Öğretmenlere maaş ödenmediği söylenen Doğa Koleji meclis gündeminde

En son öğretmenlere maaş ödenmediği iddiaları ile gündeme gelen Doğa Koleji okullarındaki öğretmenlerin, öğrencilerin ve velileri yaşadıkları mağduriyet Meclis gündemine taşındı.

Öğretmenlere maaş ödenmediği söylenen Doğa Koleji meclis gündeminde katar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede; öğretmenlerin maaşlarını alamaması sebebiyle ortaya çıkan mağduriyetlere dikkati çeken Başarır, Doğa Koleji okullarının Katarlılara satılacağı iddialarının doğru olup olmadığını da sordu.

 CHP Milletvekili Başarır’ın yazılı soru önergesinin metni şu şekilde: 

“Ülkemizde 2001 yılında kurulan, 70 bin öğrencisi, 8 bin çalışanı ve 100’ü aşkın yerleşkesi ile eğitim ve öğretime hizmet veren Doğa Okulları’nın satışı Metal Yapı Konut’un sahibine yapılmıştı.


Şu an itibarıyla Doğa Koleji öğretmen ve çalışanlarının son 5 aydır maaş ödemelerinin düzensiz olduğu, Mart ayı maaşlarının %70’inin ödenmediği, Nisan ayı başında ödenmeyen %70 ‘lik maaşın üzerine Mayıs ayı başında da 1 aylık daha maaş tahakkuk ettiği ve ödemelerin yapılmadığı basında yer almıştır.

Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür kurumlara vermiş olduğu maaşların en az %50’sinin ödenmesi gereken 11 ya da 22 günlük yasal süre de geride kalmış bulunmaktadır.

Doğa Koleji’nde görev yapan pek çok öğretmen, yaşanan bu şartlar altında, dönem ortasında haklı fesih yoluna gitmiş; bu sebeple de öğretmenlerle birlikte, öğrenciler ve veliler de mağdur olmuş durumdadır.

Ayrıca mevcut öğrencilerin %80’inden fazlasının önümüzdeki yıla ilişkin sözleşmelerinin yenilendiği, okulun DTS sistemi ile velilerin Denizbank’a borçlandırıldığı, bu sayede okulun bağlı olduğu şirketin alacağı her şartlarda garanti altına alındığı ve veliler tarafından da ilk peşinatların yatırıldığı kamuoyunda konuşulmaktadır.

Doğa koleji okullarının ya da okulların bağlı olduğu şirketin Katarlılara satılacağı iddiaları da gündeme gelmiştir.”

Bu kapsamda; Başarır, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  1. Maaşlarını alamayan öğretmenlerin, haklı olarak fesih yoluna gitmesiyle dersi boş geçecek binlerce öğrencinin mağdur edilememesi ile ilgili olarak Bakanlığınızın aldığı tedbirler var mıdır? Varsa bu tedbirler nelerdir?
  2. Okuldan ayrılmak zorunda kalan öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin Bakanlığınızın yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
  3. Gelecek eğitim ve öğretim yılı için peşinatlarını yatıran velilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlık olarak herhangi bir yaptırımda bulunacak mısınız? Bulunacaksanız bunlar ne gibi yaptırımlardır?
  4. Marka olmuş Doğa Koleji Okullarının Katarlılara satılacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bir eğitim ve öğretim kurumunun yabancılara satılması Milli Eğitim anlayışı ile ne derecede bağdaşmaktadır?

NE OLMUŞTU?

70 bin öğrenciye sahip Doğa Koleji’nde, öğretmenlere maaşlarının ödenmediği iddia edilmişti. Öğrenci başına ortalama 20 bin lira eğitim ücretinin alındığı kolejde, öğretmenler isyanda.

Türkiye’nin bilinen özel okullardan Doğa Koleji’nde öğretmenler maaşlarını alamadıkları için isyanda. “70 bin öğrencinin okuduğu, öğrenci başına ortalama 20 bin lira eğitim ücretinin alındığını” belirten öğretmenler, biriken maaşlarının bir an önce verilmesini talep ediyor.

2016 yılında inşaat şirketi Metal Yapı Konut’a satılan okulun Çekmeköy ve Bayrampaşa kampüsündeki öğretmenler seslerini duyurmak için derslere girmedi.


Bunun üzerine kolej yönetimi öğretmenlerle görüştü. Öğretmenlerle yapılan görüşmede “forma ve kitap satışı ile kaynak yaratılacağı” söylendi.

Çözüm için, haziran ayı tarih verildi

Çekmeköy kampüsünde çalışan bir öğretmen iş bırakma eyleminin ardından genel müdür yardımcısının kendileriyle görüştüğünü sorunun çözülmesi için Haziran ayını tarih verdiğini söyledi.

T24’e konuşan başka bir öğretmen ise umutsuz. “Hep düzelecek diyorlar ama ben buna inanmıyorum. Çoğu öğretmen de benim gibi düşünüyor” dedi.

Öğretmenlerin verdiği bilgiye göre 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Doğa Kolejleri’ne kayıt sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 20 artış gösterdi.  Kolej bünyesinde 70 bin öğrenci var, okul ücreti minimum 20 bin lira.

“Velilerden gizliyorlar”

Maaş krizinin velilerden gizlendiğini ifade eden öğretmenler “İddiaları yalanlayarak, maaşları yatırıyoruz diyorlar” diye konuştu. Ancak sosyal medya üzerinden durumdan haberdar olan veliler de var.

Change.org’da kampanya başlatıldı

Uluslararası sanal imza kampanyalarının yürütüldüğü Change.org’da da “Doğa Koleji öğretmenlerinin maaşlarını ödemiyor!” başlığıyla kampanya başlatıldı. “Doğa koleji öğretmenlerinin maaşlarını geç ve yüzdelik paylar ile parça halinde ödemektedir” denilen kampanya açıklamasında “Eğitimcilerin bu şekilde mağdur edilmesi günümüz çağ anlayışının kesinlikle dışındadır” ifadesi yer aldı.

Ayrıca kampanya metninde; “İlgili denetleyici devlet kurumlarının bu büyük sorun ile ilgilenmesi elzemdir” çağrısı da  yapıldı. Change.org sitesinde; kampanyanın muhatabı olan karar vericiler, T.C. Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Doğa Koleji olarak gösterildi. 1.500 imza hedefiyle yola çıkan kampanyaya şu ana kadar 1.400’ten fazla katılım oldu.

Doğa Kolejinin geçmişi

2002 yılında kurulan Doğa Kolejinin Türkiye genelinde 123 kampüsü bulunuyor. Eğitim ücretleri; anaokulu seviyesinde 10 bin-34 bin lira, ilkokul seviyesinde 15 bin- 39 bin lira, ortaokul seviyesinde ise 30 bin-54 bin lira aralığında. Fen ve teknoloji liselerinde de ücretler 40 bin liradan başlıyor.


Kolej, Ağustos 2016’da, yabancı yatırımcılara sahip Turkven Yatırım Fonu’ndan, büyük inşaat şirketi Metal Yapı Konut’un sahibi Ömer Saçaklıoğlu’na satıldı. (T24.com.tr)

Türkiye’nin Rus gazını Almanya’dan daha pahalıya aldığı ortaya çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.