Binali Yıldırım: İSPARK nasıl zarar etmiş, ben de anlamış değilim

Binali Yıldırım, “İSPARK nasıl zarar ediyor?” sorusuna, “Onu ben de anlamış değilim. Benim de kafam almıyor. Anlam veremedim. Göreve gelirsek inceleyeceğiz” diye yanıt verdi. Yıldırım’ın sözlerine ise CHP’li Gürsel Tekin şöyle tepki gösterdi: 2017 ve 2018’de Sayıştay’ın İSPARK’ı denetlemesine izin verilmedi. Bir yerde denetim yoksa orada sorunun ne olduğu bellidir. Binali Yıldırım’ın dediği gibi: Çaldılar, çaldılar, çaldılar…”

TV5 televizyonunda Mustafa Yılmaz’ın Seçim Özel programına konuk olan Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Yılmaz’ın İSPARK nasıl zarar ediyor sorusuna cevap verdi.


“Onu ben de anlamış değilim”

Binali Yıldırım, “Onu ben de anlamış değilim. Benim de kafam almıyor (İSPARK’ın zarar etmesine) ben de anlam veremedim. Göreve gelirsek inceleyeceğiz” dedi. Vaatlerini sıralayan Yıldırım, İSPARK’ta ilk 1 saati ücretsiz yapacağız diyerek sözlerine devam etti.

Gürsel Tekin: Sayıştay’ın İSPARK’ı denetlemesine izin verilmedi

Gürsel Tekin: Sayıştay ın İSPARK denetlemesine izin verilmedi binali yıldırım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden İSPARK, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde 17 milyon 949 bin lira zarar açıklamıştı. İBB’nin nakit akışı en yüksek olan ve neredeyse hiçbir yatırım maliyeti bulunmayan İSPARK’ın 2018 yılı sonunda cirosu 351 milyon TL, karı ise 1 milyon 77 bin TL yani binde 3 olmuştu.

Yıldırım’ın açıklamasına yanıt veren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sayıştay’ın son iki yıldır İSPARK’ta denetim yapmadığına dikkat çekerek “2017 ve 2018’de Sayıştay İSPARK’ı inceleyemedi, izin verilmedi. CHP’li, MHP’li, HDP’li bütün belediyelerin şirketleri Sayıştay denetimine tabi ama İBB şirketleri değil. Bu çok açık net. Yıldırım’ın dediği gibi: Çaldılar, çaldılar, çaldılar” dedi.

2 yıldır neden denetim yok?

Gürsel Tekin, daha önceki yıllarda İSPARK ve diğer İBB şirketlerinde Sayıştay denetimi yapılabildiğini anlatarak “Son iki yılda neden denetim yapılmadı? Bir yerde denetim yoksa orada sorunun neden kaynaklandığını Binali Yıldırım’ın sorması abes. 2017’de Yıldırım başbakandı. Keşke o dönem sorsaydı. Burada neden Sayıştay denetimi yapılmadı diye sorabilseydi. Bugün bu soruyla karşı karşıya kalmazdı” diye konuştu.

“Zarar etmesinin tek nedeni olabilir: Çaldılar!”

Tekin, “İBB şirketlerinin tamamı zarar ediyor ama ama İSPARK gibi hiçbir yatırımı olmayan sadece para toplayan şirketin zarar etmesinin tek nedeni olabilir: Çalmak!” değerlendirmesinde bulundu.


İSPARK personeli 10 bin lira mı alıyor?

Açık-kapalı bütün otoparkların İBB tarafından yapılıp İSPARK’a işletmek üzere devredildiğini vurgulayan Tekin İSPARK’ın sadece personel giderlerini karşıladığını söyledi. Tekin şöyle devam etti:

— 2018 yılında 350 milyon ciro yapmış , kar oranı da sembolik. Yıldırım’ın uluslararası ticaret bilgisi var. 3. dünya ülkesi veya bir işletme sahibi bu durumda ne yapar? Ben söyleyeyim bütün 17 yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü kovar. İSPARK diyor ki ‘ben elde ettiğim hasılatın 300 milyonunu personele verdim.’ Bu durumda yazın sıcağında, kışın soğuğunda çalışan 2 bin 500 personele aylık 10 bin lira maaş veriliyor. Ey benim İSPARK’ta çalışan kardeşlerim siz ayda 10 bin lira kazanıyor musunuz? Sayın Yıldırım Mevlüt Uysal’ı çağırıp bu şirketi nasıl batırdığını sorsun.

Şeffaflık çağrısı

Gürsel Tekin ayrıca İstanbul’da mülk edinen her vatandaştan istisnasız otopark vergisi alındığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

— Parayı peşin alan belediye bu para ile otopark ihtiyacını karşılamayı taahhüt ediyor. Nerede benim otoparkım? Bırakın benim ihtiyacımı karşılamayı adeta beni haraca bağlamış durumda. Sokağımda caddemde ödediğim vergi ile otopark yapmamış üstüne benden para alıyorsun. Bu yasal da değil.

— Bütün bunlarından kurtulmanın tek yolu şeffaflık. Bütün belediyelerin şirketlerini; belediye meclisi, Sayıştay ve vatandaşlar denetlesin. Her vatandaş bu şirketlerin sayfalarına girip ne kazanıyor ne kaybediyor kim ne kadar maaş alıyor görsün. Milletin malını milletten niye esirgiyorsunuz?


— Berlin’de yaşayan bir vatandaş ödediği her türlü verginin nasıl ödendiğini görme şansı var da İstanbul’da oturan bir vatandaşın niye yok? Cumhurbaşkanı Erdoğan da şeffaf belediyecilik olacak demişti. Şeffaf belediyeciliğin yolu da denetime açık olmaktır.

İBB şirketleri iflasın eşiğinde: İSPARK bile zarar etti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.