Türkiye’de ücretli ve ücretsiz online dizi ve film izleme platformları neler? Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de dizi ve film izleme davranış ve ekonomisi değişiyor. Tüketiciye göre ücretli platformlar daha güvenli, zengin ve özgürleştirici.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çevrimiçi dizi ve film izleme her geçen daha da yaygınlaşıyor ve içerik tüketicisinin ilgisi bu platformlara gün be gün yükseliyor.
Türkiye’nin çevrimiçi platformlarla imtihanı tüm dünyada olduğu gibi korsanla başlasa da, Netflix, BluTV, Puhu TV, BeinConnect, Fox Play, Filmbox Live, Mubi, D-Smart Go, Tivibu ve Turkcell TV Plus gibi ücretli platformlardaki müşteri memnuniyeti her geçen gün artıyor.
İstanbul Ekonomi Araştırma‘nın elde ettiği sonuçlara göre tüketicilerin yüzde 60’ı online ödeme yaptığı ücretli platformları, korsan yayınlardan daha güvenli bulurken; 10 kişiden 9’u reklamsız içeriği ve istediği zaman izleyebilme özgürlüğünü benimsemiş görünüyor. Katılımcıların %84.4’ü ise istedikleri içeriğe yasal bir şekilde ulaşım imkanı veren platformların korsan sayfaları ziyaret etme ihtimalini azalttığını belirtiyor.
Tüm bunlara rağmen korsan yerli ve yabancı dizi izleme sayfaları yayıncı kuruluşların tüm uğraşlarına rağmen büyümeye devam ediyor. Bu internet sayfaları her kapatıldığında aynı ismin yanına bir sayı ekleyerek tekrar açılıyor.
Türkiye’den 5 korsan yayın dünyada ilk 10 binde!
Korsan internet sayfalarının işlerini devam ettirmekte bu kadar ısrarcı olmalarının sebebi elbette iç ekonomileri… Türkiye’de en çok ziyaret edilen korsan sayfalarının istatistiklerine bakıldığında resim daha netleşiyor.
Örneğin, en çok ziyaret edilen 5 korsan yayın sitesi 2019 ayının ilk 3 ayında, en çok ziyaret edilen internet sayfaları arasında küresel sıralamada ilk 10 bine girmeyi başarmış.
İnternet sayfası istatistikleri üzerinden yapılan reklam geliri tahminlerinde bu 5 site arasında en az gelirin yıllık 1 milyon ABD doları olduğu ortaya çıkıyor.
Yüzde 84,4 içeriğe yasal olarak ulaşmayı tercih ediyor
İstanbul Ekonomi Araştırma’nın tam bu sebeple Türkiye’de son yıllarda sayısı artan yerli ve yabancı ücretli çevrimiçi yayın platformlarının farklı etkilerini ölçmek için yaptığı araştırmanın sonuçları çarpıcı…
Reklamsız izleme avantajı
Aralık 2018’de Twitter üzerinden bu platformlara üye olan veya bu platformlarda yayınlanan içeriği bir biçimde takip ettiği tespit edilen toplam 27 ilden 2,262 katılımcı ile yapılan araştırmaya göre 10 tüketiciden 9’u ücretli platformlardaki istediği zaman kullanabilme özgürlüğü, içerik zenginliği ve reklamsız izleme avantajlarının ‘çok önemli’ olduğunu vurguluyor. Öte yandan %60’lık bir kesim korsan sitelere kıyasla daha güvenli olmasını önemli bir unsur olarak belirtmiş.
Hiç önemli değil | Biraz Önemli | Çok Önemli | |
İzleyeceğim içerik üzerinde kontrolüm olması | 8.5% | 25.3% | 66.2% |
İstediğim zamanda izleyebilmem | 1.6% | 5.6% | 92.8% |
İstediğim cihazda izleyebilmem | 4.0% | 16.4% | 79.6% |
İçerik zenginliği | 1.3% | 5.4% | 93.3% |
Reklamsız olması | 1.3% | 8.6% | 90.0% |
Alternatiflere göre daha ucuz | 21.2% | 35.8% | 43.1% |
Korsan sitelere göre daha güvenli | 16.0% | 23.6% | 60.4% |
Katılımcıların %84.4’ü istedikleri içeriğe yasal bir şekilde ulaşım imkanı veren platformların korsan sayfaları ziyaret etme ihtimalini azalttığını belirtiyor. Bu oranın özellikle genç (18-35) tüketiciler arasında yüksek olduğu görülüyor. Bu aslında ücretli platformların Türkiye’deki geleceği açısından da önemli bir işaret. Çünkü gençler en büyük çevrimiçi tüketici grubunu oluşturmanın yanı sıra, aynı zamanda korsan siteleri de en fazla ziyaret eden yaş grubu.
