Sultanahmet Camii’nde devam eden restorasyon çalışmaları sırasında avlu duvarındaki beton pencerelerin kırılarak iskele kurulması tartışma yarattı. Restorasyonu üstlenen İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü, kırılan yerlerin 1960’lardan sonra yapıldığını belirterek tarihi bir değerinin olmadığını açıkladı.
Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılan ve 6 minaresiyle bilinen 400 yıllık Sultanahmet Camii’ndeki restorasyon çalışmaları 2017 yılının Temmuz ayında başladı.
Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda caminin tamamı için çalışmalar başlatıldı. Cami kubbesinden başlatılan çalışmalar daha sonra minare ve dış cephede de devam etti. Cami avlusunun onarımına ise geçtiğimiz haftalarda başlandı.
Çalışmalar kapsamında önce avlu duvarlarının bulunduğu bölgeye iskele kuruldu. Ancak iskele kurulurken tarihi cami avlusunun pencerelerindeki beton blokların kırılarak iskelenin tutturulması tartışmalara neden oldu.
“Bunlar 1960’lardan sonra yapılmış ve orijinal olmayan yapılar”
Restorasyonla ilgili bilgi veren İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Mürsel Sarı, çalışmaların bilim kurulu gözetiminde titizlikle devam ettiğini söyledi, “Pencere dediğiniz yerlere biz ‘içlik’ ve ‘dışlık’ diyoruz.
“İşte bunları söktük” diyen Sarı sözlerine şöyle devam etti:
“Bunlar, 1960’lardan sonra yapılmış ve orijinal olmayan yapılar. Sosyal medyada az önce baktık. Birisi, ‘414 yıllık pencereyi ne yaptın’ diye soruyor. Bu orijinal değil ki. Bunlar çimentodan yapılmış donatılar. Biz bütün çimentoları yapıdan uzaklaştırıyoruz. Çünkü günümüz restorasyon tekniğine zarar veriyor. 14.11.2011 tarihinde bilim kurulu tarafından alınan karar var.
Bu kararda, ‘Çimentolu niteliksiz içlik ve dışlıkların sökülmesine’ diye karar vermiş. Karara göre bir numune yaptık ve restorasyonda bunları yapıya uygulayacağız. Şimdi tüm bunları bilmeden sosyal medyada paylaşmak, başta vakıflar çalışanı olarak emeğimize saygısızlıktır. Ayrıca bilim heyeti hocalarımızın bilimine ve ilmine yapılmış saygısızlıktır. Bakın biz burada çelik platform koyduk, alttaki orijinal döşemelere zarar vermesin diye ahşap takozlar koymuşuz” dedi.
“Amacımız en kısa zamanda buranın restorasyonunu bitirmek”
Mürsel Sarı, “Başlarken 4 yıl diye öngörüde bulunmuştuk. Şimdi 2 yılı geride bıraktık. Ama çalışmaları 2 yılın üzerinde olabilir. Çalışmalar titizlikle devam ediyor. Çünkü söz konusu yer Sultanahmet Camii. O yüzden de titiz çalışmak lazım. Çalışıyoruz da. Amacımız en kısa zamanda buranın restorasyonunu bitirmek. Şu ana kadar yüzde 30’ları geçmişizdir” ifadelerini kullandı. (DHA / Gökhan ÇELİK – Cemal YURTTAŞ – Onur MERİÇ)
413 yıllık Sultanahmet camii restorasyonu…
+ iskeleyi niye kurdun?
– Camiyi restore etmek için
+ 413 yıllık pencereyi niye kırdın?
– iskele kurmak içinYahu siz nasıl bir asalak, kan emici, iş bilmez guruhsunuz#pazartesi pic.twitter.com/kymPWPFvNI
— ismail hakkı yılmaz (@ismailhyilmaz) 20 Mayıs 2019
İskele kurmak için 400 yıllık Sultanahmet Camisinin pencerelerini kırarak restorasyona kalkışmak nasıl bir şuursuzluk? Hiç mi iş bilmiyorsunuz? pic.twitter.com/llT28AOYOw
— Peerimelis (@Peerimelis) 20 Mayıs 2019
Abi siz restorasyon falan yapmayın ya!
Bırakın yıkılsın!
En azından zamana yenik düştü deriz!
Sultanahmet restore ediliyor!!!
Baytara mı yaptırıyorsunuz anlamadım ki?! 😠 pic.twitter.com/Juts7unPgl
— Gökmen (@tulpar1903) 19 Mayıs 2019