Hamdi Topçu: Atatürk Havalimanı yeterliydi, Binali Yıldırım istemedi

THY Eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, kitabında, Atatürk Havalimanı’na yapılacak bir pist ve bir terminal ile 3. havalimanı ihtiyacının ortadan kalkabileceğini; ancak Binali Yıldırım’ın sıcak bakmadığını yazdı.

Hamdi Topçu: Atatürk Havalimanı yeterliydi, Binali Yıldırım istemedi

Hamdi Topçu, 12 yıl boyunca Türk Hava Yolları’nın başındaydı. Erdoğan’ın eski dostu Hamdi Topçu, sektörle ilgili hiçbir deneyimi olmadığı halde 2003 yılında bu dev şirketin Yönetim Kurulu Başkanı yapılmıştı. 2015 yılında istifa ettiğinde 17 Aralık operasyon tapelerinde yerini almış AKP’nin kurucu kadrolarından bir isimdi. THY yıllarını anlattığı bir kitap yayımladı ve orada 3. Havalimanı’nın kendisinin farklı önerilerine rağmen Binali Yıldırım’ın ısrarıyla yapıldığını anlattı.

Binali Yıldırım istememiş

Karar Yazarı İbrahim Kahveci’nin köşe yazısına bazı bölümlerini taşıdığı “Yerel’den Global’e’ THY’nin Yükseliş Dönemi” kitabında eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da bu kervana katılıyor. Kitaptaki iddiaya göre 3. Havalimanı’nda batağın nedeni Binali Yıldırım.


Yapımı, neden olduğu doğa katliamı ve işçi ölümleriyle hep gündem olan yeni havalimanının nasıl planlandığını aktaran Topçu, aslında Atatürk Havalimanı’nda yapılacak çalışmalar sonrası yeni havalimanı ihtiyacının gündemden kalkabileceğini ancak bunu Binali Yıldırım’ın istemediğini yazmış.

“Atatürk Havalimanı’nda yapılacak bir pist ve bir terminal işi kurtarıyordu”

Karar yazarı İbrahim Kahveci, “Bir pist yapımı ile karşılanacak olan ihtiyaç, 2015 yerine 4 yıl gecikme ile 2019’da teslim edilebilen 3. Havalimanı ile karşılanmak istendi” diyerek Topçu’nun kitabından ilgili bölümleri şöyle aktarıyor:

— THY’nin agresif büyümesi sonucu, Atatürk Havalimanı artan hava trafiğini kaldıramıyordu. Sürekli iyileştirmelerle durumu kurtarıyorduk. Havalimanında bir paralel pist ve ek bir terminal işi kurtarabilirdi. Üç alternatif hazırlandı. İki versiyonda THY yönetim binası ve cami minaresinin uçlarının yıkılması gerekiyordu. Kamulaştırmaya da ihtiyaç yoktu. Atatürk Havalimanı’na inen 100 uçaktan yaklaşık 70 kadarı dar gövde uçaklardı. Bu da 2030’a kadar ihtiyacı karşılıyordu.

— DHMİ tarafına “işin nasıl olmayacağını anlatın” talimatı verilmiş, katılanlar tembihlenmişti. DHMİ yeni bir pist yapılma maliyetinin 15 milyar doları bulacağını anlattı. Binali Bey’e “2 milyar doları verin yapayım (yeni pist) THY’de hatırı sayılır bir para kazansın” dedim.

Binali Bey “Yeni havalimanının ilk bölümünü biz 2015’in ilk çeyreğinde teslim edeceğiz” dedi. Cemal Şanlı’da “Atatürk Havalimanı’ndaki iş de aynı sürede bitecekse, yeni havalimanı daha mantıklı dedi. “İmkansız” dedim. Binali Yıldırım “Biz, Bakanlık olarak söylediğimizden önce bitiririz” dedi.

Hamdi Topçu o zaman ne demişti?

hamdi topçu

Üçüncü Havalimanı projesinin arkaplanını AKP’nin uluslararası ayakları da olan şişirilmiş ekonomik büyüme stratejileri oluşturuyor. Projenin bir havayolu projesi olduğu kadar inşaat sektöründe ve yandaş sermaye gruplarında ciddi bir şişirmeye vesile olacak bir “iş sahası” olduğu da biliniyor.

