Emin Çapa: Ben ve eşimin seçmen kaydı silinmiş! Hepiniz sorgulayın!

Gazeteci Emin Çapa, kendisinin ve eşinin seçmen kaydının silindiğini duyurdu: YSK’nın internet sitesine göre ‘seçmen’ değiliz. 10 yıldan fazladır aynı sandıkta oy kullanıyorum. 1,5 ayda dijital kütükten sildiniz mi bizi?

Emin Çapa: Ben ve eşimin seçmen kaydı silinmiş!

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimini yenilemesi kararından sonra vatandaşlar seçmen kütüklerini sorgulamaya başladı.

Daha önce bir Ekşi Sözlük yazarının gündeme getirdiği seçmen kaydının silinmesi olayı bu kez de Emin Çapa tarafından dile getirildi.


Emin Çapa ikamet ettikleri adresten hem kendisinin hem de eşinin seçmen kaydının silindiğini söyleyerek konuyu sosyal medya hesabından gündeme getirdi.

Emin Çapa, şu paylaşımları yaptı:

“YSK’nın internet sitesine göre ‘seçmen’ değiliz. Her seçim olduğu gibi internet üzerinden kaydımıza baktık ve bu sefer eşim de, ben de yokuz. Nasıl yani? 1,5 ayda dijital kütükten sildiniz mi bizi? Nüfus Müdürlüğü yolları göründü.”

Seçmen kaydı nasıl sorgulanır?

1- YSK web sitesi üzerinden seçmen kaydı sorgulama

YSK Seçmen sorgulama işlemini secmen.ysk.gov.tr/ adresi üzerinden kimlik bilgileriniz ile sorgulayabilirsiniz. Eski tip kimliği (mavi ve pembe renkte) olanlar TC kimlik numarası ile “Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No” bilgilerini girmelidir. Yeni kimlik kartı ile sorgulayacaklar ise TC kimlik numarası ve “Seri No” yazarak sorgulayabilirler.

2- E-devlet (Türkiye.gov.tr) üzerinden seçmen kaydı sorgulama

• e-Devlet Kapısı turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Giriş Yap” bağlantısına tıklayınız. (E-devlet şifreniz yoksa PTT’ye başvurarak alabilirsiniz.)

• Kimlik Doğrulama Sistemi sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu aşamada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdığından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif olduğundan emin olununuz.

• Kimlik Doğrulama Yöntemine (sorgulamak istediğiniz kimlik) tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

• Kullanmanız gereken hizmetin adı “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama”dır. Hizmeti bulmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir.

• Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama yazarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet ana sayfasında bulunan arama kutucuğuna da Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama yazarak da sisteme erişebilirsiniz.


YSK’nın web sitesinde seçmen kaydının silinmesi ve dondurulması ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

A- 30 Ocak 2019 Çarşamba günü saat 17.00 itibariyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre seçmenlerden ölmüş olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanlar, Adalet Bakanlığından alınan bilgilere göre kısıtlı olan seçmenler (4721 sayılı Kanunun 405 ve 406. maddelerine göre) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce silinir.

B- Muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olmakla beraber;

a) Muhtarlık bölgesinde oturmadıkları anlaşılan seçmenlerin,

b) Silahaltında bulunan er ve erbaşların,

c) Askeri öğrencilerin (yedek subay öğrencileri dâhil),

ç) Kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre kısıtlı olan seçmenlerin (4721 sayılı Kanun’un 405 ve 406. maddelerine göre),

d) Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin,

e) Kasıtlı suçlardan hükümlü olduğu cezası infaz edilmekte iken ceza infaz kurumundan firar edenlerin,

kayıtları, 30 Ocak 2019 Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar SEC_003 ekranından, ilçe seçim kurulu başkanının kararı ile ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından uygun seçenek kullanılmak suretiyle dondurulur. Bu karar, ilçe nüfus müdürlüğüne gönderilmez.


Kısıtlı ve hükümlü olarak işaretlenmesi gereken seçmenler hakkındaki ilçe seçim kurulu kararı (imzalı) ve ekleri taranarak, seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına DYS aracılığı ile gönderilir.

Erdoğan’ın manevi kızı, İmamoğlu’na destek olduğu için bıçaklandı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.