İçerik güvenliği ve aile şifreleri oldukça etkili
Son olarak tüketiciler arasında ücretli platformların sağladığı güvenlik özellikleri bakımından da bir duyarlılık olduğu görülüyor. Katılımcıların %70’e yakını ücretli platformların sağladığı güvenlik özelliklerinin (aile şifreleri gibi) kendileri ve aileleri için uygun içerik seçmede önemli olduğunu ifade ediyorlar.
Türkiye’de ücretli ve ücretsiz online dizi izleme platformları
1- Netflix
Online yayıncılık dendiği zaman hiç şüphesiz birçok kişinin aklına ilk olarak Netflix geliyor. Üstelik bu “akla gelme” olayı tüm dünyayı içerisine dahil ediyor. 1997 yılında hayata geçirilen Netflix’in kurulduğu günden bu yana geçirdiği dönüm noktalarını bir zaman çizelgesi şeklinde daha önce sizlerle paylaşmıştık. 1997’de Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından DVD satış ve kiralama şirketi olarak kurulan platform şimdilerde ise herkesin bildiği bir dijital yayıncılık platformu olarak hayatına devam ediyor.
Ülkemizde de ilk yerli yapım olan Hakan: Muhafız’ı geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yayınlayan platforma da günden güne talep artıyor. Netflix’te platforma özel olarak yapılan hem film izlemek hem de dizi izleme mümkün. Dikkat çeken belgesellerin de yer aldığı Netflix’te şirketin orijinal içeriği olmayan birçok yapımın da platformda yer aldığını belirtelim.
2- BluTV
BluTV de tıpkı Netflix gibi ülkemizde “dijital yayıncılık” dendiği zaman akla ilk gelenlerden. Doğan Holding bünyesinde bulunan platformda gerçekten ciddi anlamda özgün yerli içerikler bulmak mümkün. Özellikle halka hitap edebilen içerikleriyle birçok kesimin dikkatini çekmeyi başaran platformda dizilerin yanında yüzlerce yerli ve yabancı film de bulunuyor ve bu filmlerin birçoğunun epey kaliteli yapımlar olduğuna dikkat çekmekte fayda var. Geçtiğimiz aylarda kendi orijinal içeriği olan Masum’u Netflix’e satan BluTV’nin yakında yeni yapımlarla geleceğini de belirtelim.
3- puhutv
puhutv de tıpkı BluTV gibi yerli dendiği zaman ilk akla gelen platformlardan. Ancak puhutv’yi BluTV’den ayıran en büyük özellik kendi orijinal içeriklerinden ziyade TV’de yayınlanan dizileri bir sonraki gün platformda yayınlıyor olması. Ancak puhutv’nin ücretsiz olduğunu da bu noktada belirtmemiz gerekiyor. Platformda yerli dizilerin yanında epey dikkat çeken filmler de bulunuyor.
Eskiden sadece eski Yeşilçam filmlerini yayınlayan platform şimdilerde kendini oldukça geliştirmiş diyebiliriz. Zira web sitesine girip filmler kategorisine tıkladığımızda Kaybedenler Kulübü, Kader, Yeraltı, Bir Küçük Eylül Meselesi gibi bir dönem oldukça dikkat çeken filmler de karşımıza çıkıyor. Şu anda 123 farklı filmin bulunduğu platformda yabancı filmlerin yer almadığını da belirtelim.
4- FOXPlay
Türkiye’deki en yeni dijital yayın platformlarından olan FOXPlay, hem FOX kanalında yayınlanan dizileri, hem de orijinal içerikleri bünyesinde barındırıyor. FOXplay’de diziler, filmler, programlar, yarışmalar ve daha birçok içeriğin yanı sıra, mobil, tablet ve Smart TV’ler üzerinden sadece dijitale özel olarak hazırlanan diziler ve programlar da izleyicilere sunuluyor. Ücretsiz olarak hizmet veren platformda Yeşilçam fimlerinden güncel filmlere birçok farklı kategoriyi bulmak da mümkün. Ancak platformun çok yeni olduğunu ve yakın zamanda içerik sayısının artacağını söyleyebiliriz.
