Sri Lanka’da Paskalya’da kiliselere ve otellere bombalı saldırı

Sri Lanka’da 3 kilise ve 3 otelde bombalı saldırı meydana geldi. En az 138 hayatını kaybetti, 400 kişi yaralandı. Sri Lanka polisi ülkede yeni bir patlamanın daha yaşandığını söyledi. Böylece toplam patlama sayısı 7’ye yükseldi.

21 milyonluk bir nüfusa sahip olan Sri Lanka, Paskalya Yortusu’nu korkunç bir saldırıyla yaşadı…

Hint Okyanusu’nun İncisi olarak bilinen ada ülkesi Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da, ayrıca Negombo ve Batticaloa kentlerinde bulunan kiliselere ve 3 otelde bombalı saldırı yaşandı.


Bombalı saldırılar sonucunda en az 138 kişi öldü

Nüfusunun yüzde 70’i Budist olan Sri Lanka’da St. Anthony’s Kilisesi’nde yaşanan saldırı sonrasında ilk belirlemelere göre en az 138 kişinin öldüğü ve 400 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yetkililer henüz saldırıyı kimin üstlendiğine dair bir açıklama yapmadı.

Kilisede yapılan ayin sırasında saldırının gerçekleştiğini açıklayan yetkililer başkent Colombo’daki lüks otellerde de çok sayıda yaralı olduğunu duyurdu. Sri Lanka hükümetinde görevli bakanlardan Harsh de Silva, “Korkunç görüntüler var. Aralarında yabancıların da olduğu çok sayıda insan yaralandı ve yaşamını yitirdi” dedi.

sri lanka terör bombalı saldırı colombo

10 yıl önce iç savaşı yaşayan Sri Lanka tarihindeki en büyük saldırı sonrasında Başbakan Ranil Wickremenesinghe ulusal güvenlik konseyini toplantıya çağırdı. yaralı sayısının çok olması sebebiyle kan bağışı çağrısı yapıldı. 22 milyon nüfusu olan Sri Lanka’da halkın yaklaşık yüzde 70’i Budist, yüzde 12.6’sı Hindu, %9.7’si Müslüman ve %7.6’sı Hıristiyan.


sri lanka terör bombalı saldırı colombo

Başbakan Wickremesinge sosyal medya üzerinden bir mesaj paylaştı. Wickremesinge, “Halkımıza bugün yapılan korkak saldırıyı sert bir şekilde kınıyorum. Bütün Sri Lankalıları bu trajik zamanda birlik olmaya ve güçlü durmaya çağırıyorum. Lütfen doğrulanmamış iddia ve açıklamalar üzerinden propaganda yapmayın. Hükümet gerekli adımları atacaktır” dedi.

Sri Lanka’da geçtiğimiz yıl Hıristiyan azınlığa yönelik 86 saldırı olayı yaşanırken bu yl resmi rakamlara göre Budist rahiplerin müdahale ettiği 26 olay yaşandığı açıklandı. En son 25 Mart’ta bir pazar ayinini dağıtmaya çalışan Budistlerin Hıristiyan azınlığın yanı sıra Müslümanların da dini özgürlüklerine müdahale ettiği belirtildi.

Türkiye’den açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan terör saldırısı sonrasında bir açıklama yaptı. Erdoğan, “Dini mabetlerde de gerçekleştirilen insanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum. Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyorum. Bu menfur hadiseden dolayı Sri Lanka halkına ülkem ve şahsım adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka’da kilise ve otellere yapılan terör saldırılarını lanetledi. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Sri Lanka’da Paskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum” ifadesini kullandı.

Yeni Zelanda katliamı üzerinden tehlikeli değerlendirmeler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.