primini de (CDS) artırdığına işaret ediyor. Ekonomistlere göre, YSK’nın bir an önce karar vermemesi halinde, piyasalardaki dalgalanma sertleşecek.


Dolar 5.82 seviyesine dayandı

Yaklaşık son 1 yıldır gelişmekte olan ülke paraları içerisindeki en kötü performansı sergileyen Türk Lirası, haftanın son işlem gününde kayıplarını artırdı. İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ile birlikte ABD ile S-400 gerilimi ve Türk şirketlerinin Nisan ve Mayıs aylarındaki yüklü dış borç ödemesi gibi etkenler, dolar kurunu 5.82 seviyelerine taşıdı. Euro kuru 6,55 TL seviyelerini aşarken, borsadaki kayıplar ise yüzde 1 seviyesinde seyrediyor.

Dolardaki yükselişin nedenlerini DW Türkçe’ye değerlendiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya; “Seçim sürecinin uzaması hem dolar kurunu hem de Türkiye’nin risk primini artırıyor” dedi.

Piyasalarda YSK’nın bu akşam bir açıklama yapacağına dair beklenti oluştuğunu dile getiren Kaya, “YSK’nın olası açıklamasının piyasalar kapandıktan sonra ya da hafta sonu yapılacak olma ihtimali, tedirginliği artırıyor” diye konuştu.


Seçim belirsizliği TL’yi etkiliyor

Türk Lirası ise yurt içi belirsizlikler nedeniyle piyasalardan negatif ayrışıyor ve Dolar/TL (USD/TRY) kuru bugün %1,30 kazançla 5,8180 seviyesine yükseldi.

22 Mart’ta görülen 5,84 seviyesi 2019’un en yüksek seviyesiydi ve bu seviye gün içi direnç olarak izlenirken EUR/TRY kurunda da 6,60 psikolojik seviye olarak takip ediliyor.

Türkiye’nin risk algısı artıyor

Seçim belirsizliğinin yanı sıra Türk şirketlerinin Nisan ve Mayıs aylarında yüklü dış borç ödemesi yapacak olmasının da dövize olan talebi artırdığına işaret eden Kaya’ya göre, kurlardaki yüksek seyir Mayıs sonuna kadar devam edecek.


Türkiye’nin artık uluslararası piyasalarda Arjantin ile birlikte değerlendirmeye alındığını ifade eden Yunus Kaya, “Her iki ülkedeki ekonomik ve siyasi ortam birlikte izleniyor. Dün Arjantin’in CDS’i yükseldi, bugün Türkiye’nin. Her iki ülke içinde küresel risk algısı artıyor” değerlendirmesinde bulunuyor. (DW Türkçe)

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: YSK’nın önünde tarihi bir sorumluluk var!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.