5- beIN CONNECT
Digiturk’ün online platformu beIN CONNECT de son zamanlarda epey dikkat çeken girişimlerden diyebiliriz. Canlı Spor, Film, Yerli Dizi, Canlı TV gibi birçok kategorinin bulunduğu platformu kullanmak için öncelikle Digiturk’e üye olmanız gerekiyor, aksi takdirde herhangi bir şekilde beIN CONNECT’te herhangi bir içerik izlemeniz mümkün olmuyor. Ancak platformda 16 farklı kategoride oldukça güzel filmlerin bulunduğunu da belirtelim. Kısacası beIN CONNECT, sadece film ve dizi odağında bir platform olarak karşımıza çıksa gözümüzü kırpmadan üye olabilirdik.
6- Filmbox Live
Ülkemizde faaliyet gösteren bir başka dijital yayıncılık platformu ise belki de pek çok kişinin henüz varlığından haberdar olmadığı Filmbox Live. Filmbox Live da tıpkı Netflix, BluTV gibi ücretli olarak faaliyet gösteriyor. Üye olduğunuz platformda sadece film de değil, birçok farklı kanalı izlemeniz mümkün oluyor. Belgesel, spor, oyun gibi farklı kategorilerle çeşitlendirilmiş platfomu istediğiniz cihazdan, istediğiniz zaman izleyebiliyorsunuz. Oldukça geniş bir portföye sahip olan Filmbox Live’ın yakında adını önemli platformlar arasına yazdıracağını söylesek yanılmış olmayız.
7- Mubi
Mubi, özellikle sanatsal filmleri rahatlıkla bulabileceğiniz, aylık olarak ücretlendirilen bir başka dijital platform. IMDb’de yüksek film alan filmlerden tutun da sevdiğiniz ve tarihe damgasını vurmuş birçok yönetmenin hemen hemen tüm filmlerini Mubi’de bulmak mümkün oluyor. Klişe, popüler, kısacası günümüzün tabiriyle “hype” olmuş içeriklerden sıkılanlar için Mubi’nin bir kaçış kapısı olduğunu söyleyebiliriz.
8- D-Smart GO
D-Smart GO da hemen hemen beIN CONNECT gibi faaliyet gösteren bir dijital yayıncılık platformu. Ancak platforma üye olabilmek için sadece D-Smart kullanıcısı olmanız yetmiyor, aynı zamanda kullanacağınız pakete göre ekstra olarak 3 ya da 5 TL daha ödemeniz gerekiyor ve 12 ya da 24 aylık taahhüt sözü vermeniz gerekiyor. 3 ila 5 lira oldukça düşük bir meblağ gibi görünse de D-Smart üyeliğini de hesaba kattığınızda ortaya ciddi bir meblağ çıkıyor.
9- Turkcell TV Plus
Turkcell’in TV Plus’ı da son dönemde dikkat çeken dijital yayıncılık platformlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Platformu aslında “dijital televizyon” olarak nitelendirmek mümkün. Zira hemen hemen bütün kanalları platformda bulabiliyorsunuz. Bunun yanında birçok yerli ve yabancı filmin de Turkcell TV Plus’ta yer aldığını belirtelim. Platformu kullanmak için iki farklı abonelik paketi bulunuyor. Web, tablet ya da mobil telefonunuzda Turkcell TV Plus’ı kullanmak için aylık 9,90 TL, televizyonda kullanmak içinse aylık 24,90 TL ödemeniz gerekiyor.
10- Tivibu
Türk Telekom’un eğlence servisi olan Tivibu, her cihazdan hizmet veren bir platform olarak karşımıza çıkıyor. İnternet, uydu ve mobil cihazlar üzerinden olmak üzere farklı yollardan izleyicisine ulaşan Tivibu’da geleneksel televizyon kanallarının yanı sıra, sinema, dizi, spor gibi birçok farklı içerik de yer alıyor. Tivibu cihazının kurulumu ise yetkili servisler tarafından yapılıyor. Ücretlendirmeler de seçtiğiniz paketlere göre farklılık gösteriyor.
11- YouTube
Hemen hemen her türlü içeriği bulabildiğimiz video platformu YouTube’da birçok filmi de ücretsiz olarak izlemek mümkün oluyor. Kimi film platforma illegal olarak yüklenirken, özellikle Yeşilçam filmlerinin yapımcı firmalar tarafından yüklendiğini de belirtelim. Örneğin; Arzu Film’in YouTube kanalına göz attığımız zaman sevdiğimiz birçok kült filmi restorasyonlu olarak bulabilmemiz mümkün oluyor. Platformda bu ve bunun gibi birçok kanalın bulunduğunu, ancak bunları bulabilmek için ciddi bir efor sarf etmek gerektiğini de hatırlatalım.