Bu nitelikleriyle, 17 yıllık AKP dönemini simgeliyor denilmesi yanlış olmaz.

Hamdi Topçu’nun kitabında “Binali Yıldırım’ın ısrarıyla yapılmış” olduğunu söylediği Üçüncü Havalimanı hakkında yakın geçmişte söylediklerini ise hatırlatmamak olmaz.


2014 Temmuz’unda AA muhabirinin sorularını yanıtlarken şöyle demişti:

— İstanbul’a 10 kilometrekarelik bir havaalanının hizmet vermesi uzun vadede düşünülemez. Bunu gören hükümetimiz 29 Ekim 2017’de açılışını yapmak üzere bir havalimanı yapma kararı aldı. Bu havaalanı İstanbul’a ve Türkiyemiz’e değer katacaktır. Bu havaalanının bir an önce faaliyete geçmesini biz de arzu ediyoruz. Atatürk Havalimanı kapasiteyi karşılamaktan çok uzak bir duruma geldi.

THY Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa etmesinden bir ay kadar önceyse aynı konuda Kastamonu Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği Ortak Akıl Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

— Atatürk Havalimanı yetersiz gelmeye başladı. Türkiye, 500 milyar dolar ihracat yapan bir merkez olmayı hedefliyor. Böyle bir iddiamız varken, böyle bir havalimanı olması bizim dezavantajımızdır. Yeni havalimanı yapılınca Atatürk Havalimanı kapanacak. Çünkü aynı hava sahası kullanılacak. İki havalimanının aynı anda çalışması zordur. Şu anda İstanbul’da yapılacak havalimanı, bütün fazları bittiği taktirde 150 milyon gibi bir yolcu taşıyabilecek. Bu da dünyanın en büyük havalimanı olma anlamına geliyor. Şu anda dünyada en çok yolcu kapasitesi olan havalimanı, Atlanta’dır. 90 milyon yolcu taşıyor. İnşallah bunu da geçmiş olacak.

Hamdi Topçu kimdir?

Rize Çayeli doğumlu Hamdi Topçu, Erdoğan’ın çok yakınındaki isimlerden birisi olarak AKP kuruluşunda da yer aldı. 2003 yılında THY’nin başına getirildiğinde hava taşımacılığı ile ilgili hiçbir bilgi ve deneyimi olmayan birisinin bu göreve getirilmesi çok tartışıldı. 2003’de THY alanında prestij sahibi olan ve büyük bir iş birikimini temsil eden bir kurumdu. Topçu’nun göreve getirilmesi bir bakıma izleyen yıllarda çok örneği yaşanan “AKP tipi kifayetsiz kadrolaşmanın” müjdecilerinden birisiydi.

2006 yılında yaşanan “Apronda deve kesilmesi” skandalı da yine Topçu yönetimindeki THY’nin simge fotoğraflarından birisi olmuştu.

Hamdi Topçu ismi Türkiye gündemine bir de 17 Aralık tapeleriyle girmişti. Hamdi Topçu ile YÖK üyesi ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal arasında geçtiği iddia edilen ses kaydına göre Topçu, Dubai’de okuyan ancak İTÜ’ye geçiş yapmak isteyen kızı için Ağbal’ı arıyor ve “Ben İTÜ’yü ayarladım. Yekta’nın da haberi var (Fatih Saraç’ın ağabeyi, YÖK Başkan vekili). Sen de YÖK başkanına söyle de kızım için kontenjan arttırsınlar” diyordu.

6 Nisan 2015 tarihinde THY Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa eden Hamdi Topçu şirketten ayrılma nedenini “değişim istendiğini hissetmesi” olarak tarif ediyor.


Öte yandan istifasının 2015 Haziran seçimlerinde Milletvekili adayı olacağını bekleyen Topçu’nun Erdoğan’dan yediği vetonun ardından geldiği düşünülüyor.

Üçüncü Köprü ve Yeni Havalimanı için satış görüşmeleri yapılıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.