İlber Ortaylı Göttingen Üniversitesi’nde Türk-Alman ilişkilerini anlattı

Almanya Göttingen Üniversitesi Türk-Alman Akademisyenler Birliği’nin davetiyle Almanca bir seminer veren Prof. Dr. İlber Ortaylı öğrencilere Almanya’nın olanaklarından faydalanmalarını tavsiye etti.

15 Haziran’da Türk-Alman Akademisyenler Birliği Göttingen (D-TAB Göttingen) tarafından Göttingen Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde Prof. Dr. İlber Ortaylı, Almanya’da imparatorluk döneminden bugüne kadar süregelen Türk Alman ilişkilerini anlattı. Türk Havayolları’nın sponsor olduğu etkinliğe Türkiye Hannover Başkonsolosu Banu Malaman, birçok Türk ve Alman öğrenci, öğretim görevlisi ve vatandaş katıldı.

Politikadan bağımsız bir grup olduklarını belirten Türk-Alman Akademisyenler Birliği Göttingen Başkanı Cenk Sancak konuşmasında amaçlarının Türk ve Alman toplumları arasından akademik bir platform kurmak olduğunu ve bu bağlamda toplumlar arasında kültür elçisi ve köprü olarak hizmet etmek istediklerini söyledi. Sancak dayanışma ve birlik mesajı vererek konuşmasını bitirdi.


“Son haftalarda Hagen, Bremen ve Kassel camilerimize yapılan provokatif ve menfur saldırılarına inat Türk-Alman İlişkilerin daha da güçlenmesine ve daha fazla dayanışma içinde olunması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü içinde yaşadığımız toplumda sadece çeşitlilik ve birlikteliğin kazanacağına inanıyoruz.”

Türkiye Almanya arasındaki ilişkilerin tarihçesini özetleyen Prof. Ortaylı; Almanya’da yaşayan Türk gençlerine de “Bu ülkenin zenginliğinden ve imkanlarından faydalanın. Alman arkadaşlarınız gibi siz de daha fazla dil öğrenmeye bakın. Mutlaka İngilizce öğrenin, sadece Amanca sizlere yetmeyecektir” tavsiyelerde bulundu. Ayrıca Türk anne babalara çocuklarıyla aile içinde Türkçe konuşarak Türkçeyi anadilleri olarak öğretmeleri gerektiğini de hatırlattı.


Cenk Sancak, Ortaylı’nın konuşması sonunda üniversitede ilk kez bu bağlamda bir etkinlik düzenlendiğini belirterek, “Göttingen’de ilk defa bu çapta büyük bir Türk organizasyonunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu içindeyiz. Çok sayıda Alman öğrenci ve öğretim görevlisinin katılımı da bizi çok memnun etti. Bu güzel etkinliğimizde emeği geçen herkese çok teşekkür eder devamının geleceğini gururla bildirmek isteriz” dedi.

D-TAB Göttingen başkanı Cenk Sancak, Prof.Ortaylı ve Türkiye Hannover Başkonsolosu Banu Malaman
D-TAB Göttingen başkanı Cenk Sancak, Prof.Ortaylı ve Türkiye Hannover Başkonsolosu Banu Malaman

Almanya ve Avrupa’da yaşayan Türkler ayrışmadan etkileniyor!


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.