Reuters: Berat Albayrak ABD’li yatırımcıları ikna edemedi!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Washington’da ‘Yapısal Dönüşüm Adımları’ paketini ve yeni ekonomi politikalarını anlattı. Reuters, toplantılara katılan dört kaynağa dayandırdığı haberinde; “Albayrak’ın ekonomik planı konusunda çok az ikna edici ayrıntı verdiğini ve yatırımcıları heyecanladırmayı başaramadığını” belirti.

Reuters: Berat Albayrak ABD li yatırımcıları ikna edemedi!
Reuters: Berat Albayrak ABD’li yatırımcıları ikna edemedi!

Reuters: Berat Albayrak, Washington’da Amerikalı yatırımcıları ikna edemedi

Reuters’ın haberine göre, Berat Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Washington’daki bir otelde 400 yatırımcıya yaptığı sunumda ‘Türkiye’nin resesyondan çıkışı’ için çizdiği iyimser tablo yatırımcılardan aynı şekilde karşılık bulmadı.

“Eğer durum böyle olmasaydı…”

İsminin verilmesini istemeyen bir yatırımcı Albayrak için “Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum, iyi geçmedi” dedi. Yatırımcı, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) son dönemdeki politikaları nedeniyle yatırımcıların daha riskli varlıklara yöneldiğini belirtip, “Eğer durum böyle olmasaydı, Türkiye’de şu an büyük bir satış yapardım” diye konuştu.


“Kimsenin Türkiye hakkındaki düşünceleri değişmedi”

Washington’daki sunuma davet edilen üç yatırımcı da Reuters’a ‘Berat Albayrak’ın sunumunda çoğunlukla Türkiye’de anlattığı reform paketini tekrarladığını, Çetinkaya’nın ise bir saatlik sunumda çok az konuştuğunu’ söyledi.

Yatırımcılardan biri, “Kimsenin Türkiye hakkındaki görüşlerinin değiştiğini veya dünden daha umutlu olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Bir diğeri ise “Yatırımcılar arasında, Türkiye’nin inandırıcılığını yeniden tesis etmek için daha fazla şey yapılması gerektiği yönünde genel bir hissiyat var ve bu durum pek değişmedi” dedi.

Moody’s Türkiye beklentilerini açıkladı: Yüzde 2 küçülme

Moody’s bugün yayınladığı raporunda enflasyonun yıl sonunda yüzde 17 olmasını, ekonomide yüzde 2 küçülme beklediğini ifade etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Çarşamba günü açıkladığı 2019 yılı reform programının sınırlı içerik ve detay sunduğunu ve yapısal sorunların devam ettiğini belirtti.

Moody’s bugün yayınladığı raporunda enflasyonun yıl sonunda yüzde 17 olmasını, ekonomide yüzde 2 küçülme beklediğini ifade etti.


Bütçe açığı tahminleri aşabilir!

Resesyon öngören baz senaryoya bağlı olarak bu yıl bütçe açığının yüzde 3.3 ile hükümetin tahminlerinden daha fazla olması öngörülen raporda hükümetin ilk belirlediği bütçe açığı hedefine ulaşmak için harcama ve gelir ayarlamaları yapacağı ifade edildi.

Moody’s ayrıca Türk bankacılık sistemindeki takipteki kredilerin (NPL) gerçek seviyesini gösteren bir şeffaflık bulunmadığını belirtti. (Reuters)

IMF’den Türkiye tahminleri

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5 daraldıktan sonra 2020’de yüzde 2.5 büyüyeceğini tahmin etti. IMF’nin enflasyon tahmini ise 2019 için yüzde 17.5, 2020 için yüzde 14.1 oldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2.5 daralacağını, 2020’de ise yüzde 2.5 büyüyeceği tahmininde bulundu.

IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporunda yer alan tahminlere göre bu sene cari işlemler dengesinin gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 0.7’si kadar fazla vereceği, 2020’de ise yüzde 0.4 açık vereceği tahmin ediliyor.

IMF’nin Türkiye için yıllık ortalama tüketici enflasyonu tahmini 2019 için yüzde 17.5, 2020 için yüzde 14.1 seviyesinde.


Öte yandan IMF Başekonomisti Gita Gopinath, Türkiye’nin IMF’den yardım istediğini düşünmeyi gerektirecek herhangi bir sebep bulunmadığını söyledi.

İstanbul seçim belirsizliği TL’yi vurdu: Dolar 5,82 seviyesine dayandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.